ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Magicul secret al măiestriei

On Iulie 11, 2010, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Ridică-te la înălţimea potenţialului tău, integrându-te în atmosfera leadershipului tău şi intrând în armonie cu el.

Ziua se sfârşea. Desenul, în care încercasem să redau chipul unei celebre actriţe hollywoodiene, nu era rău, dar îi lipsea cu siguranţă expresivitatea. Femeia din desen nu emana o frumuseţe irezistibilă ca cea din poza din care mă inspirasem, ci părea mai degrabă fără viaţă. Îi lipsea acea sclipire, acel “ceva” special care să te facă să stărui mai mult cu privirea asupra ei, care să te facă să simţi că este vie, care să te facă să strigi în gura mare „Uau !”. Eram adânc dezamăgit de mine însumi, de neprofesionalismul meu.

Maestrul mă privea cu adânca şi deosebita lui indulgenţă. Privirea lui părea că-mi spune: „mai ai atât de multe de învăţat”.

- Maestre, de ce nu mi-a ieşit bine tabloul? l-am întrebat cu un glas hotărât şi pătrunzător.

Maestrul şovăi, ca şi cum ar fi ezitat să dezvăluie un secret pe care-l ţinuse până atunci doar pentru el. Îşi turnă ceaiul verde şi parfumat într-un pahar de sticlă, după obiceiul oriental, dizolvă în el două pătrăţele de zahăr şi sorbi câteva înghiţituri, savurând băutura cu o bucurie indescriptibilă. Apoi buzele lui rostiră rar, cu un desăvârşit calm, următoarele cuvinte:

- Nicu, tu pictezi fără să simţi nimic pentru opera ta. Dar tabloul are şi el o viaţă, iar tu trebuie să-ţi raportezi sufletul la sufletul lui. Iar pentru ca tabloul tău să fie bine realizat, să prindă viaţă, trebuie să te transpui în cealaltă lume, în lumea tabloului, în peisajul şi între personajele redate de el. Dacă vrei să atingi perfecţiunea trebuie să te integrezi în atmosfera tabloului şi să intri în armonie cu el.

Leadership: Rămâi constant în urmărirea unui ideal de perfecţiune prin prisma menirii tale de a explora adâncul unui parcurs al sinelui văzut dintr-o dată ca totalitate a unei opera de artă?

Leadershipul se optimizează prin trecerea de la truda de a aduna material de construcţie pentru realizarea unei imagini de excepţie, cu intenţia de a o face cunoscută în marginile unui realism credibil, la realizarea unei capodopere de claritate şi pătrundere. Leadershipul, asemenea artei, îşi ordonează criteriile de selecţie ale "expresivităţii" în funcţie de decorul lumii interioare pe care îl transpui într-o viziune.

Ceea ce alcătuieşte decorul lumii tale interioare, frumuseţea de a transmite o idee într-o manieră artistică şi având un concept în spate, este dovada meritului de a purta o anumită trăire prin mai multe planuri. Un plan solicitat pentru a releva dimensiunea insondabilului creaţiei, prin încercarea de a scoate la iveală ceea ce nu poţi exprima prin cuvinte. Şi un plan solicitat pentru a releva acea dimensiune numită imaginaţie sau vis, determinând apariţia emoţiilor constructive.

Potenţialul de manifestare a autenticului în artă se fundamentează pe reacţia de cuplare dintre cele două planuri.

Pentru a realiza ceea ce nu ai realizat niciodată, trebuie să faci ceva ce nu ai făcut niciodată. Trebuie să devii altcineva, să devii ceea ce nu ai fost nicicând. Trebuie să devii un maestru. Iar pentru asta trebuie să-ţi sporeşti valoarea, sporind calitatea operei pe care o creezi. Trebuie să faci acel salt cutezător peste sfera raţiunii tale, să începi să percepi cu sufletul dincolo de ceea ce creezi. Atunci când pictezi trebuie să simţi că faci parte din desen, să te transpui în atmosfera creată de tablou.

Cei mai mari pictori şi-au încordat cu pasiune puterile lor într-un nemăsurat efort intelectual dar mai ales spiritual pentru a izbuti să atingă eterna taină a perfecţiunii. Nu-i de-ajuns să pictezi pentru ca tabloul să fie viu, trebuie să încerci să te transpui în atmosfera tabloului cu toate simţurile, şi cu mintea şi cu sufletul, să încerci să simţi ceea ce simt personajele din opera pe care o creezi.

Această concentrare asupra realității exprimată atât de frumos de “trăirile sufletului" este forţa motrice a realizării unei picturi de succes.

Leadership: Eşti sigur că poţi gusta experienţa minunată de a te simţi integrat în plenitudinea unei forţe care izvorăște din adâncul unei copiii fidele a ta, fără să rămâi prizonierul unei idei obsesive?

Fără îndoială, marele secret al unei opere reuşite este să deţii o tehnică superioară de execuţie, dar şi arta integrării personale în atmosfera tabloului.

Succesul unui lider depinde de calitatea şi cantitatea rezultatelor sale, implicit ale echipei pe care o conduce. Tot ceea ce-l poate împiedica să-şi conducă echipa spre succes, tot ceea ce-i poate limita acţiunile reduce profunzimea şi calitatea „operei” sale. Iar opera unui lider nu este altceva decât întreaga activitate pe care o desfăşoară într-o deplină armonie cu el însuşi, cu spiritul şi personalitatea lui, pentru realizarea scopului propus.

La fel cum cheia pentru a realiza o pictură foarte bună este să deţii capacitatea de a te transpune în propria-ţi creaţie, tot aşa cheia pentru succesul în leadership constă în a deţine capacitatea de a te transpune în atmosfera „operei” pe care o creezi.

Cum ar putea oare un lider să împlinească aşteptările oamenilor şi să le mobilizeze energiile dacă nu este în stare să se transpună în adâncimile sufleteşti ale leadershipului pe care îl creează? Tot ceea ce creează liderul determină în mare parte succesul sau eşecul său. Daca el nu reuşeşte să intre în acea stare care să-l ajute să vadă altfel lucrurile şi să stabilească o relaţie aparte cu ele, atunci nu va da dovadă de eficienţă maximă în ceea ce întreprinde.

Ridică-te la înălţimea potenţialului tău, integrându-te în atmosfera leadershipului tău şi intrând în armonie cu el. Un lider adevărat îşi raportează sufletul la sufletul „operei” sale.

Prizonierul unei idei obsesive este omul care ştie să-şi integreze personalitatea într-o operă de artă valoroasă, dar neputând a se desprinde de imaginea care îl reprezintă în realitate.

Concluzie: Ca lider trebuie să te străduieşti să să-ţi raportezi sufletul la sufletul „operei” tale. Doar dacă vei reuşi să te transpui în opera ta şi vei face totul cu neistovită pasiune, abia atunci vei deţine controlul total asupra a ceea ce creezi.

La fel ca şi în pictură, există o măiestrie, o artă în leadership fără de care şansele de reuşită se reduc considerabil şi ţinta propusă se atinge greu. Dar această măiestrie se obţine numai după ani şi ani de muncă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate