ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lirismul viziunii artistului

On Octombrie 19, 2014, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Optimizează-ţi contribuţia la crearea unor noi modele de inspiraţie, pentru a contura într-un mod realist dimensiunea personalităţii pe care eşti dispus să o arăţi lumii.

În ianuarie 1941, Serghei Eisenstein aşterne pe hârtie câteva desene: viziuni proprii ale unor figuri mitologice. Avem în faţă patru desene din aceeaşi serie: Apollo, Dionysos, Poseidon şi un faun. Fiecare personaj tine în mână ceva: o şopârlă, un tirs, o sirenă, un flaut. Caracteristic este lirismul viziunii artistului, diafanul figurilor surprinse pe hârtie. Sunt patru trupuri de adolescenţi (până şi Poseidon are un trup adolescentin şi doar barbă, dar şi aceasta colorată, îi marchează prezenţa), patru figuri de o insolită transparenţă, una melancolică, alta candidă, o a treia ironic-meditativă... Sirena din mâinile candidului Poseidon, are înfăţişare de târfă rea, în timp ce şopârla preia în liniile corpului ei elegant-graţioase pe cele ale lui Apollo care o ţine în palmă.

O lume legendară, dezbrăcată de mister şi de orice urmă de forţă sau brutalitate, dominată de aerul pur, transparent pe care îl au personajele. Desenele poartă dată de 25 ianuarie. Următoarea zi, Eisenstein schiţează primele rânduri ale celebrului său scenariu de film "Ivan cel Groaznic". Acel măreţ Ivan care, ca şi operele anterioare, este atât de violent colorat de cruzime. *

Forţa prezentă şi viitoare a leadershipului tău stă în caracterul ei de reversibilitate?

Credem despre forţa prezentă şi mai ales viitoare a leadershipului, de care omul se poate servi în scopul evitării oricărei deformări a viziunii care precede inspiraţia, că aceasta stă în caracterul ei de reversibilitate. Nimic nu se pierde, totul se transformă, combinându-se în sensuri diferite, mai ales în ceea ce priveşte alegerea, probarea şi dimensionarea tuturor componentelor constitutive ale procesului de creaţie. Totul revine şi reinterpretează într-un context schimbător, căpătând relevanţă îndată ce se nasc noi modele de reprezentare a identităţii cu ajutorul unor adăugiri de ordin perceptual şi conceptual.

Dar să nu uităm că aceste transformări de sine, de imagine, de identitate, pot servi ca instrumente de măsurare ale sensibilităţii şi fineţii avansate, în continua înnoire a formelor de exprimare şi de autonomie, permiţând detectarea unor fenomene stilistice foarte variate. Pe care aprecierea şi valorificarea experienţei în munca cu sinele superior le resimte în mod susţinut.

Un aspect revelator al programului „fii exact aşa cum îţi cere nevoia de transformare” este, de pildă, felul în care comunici cu ceea ce este dincolo de tine. În apropierea unei lumi inundate de noi simţiri şi reprezentaţiuni. Cu toate nuanţele, vibraţiunile, în care răsună în mod diferit chemările unei noi realităţi. Astfel, se poate recepţiona ecoul pretenţiilor de a institui un fel de supremaţie a raţiunii prin intermediul unor actualizări identitare care au impact asupra modului în care îţi proiectezi „îmbunătăţirile” asupra competenţelor tale de iniţiator al ineditului.

Inspiraţia se produce odată cu încercarea de reorientare a propriei deveniri. Cine demonstrează o stăpânire perfectă a metodei de a se actualiza prin resemnificare, adică prin referiri pertinente la alte identităţi, în problema de mare relevanţă a produsului finit – o nouă reprezentare a omului despre el însuşi, poate oricând să-şi demonstreze superioritatea în susţinerea unor noi modele de leadership.

Lirismul viziunii artistului evidenţiază legătura dintre modelele de inspiraţie alese şi aspectele personalităţii tale, pe care eşti dispus să le arăţi lumii pentru a te putea face înţeles într-un alt sens decât cel comun, obişnuit. Reprezintă conţinutul a ceea ce încerci să comunici şi să induci prin intermediul inspiraţiei, fără o îndrumare avizată ce poate avea efecte total opuse, spre a ajunge la acea perfecţiune a leadershipului de a te exprima şi de a-ţi plasa mesajele prin redefinirea propriei fiinţe, a propriei realităţi şi a propriei creativităţi.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us