ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea serviciului reciproc

On August 26, 2010, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Ca să-ţi dezvolţi un Brand de mare impact trebuie să-i ajuţi pe oameni să-şi valorifice potenţialul prin identificarea unui numitor comun.

Aşa cum am menţionat şi în articolul precedent, Principiul dezvoltării accelerate, instrumentul Google Translate este la ora actuală cel mai bun şi mai cunoscut instrument de traducere. Acest instrument, care s-a îmbunătăţit vizibil în ultimii ani, se bazează în principal pe deschidere şi apropierea dintre oameni.

Google şi-a regândit orientarea către client, furnizând servicii mai bune decât ceilalţi competitori (yahoo, bing, msn, etc) şi continuă să inoveze. Strategia dezvoltată de Google s-a orientat într-o direcţie care satisface interesele generale ale oamenilor. Oferindu-le acest instrument gratuit de traducere, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, cei de la Google s-au asigurat că afacerea lor nu va înregistra niciun declin. De aceea Google se detaşează cu mult de ceilalţi competitori în ceea ce priveşte performanţa, deoarece vine în întâmpinarea nevoilor oamenilor, sporindu-le eficienţa şi productivitatea cu instrumente şi servicii care mereu se îmbunătăţesc.

Leadership: Ceea ce transmite exact valorile din spatele brandului tău şi identitatea lui vizuală este povestea unei experienţe cu neputinţă de uitat sau de reprimat?

Durabilitatea succesului corporaţiei Google depinde de capacitatea ei de a oferi servicii unice. Şi, fără umbră de îndoială, unul dintre pilonii de bază ai afacerii sale a devenit în ultima perioadă instrumentul de traducere gratuită, Google Translate. Cu ajutorul acestui instrument, Google se aşteaptă ca nevoile elementare ale celor care navighează pe internet să fie asigurate – respectiv traducerea online a site-urilor şi articolelor de pe web din orice limbă în cel mai scurt timp.

În ceea ce priveşte instrumentul Google Translate, strategia adoptată de Google a fost să implice utilizatorii în îmbunătăţirea lui. Cu alte cuvinte, Google îţi oferă servicii de calitate, dar se aşteaptă ca şi tu să contribui la îmbunătăţirea acestor servicii. Oamenii trebuie să înţeleagă beneficiile unui asemenea serviciu şi apoi să implice cât mai mult, sporindu-şi eficienţa şi productivitatea, pentru a-i asigura o perfecţionare continuă.

Povestea succesului pe care îl astăzi google este povestea unei experienţe cu neputinţă de uitat sau de reprimat, fiindcă rolurile principale ale celor care fac parte din ea au putut şi pot fi interpretate de cu totul alţi actori decât cei care au devenit celebri ca urmare a dezvoltării acestui concept web.

Actorii nu sunt doar oamenii care dau nişte replici memorabile, ci sunt acele entităţi care populează sistemul, acei jucători care au un rol în avansarea, influenţarea sau gestionarea proceselor de integrare a unor noi cunoştinţe şi noţiuni, a unor noi credinţe, noi valori, noi experienţe.

Nu poţi dezvolta un proces de unul singur. Trebuie să colaborezi cu un număr mare de oameni. Tu ai nevoie de Google Translate, dar şi Google Translate are nevoie de tine pentru a se dezvolta. Fără acest serviciu reciproc şi susţinut nu se poate construi nimic durabil şi performant. Iar un efort scăzut aduce rezultate minime.

Leadership: Imaginea conceptului pe care îl dezvolţi prin investiţia într-un cod sursă menit să aleagă şi să afişeze în timp real informaţii de valoare, reprezintă o ilustrare a realităţii pe care o traieşti în viziunea unui artist care îşi exprimă în afară interioritatea?

Google Translate, la fel ca telefonul celular şi reţeaua de telefonie mobilă, a creat o nouă categorie de beneficii, permiţând utilizatorilor să comunice în voie. Şi, indirect, prin adăugarea textelor şi traducerea lor propriu zisă, se ajută reciproc. Când cineva traduce un text dintr-o limbă străină, iar traducerea nu este realizată perfect, are posibilitatea să contribuie la corectarea traducerii respective.

Timpul pe care îl aloci contribuind la îmbunătăţirea instrumentului Google Translate reprezintă o investiţie, atât pentru tine, cât şi pentru corporaţia Google. Când dai de la tine, este şi în folosul tău, dar şi în folosul celui care îl primeşte. Nu este deloc o pierdere de timp şi energie să-ţi aduci aportul la dezvoltarea unui instrument sau proces din care, la urma urmelor, ai şi tu la fel de mult de câştigat. Adoptând o atitudine constructivă, interacţionând cu ceilalţi utilizatori prin corectarea sau adăugarea de noi traduceri, îţi câştigi un merit în plus şi, pe lângă asta, ai satisfacţia că ţi-ai adus aportul pentru binele tuturor.

Artistul care îşi exprimă în afară interioritatea este actorul dintr-o piesă jucată în public care nu se lasă condus doar de convingerea "Am talent", ci munceşte în continuare, la fel de mult, la fel de atent la detalii, conştient de faptul că orice scurtă secvenţă pe care o filmează catalizează atenţia publicului.

Google a devenit lider mondial prin ideile novatoare cu implicaţii practice deosebite. Acest lucru a fost posibil având specialişti nu numai în informatică dar şi cu o creativitate deosebită care au gândit acest sistem astfel încât să implice cât mai mulţi oameni care să-şi aducă aportul pentru dezvoltarea şi perfecţionarea lui. Google a “speculat” în mare măsură dorinţa acelor oameni care vor să-şi aducă benevol aportul şi să ajute necondiţionat pe alţii. Este bine că există asemenea oameni !

Numitorul comun pe care oamenii trebuie să-l identifice ca să-şi valorifice potenţialul rezidă din efortul pe care sunt pregătiţi să-l depună atunci când scopul nu este să ajungă la o destinaţie, ci să facă din aceasta un reper pe harta criteriilor de apreciere a serviciilor de calitate.

Concluzie: Serviciul reciproc este o condiţie esenţială ce stă la baza progresului. Şi în leadership este nevoie de acest serviciu reciproc. Un lider, oricât de bun ar fi el, fără ajutorul şi susţinerea din partea echipei sau din partea “ierarhiilor superioare” nu poate să-şi atingă scopurile spre beneficiul tuturor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate