ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Linia subţire a leadershipului

On Aprilie 23, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Câştigă încrederea oamenilor sădind în conştiinţa lor interesul tău faţă de adevăratele lor calităţi.

Un film care merită văzut este „Prinţul deşertului (1991)”. Echipa de comando condusă de Tom Burton are misiunea de a-l recupera pe Robert Sanders, fiul influentei femei de afaceri Catherine Sanders. Dându-se drept traficanţi de arme, Tom împreună cu câţiva membri ai echipei sale reuşesc să se infiltreze în oaza din deşertul Sahara în care se afla Robert. Dar ca să-l poată elibera de acolo, Tom trebuia să-i câştige mai întâi de toate încrederea puternicului emir Beni-Zair, al cărui curaj, înţelepciune şi abilităţi de conducere nu puteau fi puse la îndoială.

La un moment dat, în timp ce se plimbau prin oază discutând afaceri, emirul, simţind că ceva este în neregulă la Tom, se opreşte brusc, se întoarce către el, şi privindu-l în ochi cu o expresie pătrunzătoare îl întreabă: „De ce mă studiezi tot timpul?”

Privindu-l din ochi pe emir, conştientizând ca e absolut necesar să-i alunge toate bănuielile, Tom îi răspunde:

- Tot ce spui are înţelesuri profunde... Doar Allah ştie ce aduce ziua de mâine. Însă orice ne-ar fi pregătit, am onoarea să-l fi cunoscut pe emirul Beni-Zairilor, fie el prieten sau duşman.

Leadership: Eşti în stare să-ţi valorifici calitatea de a împărtăşi lumii din roadele experienţei tale de viaţă, în sensul existenţei unei valori acordate relaţiei directe dintre "liberul arbitru" şi "o încredinţare pornită din inimă" ?

Răspunsul lui Tom a fost categoric pe măsura aşteptărilor emirului care a avut amabilitatea şi plăcerea să-l creadă pe cuvânt. Un sentiment fără pereche a făcut să zguduie întreaga lui neîncredere şi îngrijorare din temelii, şi astfel să-i acorde lui Tom toată cinstea cuvenită. O valoare importantă care poate face cinste leadershipului este dată de acea opinie personală care arată cât de mult preţuieşte un considerent demn de luat în calcul atunci când ajungi la o anumită revelaţie ce îţi poate schimba viaţa.

Încrederea, respectul şi loialitatea sunt coordonatele esenţiale ale leadershipului şi creează premizele de la care pleacă stabilirea relaţiilor interumane de calitate. Ele îţi descriu caracterul, te responsabilizează, te pun faţă în faţă cu acea latură a personalităţii tale care te face plăcut celorlalţi, punând în evidenţă valorile tale reale. Vei putea să te transformi în persoana pe care şi-o doresc oamenii, sau te vei putea coborî la cel mai de jos nivel, în funcţie de efectul pe care îl au coordonatele leadershipului tău asupra lor.

Salvarea unei situaţii care poate să-ţi ameninţe poziţia este în mâinile tale. Dacă eşti îndeajuns de capabil să aduci argumente pertinente care să le zdrobească oamenilor orice urmă de îndoială, care să le întărească încrederea în tine, care să-i convingă de necesitatea stabilirii unei colaborări cât mai rapide şi echitabile, dacă le susţii interesele şi-ţi manifeşti aprobarea pentru ceea ce ei văd în tine, atunci cu siguranţă „linia” care desparte sentimentele tale de ale lor se va subţia tot mai mult şi în cele din urmă va dispărea.

Aşa cum la aparatele foto digitale toate valorile de măsurare şi de setare sunt reprezentate clar şi mare pe ecran prin mai multe culori sau prin diverse simboluri – tot aşa calităţile tale de om excepţional şi multitudinea capacităţilor existente în tine sunt reprezentate foarte bine pe „ecranul” aşteptărilor oamenilor în funcţie de percepţiile pe care şi le formează ei despre tine.

Leadershipul este o ocazie de învăţare a lecţiilor de viaţă pe care nu vrei să le uiţi în momentele dificile. Este o înţelegere adâncă a oamenilor, a lucrurilor, a evenimentelor sau situaţiilor, având ca rezultat abilitatea de a acţiona în aşa fel încât totdeauna urmarea faptelor tale să creeze impresia de inteligenţă şi maturitate.

Linia subţire a leadershipului te uneşte sau te separă de ceilalţi oameni în funcţie de convingerile şi sentimentele lor faţă de tine, în funcţie de cum reuşeşti să-ţi raportezi judecata şi deciziile la nivelul aşteptărilor lor. Vei putea să stabileşti legături solide cu ceilalţi oameni numai dacă găseşti puncte comune cu ei, numai dacă te concentrezi asupra tuturor aspectelor care prezintă importanţă pentru ei. Vei putea câştiga încrederea oamenilor numai dacă sădeşti în conştiinţa lor interesul tău viu faţă de adevăratele lor calităţi.

Concluzie: Oamenii sunt diferiţi. Zona de separaţie dintre ei poate fi mai îngustă sau mai largă. Ca lider câştigi teren în avantajul tău şi a leadershipului tău numai dacă faci tot posibilul ca această zonă să se îngusteze cât mai mult. Cum se poate obţine acest lucru? Prin câştigarea încrederii oamenilor, printr-o cunoaştere profundă reciprocă, sădind în conştiinţa lor interesul tău viu faţă de ei şi faţă de viitorul lor.

Să ştii să cunoşti oamenii, să-i înţelegi şi poate chiar să anticipezi reacţiile lor este o artă care mânuită cu îndemânare poate la rândul ei să-ţi „crească ranking-ul”, respectiv să crească încrederea lor în tine. Sau, dimpotrivă, să ducă la diminuarea încrederii în tine, şi deci la manifestări şi reacţii nedorite.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate