ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadershipul şi Arta

On Iulie 21, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Lărgeşte-ţi orizontul în ceea ce priveşte viziunea asupra artei, susţinând poziția pe care o manifeşti faţă de încercările de conturare a unui nou profil al ei.

Înainte de a se începe filmările, regizorul Boris Mihin, grijuliu, văzând lipsa de cunoştinţe tehnice ale lui Eisenstein în domeniul cinematografiei, îl introduce în ambianţa studioului, îi alege colaboratori dintre specialişti. În primul rând, un operator. Pe Eduard Tisse. Mihin îi şi explică motivul acestei alegeri:

- La dumneata, teatrul se pasionează pentru acrobaţie. Deci, probabil şi în cinematografie vei fi imprudent. Însă Eduard posedă o strălucită experienţă de cronicar şi mai este şi un excelent sportiv. Fără îndoială că o să vă potriviţi bine.

Profeţia aceasta a fost confirmată printr-una din cele mai desăvârşite colaborări artistice. Prima lor întâlnire avu loc în grădina însorită a vilei Morozov, sediul teatrului. Întâlnirea între doi oameni net diferiţi, între două caractere, două temperamente opuse. *

Leadership: Poţi să stabileşti sensul creator al unirii a două reprezentări distincte ale valorii, sub raportul dintre gândire și realitatea unui "extra-output" în tranziţie?

Rezultatul muncii este asemenea unui brand care dă o notă de prestigiu produsului oferit: are o esenţă (a conceptului pe care îl promovează) și o identitate care îl face recunoscut. Dar pentru ca acest rezultat să fie definitoriu pentru un leadership profitabil, el trebuie să-și construiască propria identitate dintr-o experiență comună de dezvoltare şi multiplicare, sub auspiciul a două reprezentări diferite ale valorii.

Mai întâi, o valoare care impresionează printr-un act de receptare a experienței de raportare la o cunoaştere axată pe mânuirea puterii de creaţie și aprecierea ei, ceea ce fundamentează dorinţa de implicare şi împinge spre acțiune. O asemenea valoare se afirma în mod unic într-o carieră artistică, lărgită prin deschiderea către noi moduri de a percepe trecerea spre un nivel înalt de măiestrie.

Și o valoare menită încurajării deprinderii și promovării unei atitudini etico-estetice faţă de opera în cauză. Aceasta integrează crezul (totalitatea principiilor după care te conduci) pentru o anumită direcție de determinare a apartenenței tale la acea aspirație de explorare, mai profundă şi mai largă, a elementelor care îți pot conferi statutul de artist.

Sensul creator al unirii celor două reprezentări distincte ale valorii este acela de a acumula o cât mai mare dependenţă de contribuţie la alcătuirea profilului artei, fără să simţi acea "constrângere" impusă de o oarecare apreciere a scopului și funcţiei ei. Pe acest considerent, putem afirma că arta este întâlnirea dintre două lumi, materială şi spirituală, este întâlnirea dintre două caractere opuse care se manifestă ca un tot unitar, evidenţiindu-se simbolic şi artistic prin raportul dintre umbră şi lumină.

Leadership: Poţi să dai o măsură nouă revitalizării expresiei artistice prin optimizarea experienţei de creaţie ce intră în raza de rezonanţă a unor minţi care au înţeles că "puţinul spune mult" ?

Elanul spre noi înălţimi ale acestor două valori privește într-adevăr creația, dar nu o împlinește ca dragoste faţă de virtuțile artei decât prin rezultatele experienței de a te aşeza pe poziția unui artist. O poziţie în care, de regulă, se conturează două caractere, două temperamente opuse. Din care unul este dominant.

După cum știm deja, caracterul şi temperamentul constituie ansamblul trăsăturilor care condiționează capacitatea de lucru, echilibrul și stăpânirea de sine a unei persoane. În exercitarea leadershipul este vitală deprinderea acelei variante de caracter + temperament care poate fi responsabilă de dependenţa persoanei de a se conecta mai profund la acea experiență artistică care mobilizează spre atingerea unui nivel mai înalt de afirmare.

Extra-outputul este determinat de îmbinarea valorilor cu poziția pe care o manifeşti faţă de încercările de conturare a unui nou profil al artei. Şi se află în tranziţie atunci când ești în faza de încadrare într-o anumită variantă de caracter + temperament, încât rezultatul creaţiei finale să capete sensul de revelaţie continuă, de raţiune profundă şi de valoare absolută.

În leadership, la fel ca în artă, se poate spune că "puţinul spune mult" atunci când rezultatul creaţiei finale se împlineşte prin valoarea acordată gloriei înfăptuitorilor ei de a fi mai mult decât unici, de a fi nişte privilegiaţi ai ştiinţei şi progresului.

Leadershipul şi Arta au ca numitor comun valoarea pe care o sugerează sub raportul dintre experienţa de stăpânire a creaţiei și realitatea unui extra-output în tranziţie. Iar ele două pot forma legături, se pot transforma una în alta atunci când omul îşi deschide noi orizonturi în faţa gândirii axată pe afirmare.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate