ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Limita unui cercetător în spațiul complex al ştiinţei

On Ianuarie 02, 2014, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Asigură o dezvoltare continuă leadershipului, creând noi fundamente ale ştiinţei care să fie în concordanţă cu personalitatea ta.

Mă aflam într-o tainică corespondenţă cu fundamentele unei metafizici complicate, dar splendide prin rigoarea ei. Neistovit, încercam să înţeleg efectele fizice și psihice ale gândurilor care străbat cu intensitate “Omul”, folosind indicatori de măsurare a progresului său în tranziţia dintre două stări: dezorientare şi trezire. Acestea erau necesare pentru obiective subordonate pe care aş fi putut să le stabilesc doar printr-o reunire a diverselor interpretări, care însă făceau obiectul unor severe contradicţii.

Cu subtilitate, cu îndrăzneala temerară a unui cercetător care nu se lasă furat de aparenţe, mă apropiam de acea lumină intensă a ,,Da-urilor”, imposibil de modificat, care puteau la fel de bine să însemne “Nu”. Rezultanta acestor două forţe de sens contrar era o forţă care, comportându-se ca o gaură neagră ce absoarbe inexorabil materia, acţionează asupra punctului de cotitură către o nouă înţelegere a ştiinţei. Era oare acesta începutul unei experienţe de întregire a cunoaşterii?

Controlul asupra utilajului de mare randament

Aidoma unui fizician care, luând două sfere de plumb încearcă să măsoare forța de atracție dintre ele, am încercat să pun cap la cap piesele unui puzzle neordonat, aşa încât să determin legătura cea mai puternică, permanentă și indisolubilă dintre om şi propriul lui sine. Pe această cale am preluat, în calitate de utilizator, controlul asupra “utilajului” cel mai performant care participă la construcția universului lăuntric al omului, la modul lui de a fi.

Utilajul acesta de mare randament, tradus prin capacitatea de înțelegere nelimitată, garanția singulară a unei pătrunderi complete și uniforme la rădăcina firii omenești, dacă era folosit corespunzător ar fi putut să distileze mentalitățile până la cote infinitezimale, până la transparență, până la esență. Puternicul instrument avea şi rol de facilitare a asimilării - prelua și transporta în condiții de siguranță spre un sistem complex de analiză orice tip de armament sau muniție, orice sentiment inflamabil, orice stare de neliniște. Orice gând șugubăț trecut prin minte și acceptat ca idee. Orice vibrație. Orice manifestare care, depășind dreapta măsură, plasa Omul într-un context tensionat.

Dar m-am înşelat în multe privinţe. Nu am putut să asigur caracterul permanent al acestui utilaj, nu am putut să măsor precis parametrii acţionabili şi predictibili de caracter ai omului. Căci am fost dat peste cap de fundamentul pe care se sprijinea întreaga filozofie a tânărul cercetător Rulie Karl Frantevici: “Faptele fără explicaţii nu pot fi socotite ştiinţă. dar nici teoria care nu este construită pe baza studiului faptelor nu se întemeiază pe experienţă, ci este pur speculativă - nici ea nu este ştiinţă.

De atunci nu am mai fost acelaşi. Cercetătorul s-a dovedit a fi, la rândul său, un Om.

Leadership: Poţi să stabileşti necunoscutele din ecuaţiile realităţii în care Omul se autosituează?

La limita dintre imaginar şi real care intră în componenţa ideilor şi a convingerilor susținute de puternice argumente combinatorii de TRUE sau FALSE, asigurând progresul cercetărilor aflate la baza elaborării teoriilor, dimensiunea creativă care articulează o nouă viziune asupra omului, ca rezultat al ştiinţei, trebuie să fie întotdeauna condiţionată de dimensiunea practică.

De aici rezultă necesitatea unei evaluări cât mai pertinente, făcând ajustări considerabile la estimările şi ipotezele avute în vedere în efectuarea testului de apreciere sau depreciere a calităţii subiectului uman.

Rolul unei cercetări ştiinţifice, în intenţia de a urmări modul cum se reflectă gândirea la nivelul comportamentelor şi în intenţia de a evidenţia tiparele comune din structura psihologică a omului, nu este nici să falsifice adevărul, nici să dezamăgească prin lipsa de coeziune a ideilor dobândite şi enunţate. Ci se cuvine ca ea să ofere un fir al Ariadnei, ducând, într-un labirint al diverselor interpretări, măcar spre o ieşire. Spre un punct de reazem fix. Spre determinarea un model de concepţii care să prezinte o rezistenţă corespunzătoare a punctelor de vedere elaborate, potrivite cu ponderea lor în cadrul leadershipului.

Prin dezvoltarea unor noi concepţii despre “Om”, îmbrăţişând cu entuziasm ori, mai exact, cu o curiozitate constructivă orice necunoscute din ecuaţiile realităţii în care el se autosituează, încercând să le interpretezi raportându-te la ceea ce are el caracteristic, vei putea să urmăreşti modul în care se dezvoltă şi consolidează propria ta gândire.

Iar acest proces de cercetare, susținut de puternice argumente combinatorii de TRUE sau FALSE care dovedesc valabilitatea şi pregnanţa constatărilor, se reflectă în raporturile dintre leadership şi luciditatea psihologică.

Leadership: Faci din Om un obiect de cercetare ştiinţifică în scopul dobândiri unor noi capacităţi?

Dar a face din om un obiect de cercetare ştiinţifică, în mod sistematic, punându-l în ipostaza de “jucărie” pentru acele experimente ce vizează măsurarea cunoştinţelor şi a capacităţilor tale cele mai accentuate, nu reprezintă defel garanţia unei pătrunderi complete în spaţiul leadershipului. Acelei pătrunderi ghidate de o înţelegere matură a resorturilor psihologice şi motivaţionale care pot avea ca finalitate propria ta evoluţie.

Căci aşa cum lemnul de esenţă tare provine numai din anumiţi arbori, tot astfel esenţa care te individualizează, varianta singulară a propriului tău eu, nu poate fi redefinită sau înlocuită, nu poate să se manifeste decât conform configuraţiei sale. Într-adevăr, poţi să-ţi îmbunătăţeşti anumite îndemânări accesând modul de gândire al altora, raportându-te la un nivel de conştiinţă mai înalt. Dar talentul nu-l vei putea mima sau cuantifica după anumite canoane.

Înainte de a fi superior celorlalţi prin aprofundarea ştiinţei, conştientizează care sunt propriile tale limite. Realizează cercetări asupra propriei tale persoane. Încearcă să pui cap la cap piesele acelui puzzle care te defineşte. Ia în calcul noi fundamente de triere a calităţilor proprii reevaluând relaţia cu experienţa acumulată în timp. Dacă vrei să asiguri o dezvoltare continuă leadershipului, încearcă să creezi noi fundamente ale ştiinţei care să fie în concordanţă cu personalitatea ta.

Limita unui cercetător în spațiul complex al ştiinţei atrage atenţia asupra consecinţelor negative ale curiozităţii tale faţă de tot ceea ce te înconjoară, în special faţă de legile într-o stare continuă de schimbare care guvernează omul. Totodată pune în prim plan acel spaţiu de cercetare a specificului uman, mai larg sau mai îngust, care influenţează în cea mai mare măsură leadershipul.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us