ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea dominanţei

On Decembrie 19, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Cu cât ţii mai mult mingea în mişcare în terenul advers, cu atât influenţa ta va fi mai pronunţată.

Fie binecuvântată ziua în care ai jurat că îţi vei atinge scopurile. Fie binecuvântat momentul în care te-ai înarmat cu voinţă, cu perseverenţă şi nădejde, pentru a-ţi duce la bun sfârşit planurile. Dar şi aşa, nu vei avea nicio garanţie de succes în demersurile tale. Şi să-ţi spun de ce:

În filmul "Forever Mine (1999)", personajul principal, Alan Riply, se îndrăgosteşte de Ella Brice, soţia reputatului politician Mark Brice, o femeie extraordinar de atrăgătoare şi deosebit de sufletistă. Mark, un om corupt şi fără scrupule, află de relaţia lor amoroasă şi, din gelozie şi invidie, pune la cale asasinarea lui Alan. Zis şi făcut. Numai că Alan nu murise, ci fusese grav rănit - lucru pe care Mark şi acoliţii săi nu-l ştiau.

Anii au trecut. Între timp Alan, cu ajutorul bunului său prieten Javier, şi-a creat o nouă identitate şi a ajuns un mare bancher (Manuel Esquema), având relaţii de afaceri cu persoane sus puse. Aflând de problemele cu care se confrunta Mark Brice, căruia îi purta o ură imensă în suflet, a hotărât că acesta este momentul cel mai prielnic pentru a se răzbuna. Dar dorinţa de răzbunare, ambiţia şi nădejdea, nu erau nicidecum factorul hotărâtor pentru reuşita sa. Trebuia să-şi surprindă adversarul, să-şi creeze cât mai multe ocazii reale de a "înscrie".

Leadership: Nevoia ta de a compune conştiinţa unor intenţii ascunse este conţinută de o încadrare exactă a dependenţei de a-ţi demonstra prioritatea într-un joc al împăcării cu propria natură?

Natura omului, din perspectiva procesului de luare a deciziilor, se dovedeşte a fi de multe ori o falsificare a motivelor pentru care se îndeplinesc condiţiile unor schimbări semnificative. Ea nu este direct răspunzătoare de liniştea sufletească sau de furtuna vieţii trăită la cea mai înaltă tensiune, printr-un accept al conştiinţei de a realiza o acţiune din datorie, dar are instinct de supravieţuire şi putere creatoare.

Nimic nu te apropie mai mult de succes în leadership, decât imensa putere pe care o exerciţi asupra celorlalţi, dar mai ales asupra duşmanilor tăi. Cea mai mică imprudenţă te poate conduce la eşec. Deci, devine imperios necesar ca prin strategiile pe care le adopţi să câştigi timpul de partea ta, şi să demonstrezi că eşti în orice moment stăpân pe situaţie. Aceasta este puterea jocului dominant.

O echipă de fotbal valoroasă reuşeşte să domine o partidă încă din prima repriză – şi este singura cale prin care îşi poate învinge rapid rivala. Tot aşa a procedat şi Alan. Şi de aceea puterea lui de influenţă s-a extins rapid în cercul oamenilor de afaceri al lui Mark Brice, reuşind să-i strice acestuia toate planurile şi toate relaţiile.

Jocul pe care l-a făcut Alan a fost unul imprevizibil, bazat atât pe intuiţie cât şi pe strategie, acelaşi joc pe care îl adoptă de obicei echipele mari de fotbal: jocul defensiv, purtat cu inteligenţă, nu doar cu viteză, în jumătatea terenului echipei adverse. El a demonstrat atât prudenţă, cât şi iscusinţă, descurcându-se foarte bine încă din primul moment de când a intrat în legătură cu Mark Brice şi s-a oferit, chipurile, să-l ajute. Nu s-a lăsat niciun moment fermecat de propriile puteri, şi nu şi-a pierdut nicio clipă din vedere prioritatea.

Leadership: În ce poziţie te regăseşti atunci când natura ta se dezlănţuie fără oprelişti, din punctul de vedere al necesitaţii de a face apel la realitatea faptelor care se întâmplă pentru că nimeni nu-ţi cere socoteală pentru ele?

Când natura fiinţei tale se dezlănţuie într-un lung şir de înfruntări, provocări, efecte adverse ale influenţei şi manipulării, constituind o încălcare a regulilor de aur ale conştiinţei, înseamnă că ai devenit ce nu ai dorit niciodată: o realitate incomprehensibilă din care nu te poţi salva decât ascunzându-te. Sau fugind şi rezistând.

Nu avansezi şi nu câştigi un meci dacă ţii mingea numai în terenul propriu. Am folosit povestea din filmul "Forever Mine" pentru a vă oferi o imagine vie a unei legi de leadership cât se poate de serioase - "Cu cât ţii mai mult mingea în mişcare în terenul advers, cu atât influenţa ta va fi mai pronunţată."

Liderii cei mai buni ştiu că singura cale prin care îşi pot menţine şi extinde puterea de influenţa este să domine cât mai mult orice "partidă". Iar atunci când spun leadership nu mă refer doar la sport şi la mediul de afaceri, ci la toate domeniile de activitate, căci în toate există şi va exista mereu o reală competiţie.

Realitatea este întotdeauna de preferat: n-ai cum să te afli într-o poziţie avantajoasă dacă joci în retragere, tot aşa cum o echipă de fotbal nu poate câştiga niciun meci dacă ţine mingea numai în terenul propriu. Ci trebuie să avansezi în jumătatea adversă de joc, să-ţi creezi ocazii şi să marchezi.

Întrebarea care se pune e următoarea: atunci când avansezi în terenul advers te regăseşti într-o poziţie de deviaţie de la esenţa propriei conştiinţe sau într-o poziţie de construire a inteligenţei?

Adevărată valoare a leadershipului se obţine atunci când nu mai trebuie să demonstrezi că eşti puternic ca să oferi o imagine reală exploziei de inteligenţă.

Pentru ca leadershipul tău să aibă valoare, trebuie să ai o influenţă dominanta asupra celorlalţi oameni. Sau, altfel spus, înseamnă "să ţii cât mai mult timp mingea în terenul advers". Iar supremaţia în leadership presupune să câştigi cât mai multe meciuri împotriva cât mai multor adversari. Lucru greu de făcut, şi uneori chiar foarte primejdios.

În leadership trebuie să înveţi să-ţi cunoşti şi rivalii sau potenţialii duşmani, căci totdeauna vei avea şi din aceştia, nu doar prieteni şi susţinători. Acest lucru este posibil numai printr-o atentă observare a celora care te înconjoară şi cu care interrelaţionezi permanent. Vigilenţa te va scuti de probleme.

Înainte de a fi în conformitate cu ştiinţa conducerii pune-ţi întrebarea:

Înţelegi scopul pe care urmăreşti să-l atingi din punctul de vedere al necesităţii de a privilegia o poziţie intelectuală care nu-ţi poate oferi emoţional protecţie?

Legea dominanţei se referă la capacitatea ta de a-ţi ţine "în şah" duşmanii până la a le da un "mat" decisiv. Dar fără să-ţi alterezi adevărata natură, firescul şi calităţile umane care îi fac pe ceilalţi oameni să te aprecieze, să te placă şi să te admire.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate