ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Maestrul tacticilor şi al strategiilor

On Noiembrie 25, 2009, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Un conducător redutabil se ghidează după un singur criteriu: strategie, strategie, strategie.

Niciun geniu nu este geniu pe întreg parcursul celor douăzeci si patru de ore ale unei zile. Nimeni nu scapă de neprevăzut, de capcanele pe care viaţa le întinde prea adeseori în cale. Nimeni nu este capabil să pătrundă măreţia gândirii si acţiunii atât de bine încât să evite greşelile. Cine ar putea, oare, să intuiască în mod excepţional evenimentele? Oare există cineva înzestrat cu o mentalitate atât de calculată, atât de tenace, atât de amănunţită încât să se poată adapta, asemenea unui cameleon, oricărui mediu, să se poată dedubla, să interpreteze roluri diverse, să se mişte mereu pe noi coordonate bine stabilite, dar necunoscute de nimeni?

Toată lumea are puncte vulnerabile. Nimeni nu este Dumnezeu şi toţi suntem mai mult sau mai puţin imperfecţi. Nu-i aşa? Cu toate acestea, unii au învăţat să-şi ascundă slăbiciunile. Şi, mai mult decât atât, să le transforme în atuuri. Aceştia din urmă au îndrăznit să joace teribilul joc, atât de primejdios, cu ei înşişi, cu limitele lor, păstrând sub abisurile întunecate ale personalităţii lor calităţile şi defectele, şi alte atâtea contraste pe care le alternează mereu, mizând consecvent pe ideile şi idealurile lor.

Există în lume oameni care cred cu multă tărie, sau din naivitate, că ar putea sfida cu nonşalanţă, imposibilul. Se consideră invincibili, imbatabili, magnifici, fără greşeală şi chiar nemuritori. Un astfel de om, cu o încredere de sine ce dă impresia că poate mişca şi munţii din loc, este convins că poate răzbi în lupta cu soarta dacă şi numai dacă utilizează strategia cea mai potrivită.

El este Maestrul tacticilor şi al strategiilor. Veşnicul jucător talentat care nicidecum nu trebuie prins pe picior greşit, care sub nicio formă nu-şi poate permite să neglijeze ceea ce nu trebuie neglijat. Pentru el, lumea este ca o tablă de şah, poate cu mai multe piese şi mai multe pătrăţele. El împotriva unui adversar redutabil: soarta, care joacă cinstit dar foarte dur, după legile universale.

Leadership: Poţi să demonstrezi o asociere între jocul de rol și dezvoltarea psihică la nivel de "tablă de şah" care te face să prevezi fiecare răsturnare de situaţie?

Fără nici un dubiu, Maestrul tacticilor şi al strategiilor, ca un desăvârşit artist al disimulării, este un veritabil jucător de şah. Un jucător înrăit. Un jucător profesionist. Un jucător excepţional, înzestrat cu un calm impenetrabil. Care ia în calcul totul, fiecare situaţie particulară, fiecare abordare, fiecare risc: apărarea, mutarea şi capturarea pieselor, transformarea pionilor, legăturile, atacurile prin surprindere, deschiderile, închiderile, gambiturile, eliberarea câmpurilor, manevrele, etc. Este întotdeauna capabil să-şi dea seama când „toate acestea se vor sfârşi rău”.

Superioritatea lui constă în meticulozitate. Notează, cu o abilitate extraordinară, toate mutările pe care le face, dar şi pe cele ale adversarilor. Colectează noi strategii în timp ce le adaptează pe ale sale. Profită de împrejurări. Are o intuiţie formidabilă. Care îl face să prevadă fiecare răsturnare de situaţie. Cu mintea lui rapidă calculează dinainte toate loviturile posibile ale adversarului. Absolut fiecare mutare este combinată dinainte în vederea mai multor mişcări viitoare.

Dar are şi o experienţă vastă. Stăpâneşte toate tainele tehnicii şahului. Ştie pe dinafară toate partidele celor mai încercaţi maeştri, precum Alechim, Capablanca, Lasker, Tartakower, Bobby Fischer, Kasparov, Nakamura, fiindcă le-a repetat de zeci, poate chiar de sute de ori. Nimic nu ar trebui să fie imposibil pentru un atotştiutor şi cunoscător în ale şahului şi strategiilor, nu-i aşa?

Leadership: Profiţi întotdeauna de pe urma unei schimbări de poziţie în condiţiile interpretării unui rol care se suprapune cu Eul tău?

Însă Maestrul tacticilor şi al strategiilor este atât de obsedat de acest joc al inteligenţei, încât orice face, oriunde s-ar afla, chiar şi atunci când visează, are în cap un singur lucru: strategie, strategie, strategie. La el totul se reduce numai la strategie. Este ferm convins că viaţa în sine este o strategie, iar el, un strateg excepţional, o poate uşor păcăli. Tot ce mişcă, tot ce îi apare în faţa ochilor, tot ce atinge, tot ce se întâmplă în jurul său, absolut tot se rezumă numai la pioni, nebuni, ture, cai şi regine.

Să nu uităm niciodată că Maestrul tacticilor şi al strategiilor este regele. Iar regele trebuie protejat cât mai bine şi în cele din urmă trebuie să iasă, numaidecât, învingător. Indiferent de teren. Indiferent de obstacolele întâlnite. Indiferent de mijloacele folosite. Nu contează preţul care trebuie plătit. Pentru el nu contează natura sacrificiilor. Căci el trebuie să rămână întotdeauna „în picioare”. El este „capul” care nu trebuie să cadă sub nicio formă. Altfel, întreg jocul pe care-l conduce se poate nărui.

Poziţia pe care o adopţi în condiţiile unui rol care se suprapune cu Eul tău este o atitudine de acceptare a autorităţii care, prin folosinţă, devine venerabilă. Să îţi reconsideri poziţia de "rege" este similar cu a-ţi accepta limitele în situaţia în care nu deţii controlul asupra consecinţelor unei "mutări “surpriză“ făcută de adversar.

Leadership: Adaugi o valoare suplimentară experienței tale de finalizare a unei partide a cărei miză este remodelarea Egoului, prin reflecția conștientă și ghidată asupra caracterului puterii împotriva căreia acţionezi?

Conducerea este ca un joc de şah. Îmi este imposibil să nu recunosc faptul că în lume există astfel de oameni care reuşesc performanţa de a juca o nesfârşită partidă de şah cu soarta (lor şi a celorlalţi oameni), sperând s-o păcălească de-a binelea. Nu doar puţin, ci complet, fără jumătăţi de măsura. Pe şleau. Şi fără ezitare. Cum sunt, de exemplu, cei care se afla la conducerea unor companii, sau a unor ţări. În închipuirea lor egoistă (şi probabil bolnăvicioasă) sunt nişte maeştri ai tacticilor si strategiilor.

Eul este ceea ce rămâne neschimbat în mijlocul schimbărilor de situaţii pe care nu le poţi controla după îndelungi exerciţii şi antrenamente.

Bineînţeles că ei se identifică cu regele din jocul de şah care este cea mai importantă piesă. În mintea lor se joacă în permanenţă o partidă, iar singurele lucruri care le stârnesc cel mai mare interes sunt cuvintele: ŞAH ! şi MAT ! Aceşti extraordinari maeştri nu se pot gândi la nimic altceva decât la şah, văd peste tot numai mişcări şi tentative de şah. Şah cu pionul. Şah cu regina. Şah cu tura. Şah cu nebunul. Şah cu calul. Tot timpul o ţin numai în şah, având nesfârşita speranţă, enorma dorinţă de a încheia partida cu un MAT !

Leadership: Dacă nu reușești să pătrunzi înţelesul unei mutări făcute de adversar, mergi pe ideea că nu există niciun sens de a te situa deasupra limitelor care te fac să te simți controlat?

Nici prin gând nu le trece acestor maeştri ai tacticilor şi ai strategiilor că ar putea, cumva, printr-o întâmplare absurdă, să facă o mutare greşită care să le ameninţe poziţia de lider. În jocul pentru putere, nu se ajunge niciodată la o remiză. Deci o mutare greşită înseamnă automat pierderea poziţiei de lider. Care o dată pierdută, nu poate fi decât cu mare greutate recâştigată, pentru că soarta e nemiloasă şi nu permite oricui o revanşă.

O partidă de şah se poate câştiga făcând numai sacrificii de pioni, ture, nebuni, cai sau regine. Dar un adevărat maestru, care îşi respectă talentul, aspiră să câştige împotriva unui adversar pe măsură, dacă s-ar putea cu toate piesele pe tablă. Pare imposibil. Însă doar cine va reuşi această performanţă se va putea numi, fără umbră de îndoială, un desăvârşit maestru al tacticilor şi al strategiilor.

El nu uită niciodată că sensul unei mutări nu poate fi găsit în cuprinsul unei zone de siguranţă, ci în cuprinsul unei zone de "alertă" !

Dacă mergi pe ideea că nu există niciun sens în mutarea făcută de adversar înseamnă că încă nu ai deprins lecţia cea mai importantă în jocul de şah: arma fatală este aceea de a integra planul adversarului în faza de dezvoltare a propriului tău plan !

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate