ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mâinile domnului Panaite

On Mai 19, 2010, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Atribuie leadershipului tău proprietatea de echilibru, asigurând o compatibilitate psihologică între tine şi "mâinile" tale.

N-aş putea să uit niciodată ziua în care l-am întâlnit pe domnul Panaite, un doctor de vârsta mijlocie a cărui sublimă plăcere de a-şi practica meseria de chirurg i-a adus un mare succes. Era înzestrat cu un mănunchi de calităţi şi merite strălucite. Nu dăduse niciodată greş într-o operaţie.

Am stat de vorba cu el mai bine de o oră, timp în care mi-a împărtăşit câteva lucruri interesante vizavi de meseria de chirurg. El a subliniat pe această cale importanţa pe care o au „mâinile” sale, atât de preţioase unui chirurg în timpul operaţiei.

- Nicu, meseria mea e minunată, dar plină de riscuri. Ori de câte ori intru într-o operaţie mă chinuieşte o groază de moarte: ca nu cumva să-mi moară pacientul pe masa de operaţie. De asemenea, sunt îndreptăţit să mă tem şi de altceva: ca nu cumva familia pacientului să-mi ceară despăgubiri morale sau, şi mai rău, să mă dea în judecată pentru neglijenţă şi iresponsabilitate. Numai gândul că mi s-ar putea întâmpla toate acestea îmi stârneşte un sentiment sinistru. Sentimentul acesta face să mi se învârtă prin cap tot felul de gânduri care pe un om slab de fire îl pot arunca într-o deznădejde fără margini. Operaţia este un lucru primejdios Nicu, reuşita ei depinde nu numai de medicul chirurg, ci şi de mâinile întregii echipe.

Leadership: Îţi reconsideri poziţia asupra dimensiunii sentimentului acut al eşecului, printr-un demers de înţelegere a trăirilor tale care răzbat în conştiinţă sub formă de gând obsesiv foarte puternic?

Domnul Panaite mi-a explicat foarte clar:

- În cazul unei intervenţii chirurgicale echipa care intră în operaţie este formată din mai mulţi specialişti aleşi cu mare grijă de „şeful echipei”, adică cum se spune în limbaj medical, de „mâna întâia”. Acesta îşi alege în primul rând un ajutor de nădejde reprezentat de „mâna a doua”. Amândoi chirurgii trebuie să formeze un tandem perfect în timpul intervenţiei chirurgicale şi sunt asistaţi; dar ei trebuie să conlucreze în egală măsură şi cu ceilalţi membri ai echipei: medicul anestezist şi asistenţii de la sala de operaţie, fiecare având roluri foarte bine stabilite. De asemenea, toţi trebuie să dea dovadă de o foarte bună stăpânire de sine, dar şi de o capacitate mare de reacţie rapidă.

- Aceste echipe, mi-a mai spus el, se constituie de regulă în timp, după o destul de lungă cunoaştere interumană. Un nou venit, un chirurg mai tânăr, este primit doar ca „mâna a treia”. Şi doar după ce dovedeşte că se poate integra în echipă, că este compatibil din punct de vedere al personalităţii şi bineînţeles al profesionalismului, ajunge „mâna a doua”. Succesul echipei şi implicit rezolvarea favorabilă a cazului chirurgical depinde de perfecta conlucrare a echipei, de sincronizarea membrilor ei, de profesionalismul lor, dar contează enorm şi compatibilitatea psihologică dintre ei.

Leadership: Accepţi recunoaşterea unei superiorităţi care îşi contrazice esenţa printr-o manifestare a conduitei profesionale care nu are valoare decât dacă pătrunde larg în conştiinţa şi simţirea celor care te asistă în obţinerea rezultatelor dorite?

O superioritate care îşi contrazice esenţa este un mijloc de afirmare personală care nu este străbătut de nicio poveste frumoasă, ceea ce echivalează cu prilejul împlinirii unei obligaţii majore fără să-ţi fi dezvoltat în prealabil o anumită convingere despre cauzele şi proporţiile situaţiilor neprevăzute.

Esenţial în leadership este echilibrul care se stabileşte în funcţie de anumite criterii şi situaţii, dar şi în funcţie de valorile tale şi de priceperea ta, şi de felurite aspecte care ţin de stadiul evoluţiei tale. Dacă reuşeşti să creezi acel echilibru perfect cu tine însăţi şi cu oamenii de încredere care te asistă în demersurile pe care le faci, între starea ta psihologică şi a lor pe toate palierele, în special relaţional, comportamental, intelectual şi aptitudinal – atunci poţi menţine acel echilibru benefic dezvoltării leadershipului tău.

Echilibrul stabileşte o anumită sincronizare între părţi: tu şi „mâinile” tale; el conduce la o întâlnire a minţilor voastre care se contopesc, conlucrează formând un tot unitar, imprimând astfel lucrului în echipă acea armonie care poartă amprenta performanţei.

Iar performanţa se bazează pe acuitatea psihică a fiecărui participant la procesul de dezvoltare a leadershipului – felul în care se raportează unul la celălalt, felul în care îşi ajustează caracteristicile şi trăsăturile de personalitate, felul în care îşi reconsideră gândirea prin prisma celorlalţi de a percepe lucrurile - constituie suportul capabil unei îmbunătăţiri a randamentului comun.

Atribuie leadershipului tău proprietatea de echilibru asigurând o compatibilitate psihologică între tine şi "mâinile" tale. Un lider fără „mâini” bune nu poate garanta succesul complet al demersurilor sale.

Leadership: Contribui la crearea unei reprezentări de sine care este suficient de cuprinzătoare şi detaliată pentru a capta aspectele relevante ale unei iniţiative asumate, fiind în același timp o proiecţie a tendinţei de reconfigurare a unei experienţe de Brand memorabile?

Crearea unei reprezentări de sine începe întotdeauna cu ceea ce te face preţios (reuşita unei activităţi foarte importante), dar se poate finaliza cu ceea ce te dezonorează serios (o dramă ascunsă de care nimeni habar nu are).

Niciun lider nu trebuie să fie singur în împrejurări speciale. În orice acţiune importantă pe care o întreprinde el trebuie să aibă în preajma lui, la fel ca un chirurg, una sau două „mâini” de încredere care să-l asiste în permanenţă şi care să-i ofere tot sprijinul necesar. De altfel, pe care om, oricât de bun profesionist ar fi el într-un domeniu nu l-ar ajuta prezenţa a una, a două sau chiar a mai multor „mâini” de încredere, cu o experienţă solidă în domeniu?

Urmările pot fi nespus de triste pentru liderul care încearcă să „opereze” fără să fie asistat de nişte „mâini” preţioase. Chiar dacă are nişte însuşiri de frunte şi o experienţă bogată, el nu va reuşi să facă totul de unul singur. Reuşita lui va depinde aproape întotdeauna de altcineva. A-şi găsi una sau două ajutoare însufleţite de râvna de a-i fi de folos, dar care, în acelaşi timp să fie îndemânatice, răbdătoare dar şi rapide, este un lucru vital pentru leadershipul său.

Toate nereuşitele unui lider se datorează lipsei de experienţă, dar şi lipsei unor „mâini” bune care să-l asiste şi să-i dea ajutor la nevoie. Dar trebuie ţinut cont şi de faptul că nu rar se întâlnesc cazurile când liderul este secondat în aparenţă de „mâini” dibaci, dar care îi pot cauza multe probleme.

O experienţă de Brand memorabilă este o armă în căutarea unei misiuni autoasumate care inspiră o nouă abordare cu scopul obţinerii unui efect de apreciere, dar care oricând poate să aibă caracterul unui efect advers nedorit.

Mâinile domnului Panaite sunt ajutorul acordat unei măsuri corective, într-un demers în care dimensiunea etică e dublată de valorizarea pozitivă a unei învăţări din experienţa altora superiori ţie.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate