ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Micro-Leadership

On Iulie 06, 2016, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Ocupă-te de ceea ce eşti în relaţie cu ceea ce se cere în schimbul evoluţiei tale.

Aveam nevoie de o vedere de ansamblu, de o abordare globală a unui mod neconvenţional de a-mi promova reflecţiile vizavi de marca subtilă a omenescului, între valoarea estimată a experienţei de sine şi absorbţia unor părţi călăuzitoare din întregul existenţei celorlalţi oameni. Cu scopul de a anticipa, eventual, unele raporturi şi legături promiţătoare între proba curajului de a mă situa la un alt nivel gândire şi urmarea participării mele la momentul creării unui salt deasupra întregii lumi.

Pentru prima oară se trezea în mine, în încercarea de a străbate pustiul unor simţăminte imprevizibile, acea presupunere într-adevăr lămuritoare că nu vrednicia sau nevrednicia omului este pricina parcursului nematerializat într-un ghid util pentru orientarea lui în direcţia dorită. Că nu superioritatea sau inferioritatea înlătură veriga neajunsurilor de care el are parte.

Ci, la fel cum fizicianul german Franz Anton Mesmer a renunţat la magnet, la hipnoză, a lăsat deoparte arta somnambulismului artificial pentru a-şi bizui terapia numai pe sugestia conştientă, am tras concluzia că toată cauza neajunsurilor omului este renunţarea la acea parte a teritoriului pe care îl domină cel mai bine: iscusinţa de a aduce în atenţie o idee şi un personaj cheie, lăsându-se condus de gândul "voi putea înainta şi fără ele”.

Neavând niciun dubiu asupra a ceea ce credeam că sunt adevărul sau eroarea, sprijinite în cuprinsul acestui prim teritoriu, şi posedând pe de altă parte noţiunea clară a forţei provenită din principii, chiar şi atunci când nu eram în stare să răspund ca un vizionar la toate întrebările ce se puneau despre viitor, m-am lăsat condus de acea atracţie secretă pentru psihologia întregului supus particularului. Ea tindea să facă din trăirile şi atitudinea mea "un tot absolut" sau „un nimic".

Leadership: Poți să faci un rol mare pregătind calea viitoarei tale evoluţii între vectorul "remember the reason of why you are trying to be better" și puterea pe care încerci să o reprezinţi?

Oamenii care aspiră la statutul de expert într-un domeniu sunt devotaţi activităților valoroase care sunt direcţionate înspre acele părți ale întregului unei cunoaşteri posibile, între îmbinarea rigurozităţii susţinerii şi promovării tale, a extremelor unui parcurs anevoios și rezultatele alegerilor tale ulterioare.

Dar toate acestea nu reprezintă doar versiunea unui antrenament de luptă cu propriile limite. Ci sunt o lungă pregătire pentru formarea unei atitudini solide la care ei pot apela atunci când simt impulsul de a birui condițiile particulare ce nu duc la împlinirea potențialului lor.

Egiptul secolului al XIV-lea i.Chr. Ce le-a spus Ptahor, marele trepanator regal, viitorilor practicanţi ai medicinei, care mai întâi trebuiau să obţină titlul de preot?

"Băieţi, ascultaţi cu atenţie ceea ce am să vă spun acum şi încercaţi să uitaţi, imediat după aceea, că v-am vorbit despre aceste lucruri. Când veţi intra în templu, pe mâinile preoţilor, să fiţi neîncrezători ca şacalii şi vicleni ca şerpii, ca ei să nu vă piardă şi să vă orbească. Dar pe dinafară, să fiţi blânzi ca porumbeii, fiindcă numai după ce un om îşi atinge scopul propus poate da la iveală propria sa natură. Aşa a fost şi aşa va fi. Să vă amintiţi de aceste sfaturi." *

Între valoarea estimată a experienţei de sine şi absorbţia unor părţi călăuzitoare din întregul unei forţe de sprijin externe, stă întotdeauna considerentul „ascultă cu atenţie”. Acest considerent are scopul de a anticipa, eventual, unele raporturi şi legături promiţătoare între proba curajului de a te situa la un alt nivel gândire şi urmarea participării tale la momentul creării unui salt deasupra întregii lumi.

Performanţa susţinută în contexte ale intervenţiilor pozitive, în faţa fenomenelor de superpoziţie pe care le măsori ţinând cont de natura propriei tale fiinţe și mai ales de capacităţile de utilizare a recomandărilor altora, sugerează calea viitoarei tale evoluţii între vectorul „remember the reason of why you are trying to be better„ și puterea pe care încerci să o reprezinţi.

„Remember the reason of why you are trying to be better” este reazemul pe care ți-l oferă ceilalți oameni cu experiență de conducere în momentul oportun, şi pe care se bazează toată manifestarea ta viitoare.

Această lozincă este îndreptată spre acea parte din tine pe cât de puternică, pe atât de vulnerabilă, căreia i se conferă autonomie în raport cu ceea ce știi, cu ceea ce poți înfăptui prin asimilarea cunoaşterii. Și, totodată, aduce în atenţie realitatea pe care o practici şi felul în care te raportezi la evenimentele din preajma ta.

Iar puterea pe care încerci să o reprezinţi, în încercarea de a te desprinde de ceea ce te ţine în loc pe parcursul studiului şi practicării leadershipului, în încercarea de a străbate pustiul unor simţăminte imprevizibile, se bazează pe psihologia întregului supus particularului, care tinde să facă din trăirile şi atitudinea ta "un tot absolut" sau „un nimic"

Întregul este ceea ce vezi la tine în circumstanțe care depind de ceilalți oameni. Particularul este ceea ce ți se întâmplă după ce ai parcurs întregul.

Întregul Micro-Leadership este gestionabil pe bucăți legate în serie prin motive de natură personală, prin împrejurările şi faptele care conduc la formularea anumitor rezerve în privința angajamentelor ce trebuiesc onorate pe parcursul evoluţiei. Prin asumarea continuă a riscului de a te rătăci prin multitudinea de efecte și transformări pe care le reprezinţi. Și, mai presus de toate, prin adaptarea la noile condiții ale răspunderilor tale printr-o creștere a absorbţiei de păreri, atenţionări, recomandări și experiențe de conducere provenite din partea altora.* Notă: Waltari, Mika - Egipteanul, Editura Polirom 2008.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us