ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Macro-Leadership

On Iulie 09, 2016, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Învaţă să apreciezi rezultatul modului în care percepi relația dintre viziune și maniera de a promova gândirea pe care o instalezi în domeniul creaţiei.

Doream să le transmit tuturor celor ce stăteau înaintea mea, în faţa celor mai nobile intenţii de a pătrunde ştiinţele cele mai înalte, ca pe ceva nou, cu destulă grijă, toate acele prevederi ale acordului încheiat cu o viziune de tip "new world", care se potrivea felului meu personal de a reconstitui o metafizică a depăşirii de sine prin creaţie.

Dar numai în contextul unei arte fără egal, utilizând culori primare, creând un plus al ritmului optic, unde predominau elementele exterioare, un amestec de influenţe culturale, sau de natură profundă, şi folosind elementul artificial pe marginea unui subiect ocazional, se putea menţine echilibrul calculat al unei asemenea creaţii.

Senzaţiile subtile dobândite printr-o exprimare a artei de înaltă calitate şi plină de avânt, erau efecte ale unei concentrări a atenţiei asupra mesajului transmis, şi mai puţin asupra compoziţiei pe care aş situa-o, în mod voluntar, în jurul unei realităţi ce depăşea capacitatea omului de rând de a o înţelege. Cu anticipaţie, îmi întăream subtilităţile inserate în interpretarea mesajului, ca un Arsène Lupin plimbându-se în cadrul relativ restrâns al unui transatlantic, fără să fie recunoscut de nimeni.

Condiţia de a fi un artist, prin actul de a-mi asuma mai întâi o altă calitate, ce mă ameninţa şi mă obseda cumplit, aceea de a străluci printr-un soi de vedere de sus, utilizată pentru a observa cu acurateţe nu numai acţiunile, ci şi sentimentele oamenilor, era un semnal al existenţei unei dominanţe în manifestarea tipului de inteligenţă pe care o posedam.

Puteam să pretind mult mai mult de la ceea ce numeam "calitatea de judeca lucrurile prin tehnicile și mijloacele artei", mai mult sau mai puțin cubistă. Puteam să cer mai mult de la mine însumi prin manifestarea intenţiei de a construi şi edifica o nouă ştiinţă, unitară prin natura ei profundă, prin expresiile ultime ale subtilităţii artistice, a gândirii şi a simţirii de intensă spiritualitate.

Dar asta numai dacă aş fi fost un artist autentic, dornic să creez o operă de bună calitate în contextul unei societăţi care admiră construcţiile masive, frumuseţile arhitecturale, ridicate cu migală, şi nu doar un intelectual ajuns la succes.

Încă mai domină în mine speranţa de mă redefini în întregime, şi de a deveni un mare artist.

Leadership: Ești doar o apă sau o oglindă?

"Vreau ca întotdeauna cupa mea să fie plină". Acest mesaj gravat pe brăţară de aur de pe mâna lui Ptahor, medicul faraonului Akhenaton, are o mare însemnătate:

„Nu-i vorba despre vin, ci despre artă. Dacă doreşti să devii un artist bun, trebuie să pretinzi ca întotdeauna cupa ta să fie plină. În adevărata artă se manifestă însuşi creatorul şi constructorul lumii, zeul Ptah. Artistul nu-i doar o apă sau o oglindă, el este cu mult mai mult decât acestea. Prin urmare, pretinde cupa ta plină, nu te mulţumi cu ceea ce vor spune alţii şi încrede-te mai mult în ceea ce ochii tău văd clar.” *

Marea formulă a orientării omului spre săvârşirea unui ideal înalt, prin iniţiativa de a construi și edifica o nouă ştiinţă, cu care noile concepţii pătrund în spiritul utilizatorilor ei, se inspiră direct din această inedită combinaţie: a fi doar o apă sau o oglindă.

Această combinaţie pune în valoare, după multe dificultăţi de delimitare a artei de interpretările ei, o linie de dezvoltare compatibilă cu condiţia existenţei unei dominanţe în manifestarea tipului de inteligenţă pe care omul o posedă.

Apa, care curge necontenit, simbolizează puritatea a ceea ce suntem cu adevărat atunci când căutam să ne redefinim în întregime prin afirmarea calităţii de a judeca lucrurile clar, de a le înțelege în esenţa lor, prin tehnicile și mijloacele artei.

Oglinda simbolizează adevărul a ceea ce conştientizezi că ești atunci când experimentezi nivelele superioare ale calităţii de a judeca lucrurile. Ea te ajută să apreciezi rezultatul modului în care percepi relația dintre viziunea de tip "new world" (care se potriveşte felului tău personal de a reconstitui o metafizică a depăşirii de sine prin creație) și maniera de a promova gândirea pe care o instalezi în domeniul creaţiei.

Omul care cere mai mult de la sine însuşi prin manifestarea intenţiei de a construi şi edifica o nouă știință, transformând observarea lucrurilor din jur în viziune, apreciindu-se sub raportul dintre „apă” și „oglindă”, se apropie de cerinţele de fond ale leadershipului prin faptul că începe să-și asume o calitate specială.

Calitatea de a străluci printr-un soi de vedere de sus, utilizată pentru a observa cu acurateţe nu numai acţiunile, ci şi sentimentele oamenilor, transpusă apoi într-o creație obiectivă căreia i se poate atribui un identificator unic: „încrede-te mai mult în ceea ce ochii tău văd clar”. Astfel valenţele de artist se vor potrivi foarte bine cu cele ale unui lider.

Macro Leadership cuprinde toate reperele de obligatorie referinţă, înțelese ca izvor al creaţiei, prin care poți identifica acea metafizică a depăşirii de sine - îmbunătăţind constanta calităţii de a străluci printr-un soi de vedere de sus, fapt ce te poziţionează mai avantajos nu doar în rolul de om care inspiră viziune, cât mai curând în rolul de artist.* Notă: Waltari, Mika - Egipteanul, Editura Polirom 2008.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us