ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Materia şi adevărul

On Iulie 07, 2013, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Respectă-ţi îndatoririle faţă de ştiinţa ta, chiar dacă ceilalţi nu sunt dispuşi să accepte adevărurile neştiute pe care ea le dezvăluie.

În timp ce încercam să înţeleg proprietăţile de bază ale materiei din care se compunea Secretul, distilând în mod corespunzător o mică cantitate din elixirul interminabil al energiei ce contribuia la crearea şi menţinerea unei viziuni aparte, simţeam cum un curent rece îmi străbate şi îmi acaparează mintea.

Impulsuri defensive se succedau la un interval foarte scurt de timp în mintea mea, induse şi declanşate parcă de un semnal nevăzut care mă avertiza în privinţa repetării anumitor greşeli. Aceste stări de tensiune sunt frecvent întâlnite în rândul oamenilor de ştiinţă care încearcă în laboratoarele lor să dovedească anumite fenomene necunoscute şi inexplicabile, sucind toate adevărurile şi neadevărurile pentru a găsi o explicaţie acolo unde nu există niciuna cunoscută. Eram dominat parcă tot mai mult de o gândire restrictivă.

Ca un om dornic de senzaţii, nu mă gândeam decât la combinaţia aparent stabilă, în care elementele constitutive puteau să determine o nouă configuraţie a Secretului. În cataliza eterogenă, catalizatorul şi reactanţii formau faze diferite de purificare. Astfel, din conţinutul Secretului, la care cu greu aveam acces, puteam să extrag noi proprietăţi numai dacă reuşeam să reţin 55% din particulele pure de sensuri şi înţelesuri pe care el le emana la fiecare pas, înainte ca acestea să se împrăştie până la eliminare. Tehnica de prelucrare a conţinutului preţios era printre cele mai avansate la momentul respectiv.

Dar, cu toate acestea, ce anume destabiliza sistemul de particule declanşator de energii? De ce nu puteam să le stabilizez? Trebuia s-o iau de la capăt, precum chimistul acela din filmul "Darkman". Constant. Cu răbdare. Cu obiectivitate. Nu-mi păsa cât timp dura, ştiam că formula de săvârşire a tainei era acolo, aşteptându-mă s-o descopăr. Ah, puteam s-o simt, puteam s-o miros ! Din păcate aveam doar o singură piesă de puzzle. Şi mai erau atâtea mari semne de întrebare.

Soarta adevărului necunoscut

În mijlocul atâtor experienţe nereuşite, rămăsesem destul de lucid. Ştiam că sunt pe drumul cel bun, fiindu-mi indiferentă părerea celorlalţi. Fiindcă eram sigur că eu voi avea dreptate în cele din urmă şi nu aceia care îmi contestau sau îmi luau în derâdere activitatea de cercetare.

Chiar dacă răceala cu care mi-ar fi fost primite ideile ar fi prezentat motive de îngrijorare, chiar dacă ceilalţi oameni de ştiinţă, făcând anumite comparaţii cu a lor cunoaştere, ar fi avut să-mi facă măcar o obiecţiune sau m-ar fi provocat la o discuţie în contradictoriu, sau m-ar fi ironizat, ştiam că nimic nu mă va amărî.

Căci aceasta este soarta adevărului necunoscut, de a fi mai întâi respins tocmai de acele spirite vizionare care ar fi trebuit să-l accepte. Cu atât mai mult cu cât numai eu ajunsesem să experimentez adevărul, să-l cunosc în întregime, şi să-l transform în alte adevăruri, fără să relativizez principiile fundamentale pe care ele se conturează.

Leadership: Funcţiile de siguranţă activă

Eşti dominat tot mai mult de o gândire restrictivă? În mijlocul experienţelor nereuşite rămâi totuşi destul de lucid? Eşti sigur de rodul ştiinţei tale, chiar dacă ceilalţi contestă sau îţi iau în derâdere munca şi ideile?

Nu vei putea niciodată să păstrezi distanţa faţă de ştiinţă, atâta vreme cât profesionalismul, cunoaşterea şi priceperea ta într-un domeniu ocupă un loc important în “meniul” tău zilnic. Calităţile tale reale de lider, vizibile cel mai bine prin modul de gândire şi prin prisma modului în care înţelegi şi manevrezi ştiinţa, dezvoltă mai multe tipare ale unui nou val de deprecieri sau supraestimări a valorii personale care pot scădea sau ridica rata de succes.

Secretul sau esenţa care stă în substanţialitatea noii cunoaşteri, aduce la un numitor comun o gamă întreagă de “funcţii de siguranţă activă“. Acestea şi numai acestea îţi conferă puterea de a fi centrat, stabil în ceea ce priveşte relaţia cu tine însuşi în procesul devenirii.

“Funcţiile de siguranţă activă” sunt un grup de instrucţiuni pe care le urmezi pentru a îndeplini acele sarcini care te conduc la o înţelegere superioară a funcţionării leadershipului şi la un acces mai larg la acea ştiinţă pe care o posedă prin excelenţă numai minţile cele mai alese, mai cultivate şi mai talentate.

Aceste funcţii îţi conferă, de asemenea, un plus de încredere şi siguranţă în utilizarea ştiinţei proprii în scopul dezvoltării capacităţilor eficiente, şi în scopul identificării de surse alternative de obţinere a unor noi adevăruri şi valorificarea acestora în practică.

Aşa cum la orice joc, un jucător îşi poate alege strategiile în funcţie de acţiunile adversarului, tot aşa şi tu, pentru ca leadershipul tău să poată fi actualizat într-o nouă configuraţie stabilă care să delimiteze cunoaşterea pură de cea empirică, trebuie să compui şi să înţelegi îndeajuns de bine “materia” pe care o încorporezi în ştiinţa ta. Încât ea să contribuie la crearea şi menţinerea unei viziuni aparte.

Leadership: Îţi iroseşti şansa de a-ţi pune în drepturi ştiinţa?

Dacă ajungi să te faci într-adevăr vinovat de “conceptualizări a priori”, de universalizări abstracte, e un semn că proprietăţile de bază ale materiei din care e constituită ştiinţa ta se manifestă succesiv la o solicitare continuu crescătoare. Ajuns la acest stadiu de evoluţie, inevitabil ceilalţi oameni din domeniu, făcând anumite comparaţii cu a lor cunoaştere, te vor ironiza şi îţi vor contesta cunoaşterea.

În acest caz, leadershipul tău trebuie să dispună de metode de luptă care definesc cele trei laturi ale sale: atacul, apărarea şi manevra. Ca să se nască şi să se dezvolte, ştiinţa trebuie pusă în drepturi, trebuie să lase posibilitatea excepţiei de la reguli, revizuită când este necesar, dar niciodată împiedicată să se manifeste efectiv.

Dacă vrei ca leadershipul tău să-şi atingă scopurile cele mai înalte, respectă-ţi îndatoririle faţă de ştiinţa ta, chiar dacă ceilalţi nu sunt dispuşi să accepte adevărurile neştiute pe care ea le dezvăluie.

Materia şi adevărul evidenţiază ansamblul de procese de analiză şi sinteză care vor dicta strategia adoptată în vederea recunoaşterii şi acceptării acelui modus operandi ales de lider. A convinge înseamnă a obţine recunoaşterea şi a câştiga aliaţi de nădejde, în scopul atingerii scopului comun.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us