ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mânuitorul de suflete

On Februarie 15, 2010, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Direcţionează cu precizie emoţiile oamenilor, astfel încât ei să perceapă caracteristicile leadershipului tău la o intensitate mai mare.

Sunt zile care veşnic îţi vor rămâne întipărite în memorie. Îmi voi aminti vreme îndelungată, cu mare limpezime şi plăcere, acea zi frumoasă din copilăria mea. Aveam vreo 13 ani, eram în vacanţa de vară, iar prietenii mă convinseseră să merg cu ei la un spectacol de iluzionism, spectacol care, vă mărturisesc cu toate sinceritatea, m-a fascinat în mod deosebit. Permiteţi-mi să vă povestesc pe scurt reprezentaţia cea mai reuşită a marelui iluzionist.

Magicianul îşi scoase mantia neagra şi-o lăsă jos. Îşi chemă asistenta, o tânără înăltuţă cu un trup suplu şi agil, o legă la ochi cu o eşarfă în aşa fel încât să nu poată vedea nimic, apoi o rugă să se întindă pe masa special pregătită. Magicianul închise masa într-un anume mod, transformând-o într-o ladă. Numai capul, mâinile şi vârful picioarelor i se puteau vedea.

Undeva în spatele scenei, în umbră, se zărea silueta unui bărbat al cărui chip întunecat era cu neputinţă de desluşit. După câteva momente acesta îşi făcu apariţia, aducând cu sine şase săbii de oţel foarte ascuţite. Magicianul luă una dintre săbii şi o ridică deasupra capului cu vârful în jos.

Leadership: Te confrunţi cu o realitate din care faci parte doar atunci când domneşte unitatea dintre ideea desprinsă dintr-o grandioasă expunere a experienţei şi imaginea din spatele a ceea ce comunici despre tine?

După cum lesne se poate înţelege, numărul acesta trezise în noi, spectatorii, un sentiment puternic de curiozitate. Dorinţa de a vedea situaţii cât mai bizare ni se îndeplini. Cuprinşi de agitaţie, eram gata pentru ceea ce trebuia să urmeze. Îmi dădusem seama privindu-l pe magician, înţelegând tăcerea întretăiată de trăsăturile sale nervoase, ca în el se petrecea un lucru ciudat. Probabil avea mari emoţii, sau poate asta dorea să ne facă pe noi să credem.

Magicianul stătea neclintit, triumfător, ca un înger al răului, cu sabia ridicată deasupra capului asistentei şi a lăzii în care ea era închisă. După o lungă pauză, cu putere şi cu o hotărâre neclintită, el implantă sabia într-una din găurile din dulap, special construite. Vârful sabiei păru că trece prin corpul fetei şi ieşi pe partea cealaltă a lăzii. Dar ea, cu faţa spre noi, zâmbea, fără ca pe chip să i se vadă cea mai mică urmă de emoţie, îşi mişcă mâinile ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Noi, cei din public, dimpotrivă tremuram cu toţii.

În scurt timp şi celelalte cinci săbii fuseseră implantate în ladă şi aparent în trupul fetei, fără ca aceasta să păţească nimic. Mai apoi fata a fost eliberată din dulap. Am aplaudat cu toţii. A fost un număr de iluzionism spectaculos. Iar atunci când nu eşti obişnuit cu un asemenea spectacol, el îţi poate da emoţii puternice.

Autenticitatea o trăieşti în momentul când accepţi o provocare, dar este dată de imaginea pe care ţi-o asumi în taină, în spatele a ceea ce comunici despre tine.

Cheia succesului unui iluzionist stă în arta de a face spectacol, în puterea si în dexteritatea mâinilor sale, în felul în care îşi construieşte iluziile şi în îndemânarea cu care acestea sunt puse în scenă. Numai dacă reuşeşte să creeze o atmosferă de încordare, de emoţie şi sugestibilitate oamenii se vor putea bucura de misterele pe care el le creează. Interesul oamenilor de a viziona spectacolul este cu atât mai mare cu cât iluziile create sunt mai bine realizate.

Dominanţi, încrezători, hotărâţi să câştige, înţelegând foarte bine firea omenească, şi deţinând tehnicile ce stau la baza iluziilor optice, acustice dar şi psihologice, iluzioniştii reuşesc să creeze spectacole de neuitat inducând publicului o stare de inhibiţie ce afectează percepţia realităţii. Esti jumătate artist, jumătate maestru?

Făcând uz de şarmul personal, adoptând o atitudine curioasă dar şi jucăuşă în acelaşi timp, şi folosind metode numai de ei ştiute de inducere în eroare, reuşesc să-i atragă negreşit pe toţi oamenii de partea lor. Ei găsesc întotdeauna o cale de a obţine ce vor, creând acea atmosferă electrizantă de mister şi miracol. În termeni populari, ei au prăjitură pe care n-o găseşti oriunde şi din care oamenii doresc să se înfrupte cu nesaţ.

Leadership: Îţi iei riscul de a-ţi asculta instinctul și de a accepta o provocare fără a te limita doar la rolul de promotor al enigmelor din care te simţi a fi compus?

Cine este cu adevărat interesat să-şi dezvolte abilităţile de leadership poate învăţa nespus de multe lucruri de la un iluzionist, mai ales cum să atragă şi să reţină atenţia oamenilor. Şi asta pentru că iluzioniştii sunt singurii care reuşesc de fiecare dată sa capteze interesul şi emoţiile oamenilor, stabilind la nivel emoţional o legătură directă şi strânsă cu ei prin contactul vizual, făcându-i să trăiască totul la o intensitate mai mare.

Iluzioniştii domină complet situaţia, legătura cu oamenii, direcţionându-le cu precizie atenţia, percepţiile, emoţiile, gândurile cum doresc şi unde vor ei, spre realitatea pe care ei o creează. Ei sunt cei mai buni manipulatori din lume, singurii în stare să-i controleze şi să-i coordoneze totdeauna pe oameni după propria lor voinţă.

Pentru a atinge nivelul maxim de succes în leadership, trebuie să-ţi creşti nivelul de eficienţă, să vii în întâmpinarea nevoilor oamenilor, să răspunzi cât mai eficient dorinţelor acestora, făcând tot ceea ce e necesar pentru a obţine rezultatele dorite.

A accepta o provocare fără a te limita doar la rolul de promotor al enigmelor înseamnă să redefineşti modul în care eşti perceput ca unic conţinut al cunoaşterii cele mai înalte, când cauza reală a acestui fapt sălăşluieşte în distincţia precisă între "miracol " şi "impostură".

La fel cum un iluzionist talentat, executându-şi reprezentaţia impecabil reuşeşte să intre în mintea oamenilor şi să le stârnească interesul tot mai tare, tot mai mult – tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să comunici viziunea ta celorlalţi, să-ţi pui amprenta asupra lor, dându-le de înţeles că eşti un om foarte creativ, că te gândeşti la viitorul lor şi al organizaţiei, impunându-ţi ideile, credinţele, viziunile, propriile puncte de vedere, dând leadershipului tău o nuanţă electrizantă, depăşind ceea ce pare imposibil, bucurându-i cu “magia” ta.

Dacă oamenii nu sunt eficienţi, înseamnă că nu ai reuşit să-ţi impui propriul model de leadership, înseamnă că nu ai reuşit să le captezi atenţia şi să te faci ascultat, înseamnă că nu ai reuşit să le direcţionezi cu precizie emoţiile astfel încât ei să perceapă caracteristicile leadershipului tău la o intensitate mai mare.

Un lider talentat se aseamănă în multe privinţe cu un iluzionist, dar nu trebuie confundat cu unul. Profesia unui iluzionist este înşelătoria, iar ca lider nu-i poţi duce pe oameni pe o pistă greşită, căci dacă o faci, vei fi în cele din urmă părăsit.

Leadershipul este numărul de magie care cucereşte nu prin suspans şi efecte bine construite, ci prin naturaleţea admirabilă cu care îţi afişezi poziţia dominantă şi ambiţia neîngrădită de a furniza senzaţii dinamice într-o atmosferă de neuitat.

Mânuitorul de suflete, în sensul bun al cuvântului, este acela care reuşeşte să strângă oamenii în jurul lui şi să-i orienteze în direcţia aleasă de el, captându-le întotdeauna atenţia, menţinându-le timp îndelungat interesul treaz, iar aceştia, conştientizând locul şi rolul lor în angrenajul care trebuie, să funcţioneze perfect pentru atingerea scopului propus.

Direcţionează cu precizie emoţiile oamenilor, astfel încât ei să perceapă caracteristicile leadershipului tău la o intensitate mai mare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate