ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lupta pentru a fi sau a nu fi

On Martie 11, 2011, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Convinge-i pe oameni de valoarea ta, făra să alterezi “muzica” pe care încerci să o prezinţi.

Scriitorul George Sbârcea povestea că la un teatru muzical din ţară a fost organizată audiţia, în cerc restrâns, a unei opere originale, compusă de un tânăr maestru. Într-una din pauze, un dirijor mai vârstnic îi făcu autorului următoarea observaţie:

- Să ştii, maestre, că eşti un prost ţintaş !

- Cum aşa? se nedumeri compozitorul.

- Pai să vezi: muzica pe care ai scris-o trebuia să se adreseze în intenţia dumitale, inimii ascultătorilor, şi, cand colo, ea le răneşte urechea !

Leadership: În centrul atenţiei pe care o primeşti de la cei din jur este efectul unei atitudini şi a unei mentalităţi orientate spre calitate prin identificarea oportună a unor noi valenţe de expresivitate?

Aşa cum este vital ca orice organizaţie să creeze un mediu care sa atragă lideri, tot aşa este vital ca orice lider să creeze un mediu ideal pentru performanţa oamenilor, bazat pe incredere si colaborare, in care ei să munceasca eficient şi să simtă cu adevarat că vor să aparţină de organizaţia respectivă şi să fie conduşi de către el. Întregul leadershipului tău poate să transmită o stare de spirit specială?

Cu alte cuvinte, leadershipul trebuie să corespundă lumii, preferinţelor oamenilor şi aşteptărilor lor. Daca leadershipul nu formează un întreg prin care să transmită o stare de spirit specială, o empatie puternică, o dorinţă arzătoare, un vis realizabil, atunci el nu va reuşi să-şi exprime niciodată ferm punctele de vedere, voinţa şi propriile convingeri.

Expresivitatea, ca latură importantă a procesului de creaţie, este aplicabilă modalităţii de a transmite cu forţă ideile şi sentimentele tale adaptându-le la trăsăturile tale pe care vrei să le scoţi în evidenţă. A fi "un prost ţintaş" este echivalent cu încercarea de a-ţi pune în valoare originalitatea fără să-ţi atribui rolul creatorului activ care dă lumii posibilitatea să se concentreze pe ceea ce este important.

Poţi să conferi leadershipului tau o “linie melodioasă” plăcută?

Aşa cum un muzician sensibilizează auditoriul prin intermediul muzicii sale creind o stare de liniste, calm sau vivacitate, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să sensibilizezi sufletul oamenilor cu ceea ce este în interiorul tău, prin propria ta “compoziţie”. Încearcă să ajungi la oameni făcându-i să înţeleagă ceea ce exprimă leadershipul tău, adaptandu-te la realitatea lor. Pe urmă întreaga lor atitudine se va schimba, iar tu te vei poziţiona tot mai sus în rezultate.

O linie melodioasă este o combinaţie de sunete ale diferitelor instrumente şi voci, care prin înălţimea, durata şi succesiunea lor trebuie să formeze o compoziţie formidabilă care încântă şi stimulează auzul. Dar cu mici corecţii. Ea face parte din ciclul fenomenului "Or, ce implică aceasta?" lăsând să se descopere şi unele imperfecţiuni, lipsuri şi limite, uneori inducând în eroare pe ascultător.

Armonia pe care o ai de oferit prin îmbinarea creaţiei şi interpretării cu arta improvizaţiei, într-un mod foarte interesant, trebuie profilată pe livrarea unui puternic şi convingător apel la acţiune, lăsând să se descopere cealaltă faţă a personalităţii tale: una axată pe emoţii şi pe manifestarea lor.

Convinge-i pe oameni de valoarea ta, fără sa alterezi realitatea pe care încerci să o prezinţi. Conferă-i leadershipului tau o “linie melodioasă” plăcută care sa se armonizeze perfect cu gândurile, emoţiile şi sentimentele personale ale celor pe care îi conduci, fără să te abaţi prea mult de la concepţiile lor.

Ai grijă ce accent pui pe muzica pe care o compui pentru că nu orice ritm şi nu orice frecvenţă au acelaşi efect asupra minţii şi sentimentelor ascultătorilor.

Noţiunea de a fi "artist" nu înseamnă să creezi şi controlezi totul singur, ci înseamnă să ajustezi volumul şi muzica pe care o asculţi lăsând-o să te conducă spre noi răspunsuri şi noi rezultate.

Lupta pentru a fi sau a nu fi la înălţimea aşteptărilor oamenilor se dă în tine însuţi ori de câte ori compui o nouă “partitură” - care dacă nu sună bine îi va îndepărta pe toţi. Puţin câte puţin, munca ta se va îndeparta, se va împrăştia şi se va transforma în haos dacă “partitura” ta nu invadează sufletul vieţii oamenilor şi dacă nu-i apropie de tine.

Rezultatele unui leadership eficient depind atât de lider, care are şi rolul de a contribui la dezvoltarea unei culturi organizaţionale prin alegerea tonului potrivit care să creeze “muzica” acceptată de toţi, cât şi de colectivul de care se înconjoară ce trebuie să fie receptiv la nou, să perceapă nedistorsionat această muzică şi mai ales să fie capabil de adaptare.

Lupta pentru a fi sau a nu fi depinde de cele două componente – liderul şi colectivul. Dacă există o sincronizare bună, o acceptare reciprocă atunci conlucrarea este eficientă şi bătălia este câştigată. In caz contrar se pierd mai devreme sau mai târziu atât liderul, cât şi colectivul.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us