ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea guvernării

On Martie 23, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Ca să conduci trebuie să fii în frunte.

Numai într-un moment hotărâtor, când un om e nevoit să-şi pună în joc toate resursele fiinţei sale, se pot vedea însuşirile extraordinare ascunse în el. Abia atunci când un singur gând, o singură idee, un singur motiv frământă mintea unui om mânat de sentimente puternice, trăiri şi emoţii, faţă de cineva, faţă de ceva, abia atunci izbucneşte în el acea nemaipomenită sete de a înfăptui miracole, acel nebănuit curaj de a prelua frâiele şi de a arăta tuturor de ce este în stare. Cu siguranţă fiecare om, chiar şi cel mai simplu în aparenţă are un talent, pe care numai dacă i se va ivi ocazia prielnică va putea să şi-l etaleze.

Jake Sully, personajul principal din filmul „Avatar (2009)”, un veteran de război paralizat, este adus pe planeta Pandora. El trebuie să lupte pentru a-şi găsi locul pe luxurianta planetă, să le câştige încrederea indigenilor Na'vi şi, apoi, pe cale diplomatică, să-i convingă să evacueze o anumită zonă, unde se găsea cel mai bogat depozit de unobtanium.

Povara suferinţei poate fi vindecată numai cu balsamul fericirii. Jake, de cum păşeşte în nouă lume complet schimbat, conducând un corp numit avatar, se îndrăgosteşte de Neytiri, o localnică, care vine în ajutorul său, îl scapă de pericole, îl însoţeşte şi îi oferă îndrumare. În acelaşi timp, în cele trei luni petrecute alături de clanul ei, cunoaşte experienţe pe care niciodată nu le-a avut. Se ataşează de poporul Na'vi, de obiceiurile lor, şi începe să preţuiască tot mai mult această lume.

Leadership: Modul tău de a te separa de lumea exterioară aparţine unei existenţe care te adevereşte în jocul intim al vieţii altora?

Cele trei luni se scurg, iar pentru că Jake nu a reuşit să-i convingă pe Na'vi să-şi părăsească teritoriul, oamenii au trecut la executarea lor silită. În acel moment hotărâtor, el are de luat o decizie, de partea cui să lupte? Şi, pentru că acordă o mare atenţie nevoilor indigenilor, alege: Na'vi. Astfel distruge, înlătură sau abandonează toate aspectele vieţii sale care existau înainte. Nu mai cunoaşte decât un singur simţământ: dragostea faţă de Neytiri, apropierea sufletească faţă de clanul Omaticaya. De aceea se alătură în lupta pentru apărarea pământului sacru al acestora.

La fel ca un om care-şi vâră singur mâna într-o scorbură plină cu miere de albine, Jake ştie de la bun început la ce să se aştepte dacă se va alătura poporului Na'vi. Dar, conştient că nimic nu poate fi lăsat la voia sorţii, el porneşte, cu hotărârea celui pe care nimeni şi nimic nu-l poate abate de la ţelul vieţii sale, pe drumul fără întoarcere.

Adevăratul leadership este dăruirea totală a propriei fiinţe pentru puterea de a te manifesta conştient de adevărata ta natură spirituală, într-o scenă în care te diferenţiezi de tot ceea ce însemi pentru o lume care pune accentul preponderent pe luptă.

Sigur pe sine, dând dovadă de fermitate, având o atitudine dinamică, activă, emanând tinereţe şi forţa, reuşeşte să atragă toată admiraţia poporului Na'vi sau, mai degrabă aş spune, toată recunoştinţa lui. Şi, stârnind în sufletul lor dorinţă, făcând să se nască în inima lor o nădejde neaşteptată, aceştia luptă cu mult curaj şi însufleţire, iar în cele din urmă, folosindu-se de avantajul terenului şi aplicând un plan tactic excelent, ies învingători. Iar Jake devine conducătorul clanului.

„Căci numai pentru voi şi pentru poporul meu doresc să mai trăiesc”

În fiecare fantezie exista un strop de realitate. Ca să conduci, trebuie să fii un Jake Sully. În prezent, dar şi în viitor, cei ce vor fi aleşi la conducerea unui stat vor fi aceia care vor lupta în numele valorii comunităţii lor şi nu se vor da bătuţi niciodată, care vor fi alături de poporul lor pentru o viaţă mai bună, pentru un scop nobil bine definit. Un om extraordinar, un lider adevărat, are întotdeauna însuşirea de a servi celorlalţi şi de a-i ajuta din toate puterile sale.

Leadership: Eşti pregătit să faci pasul cel mare într-un prezent care îşi "însuşeşte" selectiv gândurile trecute ale unei fiinţe care nu-şi reneagă originile şi nici devenirea?

Cel care nu are capacitatea să-şi exprime viziunea, în aşa fel încât să-i facă pe oameni să acţioneze în spiritul ei, nu are ce căuta în fruntea lor. Cel care nu se declară gata de orice şi nu reuşeşte să energizeze oamenii în vederea atingerii unor scopuri imposibile, cel ce ezita să ia hotărâri importante atunci când este imperios necesar să o facă şi nu are capacitatea să le insufle celorlalţi încredere în ei înşişi şi în reuşită, nu-i este dat să simtă succesul în leadership.

Numai cel ce manifestă o preocupare autentică faţă de oameni făcându-i entuziasmaţi de ceea ce fac, care nu se teme să-şi suflece mâinile şi să se murdărească, punând mereu accentul pe găsirea soluţiilor şi rămânând neclintit în voinţa sa, numai acela va putea să-şi ducă la bun sfârşit misiunea asumată.

Mentalitatea unui lider este aceea a unui învingător, al unuia care respinge total posibilitatea unei înfrângeri, zidindu-şi orice cale de retragere şi dedicându-se cu însufleţire scopului propus. Având o minte deschisă, fiind decis şi curajos, el preia conducerea, determinându-i pe cei din jur să acţioneze şi să meargă înainte, numai înainte, către un viitor mai bun.

Leadershipul se produce atunci când mentalitatea ta se schimbă de la o poziţie de conflict către o poziţie în care poate forma o alianţă care funcţionează şi se menţine într-un teritoriu pozitiv.

E nevoie de multă îndemânare ca să conduci un grup, o comunitate de oameni. Totul în tine trebuie să inspire încredere în realizarea grandiosului tău plan. Iar dacă nu eşti persistent, curajos, tenace, extrem de interesat de realizări, dominant şi încrezător, înseamnă că nu ai capacitatea de a merge în fruntea lor.

Ca să conduci trebuie să fii în frunte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate