ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Marea Împărăţie

On Ianuarie 15, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Plutește drept înainte spre a întâlni ceea ce te împlineşte şi îţi dă un sens.

Am avut dintotdeauna un puternic sentiment de predestinare, din acela care te reprezintă până la punctul maxim al valorii absolute, însoţit de o eternă căutare - de la tentaţie la deznodământ - a ceea ce nu ştiam cum se împlineşte, dar pe care aşteptam cu nerăbdare să-l înfrunt. Nu puteam să continui să cred în întâmplare, mai ales că multe din viaţa mea păreau să depăşească măsura coincidenţelor dintre desfăşurarea evenimentelor şi scenariile atât de des închipuite. Era cazul să experimentez o nouă imagine, o abordare a conceptului: "Go Forward in the future, and never go back !"

Certitudinea existenței mele, pe care o vânasem atât de frenetic de-a lungul anilor, şi sensul pe care încercam să îl dau acestei certitudini, era datorat conștiinței unei anumite superiorităţi, sub forma visului, care reuşea să revină în propria-mi responsabilitate de a acţiona fără teamă şi fără de prihană, asemenea sângelui care se întoarce la inimă prin vene, circulând fără niciun fel de obstacol.

În contextul vieţii celui ce cunoaşte totul şi compune totul, a maestrului alchimiei care compune şi descompune în magicul lui creuzet elementele aflate în fuziune, s-a dat mai întâi de toate proba ambiţiei de a conduce o expediţie ce se va păstra multă vreme în memoria timpului.

Expediţia, despărţirea de lume, făcută după toate regulile unui compromis semnat cu mine însumi, crezutul într-un Dumnezeu creator impersonal în timpul refugierii mele într-o stare de contradicţie, fără să ştiu încotro să-mi concentrez eforturile, era începutul unui refuz acordat temporarului, sarcinii de a rămâne neschimbat în faţa unei oglinzi rotunde that reflects the true visage of the perpetually youthful protagonist. Numai călătoria into the unknown of darkness a reuşit să mă maturizeze.

Mirror, mirror, on the wall ! Who’s the overpowered playable character inside the vortex core of Life?

Leadership: Ești pregătit să învingi ceea ce ai fost nevoit să descoperi singur?

Nu credeam că mă voi vedea străbătând calea plină de ridicol a lui Don Quijote, către marele vis, catapultat într-o lume a poveștilor unde totul devine verosimil şi autentic, lovindu-mă de şocul experienţei deciziilor pline de cutezanţă, ca un acrobat care sare fără plasă de siguranță în virtutea consecinţelor nefaste. Luptând cu irealităţi de genul morilor de vând, trecând prin ipostaza de înger căzut, agent al resentimentului şi al negaţiei, am reuşit să-mi mobilizez chiar ultima suflare de oboseală, pentru că și suferința are sens prin faptul că poate fi îndurată.

Să accept particularismul a ceea ce este doar permis, silit să fiu atent la distanţa pe care îl desparte pe rege de supus, without the strengh of nerve which forms a hero. Să îndur fluctuaţiile tensiunii vocii lăuntrice, ce-mi repeta într-una că lumea nu mai ascunde decât iluzii, în corelare cu frecvenţa lor de vibraţie, fără să caut să ascult sunetul timpului care trece prin materie. Asta a însemnat „să înving ceea ce am fost nevoit să descopăr singur !”

Era tot mai iritabilă prezenţa şocurilor slăbiciunii mele faţă de receptoarele acelor legi umane ce aveau ca rezultat constatarea contrarietăţii unei gândiri care încerca, involuntar, să apere puritatea unei noi părţi din viaţă. Toate suişurile şi coborâşurile, destinul mi le montase în paralel cu efortul de a le atribui un sens, fără posibilitatea compensării corespunzătoare a celor mai rapide variaţii de putere - puterea unei trăiri virtuoase, din perspectiva moralei care dublează orice act valoric şi specific, aprofundând însemnătatea manifestării superioare a voinţei.

Lumea este doar plată, gândeam eu. Ulterior am constatat că este rotundă, la fel ca oglinda care mă reflecta.

Leadershipul se înscrie în înfruntarea unei duble expuneri: mai întâi te expui unei experiențe care ți-ar putea complica viziunea asupra lumi și apoi te expui unei căderi în gol acolo unde ar trebui să fii mai tare.

Leadership: Eşti îndeajuns de ambiţios să duci prezentul în memoria viitorului?

Închipuiţi-vă un om fără un viitor strălucit, an unknown being, dar care își descoperă pe la jumătatea vieţii puterea de a schimba viitorul prin exercitarea responsabilă a voinţei. Priviţi-l pe Magellan, şchiop şi împiedicându-se mereu, cu toate astea demonstrând lumii că fapta cutezătoare se împlineşte prin urmărirea constantă a unui ideal înscris în lozinca "Reuşeşti sau Mori". Şi priviţi-l pe Columb, existând numai prin dorinţă, traversând Oceanul Atlantic, urmărind o himeră care părea să nu se materializeze niciodată.

După cum un pictor genial reușește să creeze din nimic o capodoperă, tot astfel ei au dat rostului căutării lor un sens gravat pe granitul istoriei lumii, ceva nobil, o şoaptă scurtă în tăcerea veşniciei: gloria descoperirii !

Şi să nu uităm felul în care celebrul scriitor, Ştefan Zweig, caracteriza ambiţiile puternice: "În adâncul unui suflet mare trăieşte dârz spiritul neliniştit de cercetare. Dacă a pus o dată un gând stăpânire pe un astfel de om, dacă îl obsedează până în ultima fibră a gândirii şi a simţirii sale, atunci se produce într-însul o neîncetată febră lăuntrică. Un gând viu nu vrea niciodată să trăiască şi să piară într-o singură fiinţă muritoare. El cere spaţiu, lume, libertate. De aceea bate pentru el ceasul în care ideea lui vitală încearcă să năvălească dinlăuntru în afară, asemeni unei aşchii dintr-un deget infectat de puroi, asemeni pruncului din trupul matern, asemeni fructului pârguit de coajă. Un om înzestrat cu patimă şi trufie nu va răbda în cele din urmă să gândească el singur ideea lui vitală. În mod irezistibil va trebui să ceară ca în sfârşit lumea toată s-o împărtăşească alături de el."

Leadershipul este o demonstrare a ideii despre cine ești în privința a ceea ce poți să înfăptuieşti, pe care toată lumea o împărtăşeşte alături de tine.

Şi amintiţi-vă cuvintele Domnului, care de 2000 de ani străbat inima marilor descoperitori: "Dacă vrei să ajungi la Marea Împărăţie, lasă totul şi urmează-mă pe mine !" Căci, realmente, trebuie să porneşti într-o expediţie lungă, s-o înfrunţi cu îndârjire pentru a obţine victoria totală în lupta cu “diavolul fricii" şi să te ții cu dinții de ceea ce vrei să duci mai departe. Acesta este privilegiul Îngerilor, să existe în ambele dimensiuni: a vieţii şi a morţii, în faţa oricăror experienţe.

Marea Împărăţie este consecinţa directă a unei expediţii de succes. Este echivalentul marii revelaţii la care se ajunge numai prin eforturile Prometeice, este simbolul ambiţiei unui colos în înfruntarea unei lumi necunoscute și amenințătoare.

Ea corespunde Graal-ului găsit de Percival, această nestemată uitată care cuprinde tot ce-i mai bun din om, o formă de absolut, focul zeiesc, rolul unităţii de măsură pe care o ai de oferit universului. Este rezultatul căutarii profunde a aspectului satisfactiei vieţii, ce te aduce aproape de împlinirea la care tot timpul ai visat. Este simbolul exteriorizării manifestării voinţei, făcută cu intenţia de a crea, modifica sau stinge raporturile cu lumea. Având ecou spre însuşirile calităţilor omeneşti înăscute, dar trecute sub aripa proiectoare a clipei care se naşte şi se pierde totodată în "negura vremii".

Meritul fiecărui mare descoperitor, din orice domeniu, este că are curajul să se îndepărteze de lume și să pornească într-o călătorie în mijlocul unui ocean neexplorat. Şi fiecare astfel de cuceritor de noi teritorii, sub imperiul ambiţiei puternice ce se distinge prin statornicie, va fi permanent inspirat în călătoria sa de cuvintele pline de har pe care Regina Isabela i le-a adresat lui Cristofor Columb înainte de ultima lui expediţie, hotărâtoare:

"Pluteşte drept înainte, şi dacă pământul pe care îl cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala."

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us