ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea ataşamentului

On Septembrie 23, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Ataşează-te de oamenii care te pot face mai bun, şi vei găsi permanent un sprijin emoţional în ei.

Un pasaj din filmul "The Count of Monte Cristo (2002)", pe care l-am revăzut seara trecută, mi-a rămas întipărit bine în minte. Contele rămâne singur cu Jacopo, camaradul lui credincios, în caleaşca sa aurită, după ce o renegă pe Mercedes, fosta lui iubită. Îl apucă pe acesta de haină, îl priveşte în ochi şi îi spune cu hotărârea omului pe care nimeni şi nimic nu-l poate abate de la ţelul său:

- Dacă mai intenţionezi o singură dată să-mi încurci afacerile, promit, jur că te voi ucide.

Jacopo nu reacţionează. Îl priveşte pe conte cu amărăciune. I-a înţeles vorbele ce trădau o conştiinţă încărcată, ştie bine ce se întâmplă în sufletul lui. Apoi îi spune neputându-şi stăpâni emoţia:

- Ai o avere, o femeie frumoasă care te iubeşte. Ia banii, ia femeia şi trăieşte-ţi viaţa. Lasă planul ăsta de răzbunare. Ia ce ai câştigat... Încă mai sunt omul tău. Am jurat că te voi proteja. Şi te voi proteja, chiar dacă va trebui să te protejez de tine însuţi.

Leadership: Contezi pe ce se execută în background-ul tău pentru a ţi se recunoaşte meritul de a fi dat o interpretare originală rolului pe care-l ai în asigurarea unei poziţii dominante?

Poziţia dominantă pe care o adopţi într-un schimb de păreri şi impresii inegale, bazată pe optimizarea relaţiei experienţă-cunoaştere, permite evaluarea unui termen de naştere a unei viziuni cuprins între feedback-ul pe care îl transmiţi că să observi de ce ai într-adevăr nevoie ca să te schimbi şi feedback-ul pe care îl primeşti ca să nu uiţi să reflectezi la ceea ce nu te-ai aşteptat să vezi la tine.

În background-ul tău se execută o comandă de tipul: "Nu trebuie să ascult de nimeni !" sau o comandă de tipul: "Trebuie să aflu adevărul care mă poate elibera de mine însumi !" ?

O inimă ferecată de ceilalţi oameni, se deschide numai faţă de un prieten adevărat. Contele de Monte Cristo, deşi era tot timpul înconjurat de oamenii din lumea bună, nu avea încredere decât într-un singur om, în Jacopo. Vorbele acestuia, spuse cu intenţii bune, i-au străpuns inima oţelită, alungându-i mâhnirea din suflet şi acel gust amar al răzbunării şi al suferinţei.

Nivelul tău de leadership este continuat de răspunsul la feedback-ul primit, din care derivă recunoaşterea imediată a autorităţii tale de a acţiona în numele propriului adevăr?

Nivelul tău de leadership poate să implice o interpretare a unei concluzii exploratorii, bazate pe fapte şi ipoteze, din care derivă ori recunoaşterea imediată a autorităţii tale de a acţiona în numele propriului adevăr, ori contestarea capacităţii tale de a face faţă cerinţelor unui rol de garant al schimbării.

Numai un prieten adevărat ia parte din toată inima la nenorocirea ce te loveşte şi îţi stă la dispoziţie pentru orice nevoie. Numai o fiinţă pe care ai plasat-o mai sus decât pe celelalte fiinţe omeneşti poate reuşi, folosindu-se de toate mijloacele posibile, să dea sens vieţii tale.

Celebrul Abate Prevost avea mare dreptate atunci când a precizat: “Nimic nu-i mai de admirat şi nu dă mai mult preţ virtuţii decât încrederea cu care baţi la poarta inimii unui om al cărui caracter sincer îl cunoşti.

Îndemnul creştinesc al lui Jacopo, sau poate blânda lui milă, ori sfatul lui convingător i-au redus contelui gândurile de răzbunare, i-au înviorat puţin inima îngheţată făcând ca acel simţământ de gol şi durere de care era cuprins până în măduva oaselor să dispară. Cuvintele călduroase ale lui Jacopo au avut o influenţă notabilă în viaţa contelui, care, în finalul filmului, s-a împăcat cu Mercedes şi şi-a reluat viaţa după rânduiala ei iniţială.

Dezvoltarea personală are ca temei virtutea de a nu deveni criteriul hotărâtor al adevărului care nu te izbăveşte de gloria deşertăciunii - definită ca sumă a tuturor regretelor şi a intenţiilor duşmănoase.

Ataşamentul faţă de cineva care îţi este drag îţi lărgeşte orizontul şi îţi redă optimismul. Totul în leadership este strâns legat de relaţia pe care o ai cu ceilalţi oameni. E dovada cea mai de preţ a unui prieten adevărat căldura sentimentelor lui. Prezenţă continuă a lui Jacopo în preajma sa, dar şi dragostea ce o simţea pentru Mercedes, i-au îndepărtat contelui intenţiile duşmănoase. Mare nevoie a avut contele de omul ăsta care i-a dat un sfat preţios la momentul potrivit, o ultimă resursă a vieţii, vindecându-i rănile sufletului.

Ataşamentul faţă de cineva izvorăşte din adâncul tău şi îţi amplifică acea aură care te protejează de tine însuţi şi de obstacolele vieţii. Nimic nu te poate împiedica să te schimbi în afară de tine însuţi, însă un prieten care se îngrijeşte de tine şi de care te-ai ataşat mult îţi poate citi în adâncul sufletului şi îţi poate da acel impuls nedefinit de care ai neapărată nevoie pentru a-ţi consolida moralul şi pentru a-ţi lumina perspectiva vieţii.

Leadershipul este temperamentul pe care îl manifeşti în mijlocul unor sentimente tumultoase, abordat din prisma disponibilităţii de a reacţiona contra a tot ceea ce este incompatibil cu valorile, convingerile şi aspiraţiile tale cele mai înalte.

Concluzie: Liderul este şi el un om cu gânduri şi simţăminte. Şi ca orice om, are nevoie să fie sprijinit emoţional şi ascultat, are nevoie să-şi împărtăşească cuiva neliniştile, temerile şi speranţele.

Cine oare ar fi mai potrivit pentru acest rol? Cu siguranţă numai un prieten adevărat. Iar, aşa cum spunea un mare doctor român, “prieten adevărat de ţi-ai găsit, cu căngi de oţel de suflet să ţi-l ţii!”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate