ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea revelatoare a magicianului (I)

On Noiembrie 04, 2012, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Împinge leadershipul dincolo de limita “inimaginabilului”, fără să distrugi principiile sănătoase pe care s-a constituit “Omul” din tine.

Nimeni nu-i cunoştea adevărata identitate şi adevăratele intenţii. Magicianul era genul de om care ar merge destul de departe pentru a-şi proteja secretele. Practicile sale – un mozaic de subtilităţi şi profunzimi.

În creierul său era un fel de du-te vino întunecat, o pauză între trecut, prezent şi viitor. Amintiri nefireşti, viziuni stranii, imagini fugitive, interpretări din care unele mai realiste, altele mai fanteziste, porunci lăuntrice, prototipuri ale unor noi începuturi sau sfârşituri. Tot felul de schimbări care reflectau sau redirecţionau “întregul” omului. Roluri, măşti care compuneau mereu o altă prezenţă, apariţii ciudate ale unor personaje, fiecare din ele având şi antipodul său.

Toate pluteau amestecându-se şi încrucişându-se anapoda, pierzându-şi formele, crescând apoi peste măsură, apoi pierind dintr-o dată ca nişte gânduri răsfirate în obscurul îndepărtat.

Deodată, în mijlocul scenei magicianul făcu nişte semne ciudate, ca şi cum ar fi transmis nişte mesaje tainice. Spectatorii îl priveau cu o curiozitate nemărginită. El percepuse reacţia lor cu mult înainte să-şi facă numărul de magie.

Căci vedea în adâncul psihicului uman, până în ultimele ramificaţii ale simţirii lor, acolo unde se urzeau toate dorinţele şi aşteptările lor. Putea pătrunde în adâncul gândirii oamenilor, până la asimilarea percepţiilor şi trăirilor lor, cu aceeaşi viteză cu care sângele străbate venele în drumul lui spre inimă. Totul pe scenă se derula după voinţa sa.

Lumea spectatorilor era situată dedesubtul lumii lui. Ca şi cum el ar fi creat-o. One is the magic number that will do the trick.

Eşti dator leadershipului cu o “iluzie” care să modifice structura raţională şi emoţională a celorlalţi oameni, prin asociaţie cu rolul unui artist care se uimeşte pe sine cât de bine îşi joacă rolul?

Deseori numai conducătorii cei mai experimentaţi pot avea acces la resursele vitale care pun în funcţiune sistemul motivaţional, psihic şi emoţional al “Omului”. Intervenţiile în acest sistem complicat de convingeri, în acest tot unitar de emoţii, valori şi principii, necesită de regulă o “anestezie locală” în zona sensibilă, care ticăie. Sau chiar o reasamblare completă a componentelor care-l fac să funcţioneze, cu mari riscuri bineînţeles.

Leadershipul este acel număr de magie care poate transforma raţionamentul şi trăirile oamenilor într-o nouă măsură a continuităţii unei limite de creaţie pe care puţini o pot depăşi. Creaţia vizează restaurarea imaginii unei lumi fabuloase, la limita dintre vis şi realitate, care confirmă apoi apariţia ta într-un rol principal la hotarul dintre viaţă şi moarte. Dacă vrei să fii un număr de creaţie pe care toată lumea să-l aplaude, raportat la ceva ispititor şi fascinant, trebuie să contribui la organizarea evadării tale dintr-un spaţiu paralel imaginar, dar în acelaşi timp foarte apropiat de perspectiva realităţii.

Importantă este întreţinerea unui foc secret, a unei făclii vii. Găsirea unui combustibil care s-o alimenteze, printr-un mozaic de subtilităţi şi profunzimi care să-i facă părtaşi pe oameni la spectacolul ce introduce conceptul "all-in-one-show", unindu-le devotamentul în jurul unei atitudini substanţiale faţă de realitatea prezentă.

Leadership: Eşti prizonier al unei lumi pe care cu greu o poţi percepe, prin faptul că accepţi să te manifeşti într-un mod care nu-ţi este propriu, dar care te face să te simţi superior?

O parte foarte importantă a procesului de auto-evaluare a leadershipului este studiul “Omului” din tine. Să păşeşti în marea lume, în marele necunoscut al întregului tău Eu, care te poate inspira în crearea unei alternative autentice de sporire a influenţei, este precum uşa liftului care se deschide numai pentru câtva timp, apoi se închide fără să mai poată intra cineva.

Un fel de forţă de atracţie dintre polii contrastanţi ai propriei personalităţi care îţi susţin sau, dimpotrivă, îţi restricţionează dezvoltarea. O trecere de la “a fi” la “a nu fi”, care te ţine captiv în propria închisoare a minţii, transformându-te într-un rob al propriilor tale percepţii, idei, clişee cărora ţi-ai închinat toată viaţa, timpul.

Dacă vrei să-ţi ridici leadershipul la rang de “magie”, dacă vrei să-l manevrezi foarte bine, atunci trebuie să înveţi să te descurci: să prinzi liftul la momentul potrivit şi să apeşi pe butonul care comandă urcarea spre etajul cel mai de sus, dar fără să te opreşti între etaje. Acest buton trebuie să aibă o siguranţă aparte, şi să nu provoace o blocare. Nimic nu trebuie să te menţină prizonier în spaţiul dintre real şi imaginar, dintre limite şi om, unde leadershipul nu se poate manifesta liber.

Leadership: Poţi să faci din splendoarea ta o sursă puternică de magie care comunică celorlalţi luciditatea de a nu deveni robul ei?

Splendoarea este motivul care te face să-ţi câştigi încrederea în tine, în încercarea de a contribui cu succes la finalizarea unui pariu cu tine însuţi: acela că eşti capabil să adopţi poziţia unui cuceritor şi să rămâi aşa timp îndelungat. Splendoarea nu poate fi atinsă printr-un simplu joc de-a v-aţi ascunselea dus până la extrem, nu poate fi pusă doar pe seama unei imaginaţii bogate, dar poate fi indusă prin multitudinea acordurilor ce îmbracă o poveste, prin multitudinea scenelor care alcătuiesc şi revoluţionează ideea de metamorfoză.

Magia trebuie să fie o mărturie a splendorii tale, o revelaţie a unui sentiment profund şi până atunci nebănuit, o revelaţie a unui beneficiu surpriză la finalul unei aventuri de neratat, dar în acelaşi timp trebuie să fie o apropiere de un adevăr dezvăluit progresiv care se numeşte: "Eu sunt o parte din voi !"

Poţi cerceta suprafaţa interioară a unui munte fără a-l escalada? Cauţi să împingi leadershipul undeva dincolo de limita inimaginabilului? Din ce plămădeşti micile asigurări împotriva oricăror dezacorduri care ar putea decurge din relaţia Om-Lider? Te pierzi în propria ta închisoare? Te rătăceşti într-un spaţiu în care realitatea se îndepărtează treptat de ştiinţa conducerii? Încerci să creezi din leadership o lume care să se situeze dedesubtul lumii tale?

A fi un magician excepţional înseamnă să-ţi închini întreaga viaţă unei idei care sfidează limitele înţelegerii unanim acceptate, situându-ţi întreaga cunoaştere într-un cadru unic care îți dă ocazia să savurezi mai pe îndelete şi cu intensitate stupefacţia spectatorilor care nu ştiu ce să mai creadă.

Concluzie: Un lider este un model, care la rândul său generează modele. Pentru a avea o mare putere de influenţă asupra celorlalţi oameni trebuie în primul rând să fii recunoscut ca model demn de urmat. Trebuie să posezi acea capacitate de a nu te abate de la principiile sănătoase pozitive, pe care s-a constituit Eu-l tău, dar şi acea iscusinţă de a prevedea reacţiile oamenilor la acţiunile întreprinse de tine.

Nu, nu este magie şi nici iluzionism, este o muncă asiduă, permanentă, în primul rând cu tine însuţi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate