ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Magia leadershipului

On Noiembrie 09, 2010, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Transformă-ţi leadershipul într-o capodoperă, astfel încât să rămână veşnic aninat în mintea şi în sufletul oamenilor.

Unele amintiri sunt prea vii, prea clare, şi îţi trezesc prea multe sentimente uitate. Nu, nu poţi să le încui într-o cutie grea, pe care apoi s-o arunci într-o fântână - asculţi cum face pleosc, şi apoi dispare. Unele amintiri nu dispar, nu mor niciodată, ci rămân adânc întipărite în memoria noastră.

Un singur tablou – înfăţişând un câmp cu flori de toate culorile, având în prim plan o floare de lotus de un violet luminos - spune multe despre pictorul care l-a pictat. Acest tablou îmi aminteşte de el, de maestrul meu, al cărui talent s-a dovedit a fi remarcabil. Tabloul, care reliefează talentul său pentru îmbinarea culorilor, mă duce cu gândul la trecut, atunci când rămâneam ceasuri întregi în preajma lui şi-l ascultam vorbind atât de frumos, uneori emoţionant, despre tâlcul artei şi despre marea taină a picturii. Acest tablou, a cărui execuţie a fost deosebit de meticuloasă, îmi aduce aminte de uşurinţa şi graţia cu care maestrul mişca penelul pe pânza bine întinsă pe şevalet, vădind pasiunea lui pentru pictură, izvorâtă din adâncul sufletului.

Nu există uitare. Când mă uit la acest splendid tablou mă gândesc la trecut, aud vorbele lui, îndrumările pe care mi le-a dăruit, căutând să-mi arate calea spre adevărata cunoaştere a artei. Stând de vorbă cu el, sau mai degrabă ascultându-l vorbind, totdeauna cu profunzime şi plin de înflăcărare, urmărindu-l cum pictează năzuind să-şi dezvolte simţurile, am pătruns multe din secretele artei. De la el am aflat despre procedeul umbrei figurilor proiectate pe un perete sau pe un ecran, pe care îl întrebuinţau vechii artişti ceramişti egipteni.

Leadership: Spiritul tău circulă liber printre oamenii fideli "creaţiei" tale?

Opera unui artist este viaţa lui. Nu poţi să te desprinzi cu totul de el, de opera lui, de arta pe care a creat-o. Când priveşti un tablou de-al său eşti adânc emoţionat, păstrezi tăcerea şi respectul. Artistul te învăluie cu prezenţa lui, pe care n-o poţi vedea, dar pe care o poţi simţi în interiorul tău, o simţi ca făcând parte din tine.

Unui singur om, unui singur om de pe pământul acesta, tocmai lui care nutrea o infinită pasiune pentru artă, numai lui, dintre toţi, îi datorez ştiinţa mea. Mulţi, prea mulţi ani am stat în preajma maestrului. Şi m-am bucurat de multă afecţiune din partea lui. Deseori când îmi vorbea despre ştiinţa sa, îşi ridica privirea spre mine cu bunăvoinţă, şi îmi spunea: "Nicu, cu cât o operă este mai desăvârşită, cu cât este mai originală." Măiestria lui era inconfundabilă. Realizez acest lucru de fiecare dată când îi privesc tabloul.

Un lider desăvârşit este o prezenţă vie şi continuă în mintea şi în sufletul oamenilor. El este asemenea unui pictor care, chiar şi atunci când nu se află lângă tine, are o mare influenţă asupra ta. Sau, este asemenea unui scriitor care rămâne multă vreme în mintea ta, după ce ai închis cartea şi ai pus-o înapoi pe raftul bibliotecii. Spiritul său circulă liber printre oamenii fideli "creaţiei" sale.

Leadership: Poţi să atingi un punct culminant prin măiestria de a reprezenta cu îndemânare ceea ce e mai important din punct de vedere expresiv într-un mod pregnant viu, de neuitat?

Numai cel ce are ambiţia unui stil mare şi original poate manifesta un interes deosebit pentru lucrurile spirituale. Numai un asemenea om poate să pătrundă marea taină a artei și să dea expresie celor mai înalte idealuri, valori si principii, prin intermediul operei sale. Numai un asemenea om, străbătut de o pasiune intensă, foarte instruit, înzestrat cu un simţ ascuţit de profesionalism şi tinzând către perfecţiune, poate avea o contribuţie substanţială la crearea unei opere de calitate, o operă care să rămână veşnic vie.

Un lider adevărat face din leadershipul său o capodoperă care se concentrează pe relaţia Tată-Fiu. Leadershipul e ca o pictură care rămâne întipărită în mintea oamenilor cu cât este mai bine realizată şi mai frumoasă. Şi el poate fi ridicat la rang de artă numai dacă cele două entităţi - mentorul şi ucenicul - se întâlnesc, se întrepătrund şi se completează reciproc, numai dacă aceste două entităţi se află într-o relaţie de tip "parte – întreg".

Ai găsit pe cineva foarte instruit care să ţi se alăture în călătoria ta spre performanţă şi cu care să poţi forma un întreg? Atingerea potenţialului său maxim creează o fundaţie, o sinergie din care şi tu să-ţi atingi potenţialul?

Atingi un punct culminant prin măiestria de a reprezenta cu îndemânare ceea ce e mai important din punct de vedere expresiv într-un mod pregnant viu, de neuitat, atunci când opera ta îşi vădeşte principala consecvenţă în puterea de a mişca inimi şi în dreptul de a pretinde apartenenţa la o entitate de tip asociativ cu personalitatea pe care o admiri.

Punctul culminant al drumului spre înţelegerea artei este reprezentat de ceea ce începi să apreciezi atunci când eşti nevoit să trăieşti senzaţia unui contact direct cu marii artişti care slujesc strălucit ideea de "Operă Vie".

Magia leadershipului nu este altceva decât ceea ce un leadership de calitate lasă în memoria şi-n sufletul oamenilor, chiar şi după ce liderul nu mai este, dar şi-a definitivat misiunea atingându-şi scopurile propuse. Este o mare performanţă ca leadershipul cuiva să rămână întipărit în memoria şi-n sufletul oamenilor, ceea ce denotă că a fost probabil de cea mai bună calitate şi deci, nu bun ci foarte bun, demn de urmat.

Ar fi absurd, şi este o imposibilitate ca oamenii să aibă o părere bună despre tine şi să-ţi accepte esenţa – interesele şi valorile – dacă nu stăpâneşti magia leadershipului.

Transformă-ţi leadershipul într-o capodoperă, astfel încât să rămână veşnic aninat în mintea şi în sufletul oamenilor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate