ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mâine e deja departe

On Februarie 28, 2014, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Dezvoltă-ţi o mai bună înţelegere de sine, care să întreţină maturitatea şi responsabilitatea pe care se construieşte leadershipul.

Mi se pare cu totul inexplicabil cât de greu îmi amintesc ceea ce a urmat. Vreau să spun înlănţuirea tuturor evenimentelor care au urmat. Nu eram deloc sigur de unde să încep, aici era totul. Dar de atunci simţeam că un cuţit mi-ar fi tăiat viaţa în două. Mi se părea a fi o viaţă pentru care nu fusesem pregătit. O înghesuială cumplită de oameni şi de întâmplări în care eu nu mai controlam nimic.

Lucrurile se învârteau în jurul meu fără ca eu să particip la evenimente. Aşa cel puţin mi se părea. Sunt o mulţime de lucruri ce ne şicanează, ne depravează, pe care trebuie să le îndurăm, la care nu ne gândim decât atunci când ne traversează viaţa. *

Leadership: Poţi să-ţi individualizezi experienţa de a vedea lucrurile așa cum sunt, nu așa cum par, ca unul dintre cele mai elocvente evenimente ce te pun în situaţia de a alege ce vrei tu să fii în vâltoarea vieţii?

A-ţi individualiza experienţa de a vedea lucrurile așa cum sunt, nu așa cum par, înseamnă să dai o notă de originalitate acelor aspecte care nu se şterg din memorie în ceea ce priveşte caracterul selectiv al întâmplărilor importante. Lucrurile pot desemna o realitate care se extinde pretutindeni prin prisma a ceea ce îţi amuză mintea, sau dimpotrivă, prin prisma a ceea ce îţi nelinişteşte mintea, astfel încât să poţi să fii mai bun în a descoperi cu acurateţe înclinaţia spre comparaţia cu un standard de viaţă anterior.

Cel mai adesea, când facem o analiză a propriei persoane, încercând treptat să amplificăm înţelegerea cauzelor şi a evoluţiei de la o etapă de viaţă la alta, uităm de reperele anteriorităţii şi ale devenirii. Iar pe parcursul demersurilor de realizare a modelului de lider, fiind din acest motiv obligaţi să verificăm ipotezele propriei gândiri, ne formăm în mare parte imaginea pe care o avem despre noi înşine. Imagine ce se distinge printr-o succesiune de tranziţii între stări, influenţate de evenimente care declanşează reacţii pozitive sau negative.

Ce vrei tu să fii în vâltoarea vieţii nu depinde de realizarea tuturor lucrurilor la perfecţie, ci de natura lucrurilor care se întipăresc în conştiinţa ta, a acelor lucruri care se manifestă ca gândire cunoscătoare de realităţi trăite prin experienţe captivante, tratate SÍNE QUA NON.

O reprezentare incompletă sau neclară despre cantitatea experienţei pe care o putem accepta pentru a avea șansa de a ne promova valorile, fundamentând o anumită concepţie despre lume şi viaţă, are dezavantajul de a ne condiţiona să fim altfel decât lumea din jurul nostru. Dar trebuie să fim pregătiţi să facem pasul decisiv spre dobândirea capacităţii de integrare a lucrurilor din apropierea noastră, într-o lume nouă, a experienţelor de ataşament faţă de valorile vieţii (inspiraţie, statut social, ambiţie, toleranta, spiritualitate, etc)

Relaţia pe care o ai cu lucrurile din jur decurge din evenimente importante pe care le conştientizezi ca pe situaţii limită în care se dezvăluie ceva, dincolo de aparenţa uneori ritualizată şi foarte monotonă a vieţii tale.

Cineva spunea bine: “Hotărăşte cum vrei să-ţi trăieşti viaţa – indiferent de felul cum ţi-o imaginezi – pentru că numai aşa vei avea răbdarea de a suporta “transpiraţia” de care sigur nu vei fi scutit în calea ta.

Sunt o mulţime de lucruri pe care trebuie să le îndurăm, la care nu ne gândim decât atunci când ne traversează viaţa. Dar această “transpiraţie” stă la baza condiţiei esenţiale pentru obţinerea unei mai bune înţelegeri de sine care poate să întreţină maturitatea şi responsabilitatea pe care se construieşte leadershipul.

O situaţie limită poate dezvălui acea latură a personalităţii tale care nu te reprezintă şi nu te onorează, care spune: ”dacă nu mă implic, nimic nu mă poate atinge”.

Creşterea capacităţii de integrare a experienţei de viaţă în cadrul leadershipului se datorează puterii tale de a îndura şi de a controla evenimentele care ţi se întâmplă. Măsoară-ţi imaginea de sine odată cu determinarea acelei stări pregnante care îţi creează sau anulează bună dispoziţie, încât să faci posibila depăşirea barierelor care te opresc să vezi mai departe de aparenţe şi prejudecăţi.

Numai experienţa trăită şi asumată te învaţă să răspunzi la întrebările vieţii, şi cum să integrezi răspunsurile - adevărurile gândirii tale - în leadership.

Maturitatea şi responsabilitatea pe care se construieşte leadershipul rezultă din presiunea evenimentelor pe care trebuie să le înduri cu stoicism în vederea găsirii unui sens care să-ţi răscolească fiinţa şi care să alimenteze ideea autonomiei vieţii.

Mâine e deja departe scoate în evidenţă acea experienţă căpătată pe parcursul vieţii care contribuie la obţinerea unei mai bune înţelegeri de sine, a cărei valoare poate avea un impact major în consolidarea leadershipului.

Fii sigur că viaţa, ori de câte ori îţi umbreşte clipa prezentului de o aşteptare a unei realizări viitoare, de o frustrare a zilei de ieri sau de o emoţie pentru ceea ce va urma, te testează să vadă dacă eşti pregătit pentru examenul maturităţii.* Notă: Agatha Christie - Endless Night

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate