ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Marea ştiinţă din spatele ştiinţei

On Martie 14, 2014, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Continuă să creşti cota de producţie a unităţilor tale de leadership, în încercarea de a da ştiinţei o altă orientare.

Cine ia o eprubetă plină cu hidrogen şi introduce înăuntru un chibrit sau o lumânare aprinsă, va observa că hidrogenul se aprinde şi arde cu o flacără albastră palidă, iar chibritul sau lumânarea se stinge.

Pentru un savant, o asemenea experienţă nu ar putea să constituie un fenomen enigmatic. Pentru mine, însă, constatările acestui experiment nu-mi acordau privilegiul de a fi pe deplin stăpânul propriei curiozităţi intelectuale. Era un supliciu al inteligenţei, o degringoladă de sensuri şi de înţelesuri. Căci totul se rezuma la cum interpretam experimentul, nu atât la partea lui practică.

Orientarea sistemului de distribuţie a sensurilor rezultate din ajustările experimentelor, teoriilor, ipotezelor şi ideilor exprimate de ceilalţi oameni de ştiinţă, axate pe crearea unor noi condiţii şi excluderi care să poată garanta instalarea unor noi cadre de cercetare, care să nu fie puse la îndoială, nu trebuia să blazeze sau să provoace şocuri în cadrul evoluţiei celui mai important factor de analiză, resursa umană.

Neîncetat, sondând gândirea esenţială a savanţilor prin selecţia aleatorie şi analiza critică a rezultatelor experimentelor lor, fără a mă debranşa de la sistemul de gândire unanim acceptat, am încercat să prezint noi explicaţii şi să introduc noi concepte care ulterior să fie general acceptate în lumea ştiinţei.

Dar nu puteam reuşi acest lucru fără a cunoaşte acel „Cum?” şi acel „De ce?” fundamentali în încercarea de a da ştiinţei o altă orientare. Puteam să suplimentez motivația profundă care dădea sens evoluţiei mele, numai valorificând descoperirile celorlalţi scientists.

Leadership: Poţi asigura o permanentă legătură între contribuţiile la progresul ştiinţei şi obligaţiile de plată la bugetul leadershipului?

Faptul de a progresa în rolul de lider, în înţelegerea clasică a leadershipului ca o ştiinţă exclusiv cantitativă, dar şi calitativă, asigură avantaje ale unui status dobândit, nu atribuit, care adăugă ceva greutate la autonomia persoanei şi la confortul intelectual.

Mijlocul de formare a unei minţi deschise, care nu poate trăi în prezent, ci “aleargă” tot timpul spre viitor, are ca principală caracteristică flexibilitatea, adică posibilitatea de a se adapta fiecărui plan de investiţii în sistemul de producere al cunoaşterii. Sistem ce are ca scop optimizarea funcţionării individuale printr-o întreţinere corespunzătoare a activităţii de cercetare. De fapt, tot ceea ce investeşte liderul în munca lui ştiinţifică vine în sprijinul viziunii pe care o propune pentru schimbare.

Ca lider, poţi asigura o permanentă legătura între contribuţiile la progresul ştiinţei şi obligaţiile de plată la bugetul leadershipului, a cărui venit întrebuinţat în practică se îndreaptă spre “Privat”, adică spre zona ta de interes, numai dacă încerci să dai ştiinţei o altă orientare. Iar rezultatul acestei orientări depinde numai de întrebuinţarea şi cunoaşterea acelui „Cum?” şi acelui „De ce?” fundamentali formei de control a creaţiei, care îţi stârnesc curiozitatea intelectuală.

Bugetul leadershipului cuprinde nu doar convingerile profunde ale omului, ci şi toate acele născociri arbitrare ale minţii sale care analizează în mod raţional şi sistematic aşa-numitele teritorii de inspiraţie, foarte disputate intre candidaţii la trofeul de excelenţă, aprobate sau dezaprobate ca o încercare de a preveni declinul.

Numai o motivație profundă poate să dea sens evoluţiei tale, prin încercarea de a da ştiinţei o altă orientare. Acest lucru poate fi realizat prin valorificarea descoperirilor celorlalţi profesionişti din domeniu. Leadershipul, alimentat de cunoaşterea schimbărilor esenţiale ce au loc în însăşi orientarea şi structura ştiinţei pe care o cultivi, poate fi studiat şi contextualizat numai împreună cu tendinţa de a recepţiona şi a urma modul de gândire al celorlalţi, fără a te supune exigenţelor lor.

În acest caz, unităţile de leadership sunt date de acele cunoştinţe solide absorbite din contul ştiinţei care răspunde la întrebările fundamentale ale cercetărilor tale: “Cum?” şi “De ce?”. El jucând rolul unor premise absolut elementare în aplicarea leadershipului transformaţional, caracterizat în principal prin existenţa viziunii unice asupra direcţiilor de dezvoltare.

Marea ştiinţă din spatele ştiinţei desemnează modalitatea particulară de întreţinere a unui leadership performant bazat pe acele features of content ale ştiinţei, produse de alţi cercetători în domeniu. Cunoaşterea profundă a trecutului şi prezentului ce oferă posibilităţi de prefigurare a viitorului, sunt necesare pentru a putea aborda ştiinţa într-o manieră creativă şi practică.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us