ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Limbajul Secret al Leadershipului (I)

On Februarie 18, 2011, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Evaluează corect sentimentele celorlalţi oameni pentru ca dimensiunea leadershipului tău să se dezvolte.

Primul pas în direcţia cea mai favorabilă leadershipului este să-ţi reconsideri atitudinea şi părerea faţă de ceilalţi oameni. Lăsând timpul să treacă, cu siguranţă îţi vei forma o cu totul altă imagine despre cei ce te înconjoară. Am sa fac din nou referire la filmul “Pretty woman” pentru a scoate mai bine in evidenţă acest lucru.

Hotelul Regent Beverly Wilshire. La un moment dat, între managerul Barney Thompson si Vivian Ward, dama de companie a controversatului om de afaceri, Edward Lewis, are loc o discuţie. În ceea ce-l privea pe manager, era foarte hotărât să o expulzeze din hotel cât mai repede pe Vivian, care prin statutul ei de prostituată putea să afecteze reputaţia hotelului.

Fiind un om de bun simţ, cu un caracter pe măsură, managerul îi spune lui Vivian într-un mod subtil, dar folosind un ton milităresc, că va face o excepţie de la regulă şi o va accepta în hotelul său, datorită prezenţei domnului Lewis care era un client important. Însă, atunci când domnul Lewis va pleca, ea nu va mai avea ce căuta vreodată acolo.

Având statutul unui om care nu era recunoscut în acea lume “sofisticată” a luxului şi a bogăţiei, Vivian a încuviinţat din cap, întristată că din nou cineva o tratase cu dispreţ. Fusese avertizată ! Bine avertizată ! Trebuia să se supună.

Pronosticurile nu s-au adeverit. Şederea lui Vivian timp de o săptămână în acel hotel de lux nu a provocat niciun incident neplăcut, nicio controversă, niciun fel de inconvenient. Din contra, a însemnat o mare lovitură dată în special mândriei şi răcelii managerului. Căci a existat la ea o autentică voinţă care îşi trăgea seva din propriile ei aspiraţii, de a arăta că poate fi altcineva, că se poate ridica mai presus decât ceea ce era – o prostituată, şi că poate să devină o "lady". Ea a reuşit să se facă remarcată de toţi, trecând drept una din cele mai frumoase, mai elegante, mai manierate femei din acel hotel.

Leadership: Poţi să-ţi găseşti motivaţia de a fi altcineva în cazul unei imagini căreia i se atribuie în mod curent semnificaţia de "experimentare riguroasă a vieţii" ?

Dacă stăm să scrutăm spaţiul reprezentativitatii omului în care există obligaţia pentru ridicarea particularului la rang de "subiect tolerat", concomitent cu nelimitata sursă de căldură numit suflet, şi dacă căutăm echilibrul dintre predictibilitate, maleabilitate şi responsabilitate, atunci cu siguranţă nu vom putea percepe simetria dintre valoare şi pret.

O imagine căreia i se atribuie în mod curent semnificaţia de "experimentare riguroasă a vieţii", are ca element unic de analiză acea intensificare a contrastului dintre aparenţă şi esenţă, adică între ceea ce eşti în pericol să pierzi şi ceea ce eşti în stare să câştigi.

Omul căruia îi sunt ocolite meritele şi onoarea gustă din amărăciunea vieţii la fel de intens precum pictorul ce captează atenţia prezentându-şi autoportretul: cu umilinţă şi cu revoltă.

Putem oare să punem semn de egalitate între semnificaţia pe care încercăm să o dăm celor ce ni se întâmplă, având ca efect o descărcare afectivă dureroasă, şi înţelesul pe care îl atribuim poveştii din spatele imaginii noastre, care eludează realitatea socială? Putem încerca să vedem oamenii ca nişte obiecte de care suntem înconjuraţi, provenind din sfera unui design neconvenţional?

Dacă privim oamenii ca pe nişte obiecte rare, posedând, de cele mai multe ori, o valoare utilă şi o valoare estetică în acelaşi timp, analizând rolul capacităţii noastre combinatorii în procesul de creaţie a unui model reuşit, vom putea să compunem frumosul sau sublimul în măsura în care ele fac parte din categoria valorilor ce depăşesc sfera esteticului. Iar esteticul, după cum preciza cineva, nu avem dreptul să îl absolutizăm, ci să-l dibuim în tensiunea menţinerii la cote înalte a unor principii morale, etice, care slujesc adevărul.

Leadership: Poţi să abordezi înţelesul unei anumite acţiuni a comportamentului uman, cercetând motivaţia din care provine aceasta?

O formulă derivată din ştiinţă, care nu vizează frumuseţea pe care o poţi admira si studia privind-o minute în şir fără să te saturi de ea, este următoarea: "Priveşte ceea ce nu ştii şi nu refuza cunoaşterea". Nu este vorba despre acea frumuseţe greu percepibilă, care nu aduce o mulţumire aparte decât privind-o în mod critic, ci de acea cunoaştere din spatele imaginii pe care o oferi lumii care începe cu îndoiala deplină în privinţa a tot şi toate.

Oamenii nu sunt nişte obiecte care pot fi întâlnite în aproape toate interioarele, cu acelaşi statut practic şi cu aceeaşi capacitate de a "place". Pe care, atunci când ne plictisim de ele, în condiţiile în care preţul lor este mai redus, le putem schimba. Oamenii sunt un univers de reflecţii care ne pot clarifica raţiunea, care verifică configuraţia exactă a propriei noastre versiuni a frumuseţii, interioare sau exterioare.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, vine din partea unui internaut: "Avem totuşi tăria să privim în configuraţia propriei subiectivităţi şi să desprindem, de sub cenuşa îndoielii şi neîncrederii, germenii unor valori cândva dragi nouă, dar insuficient exprimate?"

Subiectivitatea este doar o încercare de a da experienței personale un sens care să-ţi consoleze mândria. Iar valorile insuficient exprimate ţin de ceea ce decizi de faci şi de rezultatul final pe care doreşti să-l atingi, în condiţiile unei duble forme de risc: nevoia de a-ţi exprima poziţia faţă de rezultatele negative din viaţa ta şi necesitatea de a-ţi apăra principiile în condiţiile unei lipse de interes.

Leadershipul vizează modul în care foloseşti realitatea astfel încât percepţia celorlalţi despre tine să fie identică cu reacţiile tale faţă de atitudinea lor.

Limbajul Secret al Leadershipului ţine de conexiunea care se creează între percepţia despre realitatea care ghidează acţiunile omului şi lucrurile văzute prin intermediul emoţiilor, unind elemente identitare distincte în anumite condiţii discursive. Aceste elemente pot fi rearticulate diferit în anumite circumstanţe de producere a impactului la nivel de conştiinţă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us