ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Misterul din spatele rândurilor

On Ianuarie 31, 2018, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Începe să culegi roadele străduinţelor tale de-o viaţă, în măsura în care reușești să tragi învățăminte din informaţia trunchiată aşezată în faţa ta.

- Am sorbit răzbunarea pe îndelete, în bezna celulei şi în deznădejdea captivității, spuse abatele Faria. Dar acum, când am iertat lumea din dragoste pentru tine, acum când te văd tânăr şi ai viitorul în față, acum când mă gândesc la fericirea pe care poate să ţi-o aducă o asemenea destăinuire, mă înfioară întârzierea şi tremur la gândul de-a nu dărui unui stăpân atât de vrednic ca tine, bogăţiile tăinuite în pământ.

Edmond Dantes întoarse capul, oftând.

- Văd bine că tot nu mă crezi, Edmond, continuă abatele. Oare glasul meu nu te-a convins deloc? Văd că trebuie să-ţi dau dovezi. Iată, citeşte hârtia asta, pe care n-am mai arătat-o nimănui.

Şi luând hârtia, din care lipsea o jumătate, nimicită fără doar şi poate în vreun accident, Edmond citi următoarele rânduri:

"Comorii acesteia care poate preţui până la două mii de taleri romani, şi pe care
găsi ridicând a douăzecea stâncă
golfuleţului de la est, în linie dreaptă. Două sunt îndesite în aceste grote: comoara se găseşte în colţul cel mai de
care comoara i-o las în de..
meu moştenitor.
23 aprilie 149..."

Leadership: Permiţi neglijarea unei anumite părţi din informaţia sursă, în vederea obţinerii unei reprezentări mai compacte a realităţii de care nu te poţi debarasa?

- Acum, ce-ai de spus? întrebă Faria când tânărul termină ce citit.

- Dar nu văd decât rânduri trunchiate şi cuvinte fără șir. Scrisul e întrerupt din pricina vreunui foc şi rămâne nelămurit.

- Ţie, prietene, care-l citeşti pentru prima oară, poate să ţi se pară aşa. Dar mie, care am stat plecat deasupra lui nopți îndelungate, mie care am reconstituit fiecare frază şi am completat fiecare idee, mie mi-a fost dat să găsesc înţelesul care lipseşte. Mai ales ca eu știu povestea acestei hârtii.

Ca o concluzie. Cel ce manifestă o curiozitate asupra necunoscutului, luând în considerare acea caracteristică a cunoașterii concentrată în dictonul „Eu sunt lucrul prin intermediul căruia ştiu să-mi ascult raţiunea”, îşi propune să interpreteze totul din perspectiva certitudinilor pe care le poate descoperi datorită includerii sale într-un context mai amplu de realitate.

Leadership: Ești pregătit să experimentezi o poveste intensă care vine la pachet cu acțiunile unei descoperiri ce își apără certitudinile?

Destinația spre care tinzi, având în vedere memoria plină cu particularități ale unor modele de informație desprinse din fragmentele unor scrieri diferite, din întâmplări reale, din fragmente ale unei realități certe, dar uitate, dispune de o anumită forță legată de nemărginirea unei transcendențe personale ce relevă o întreagă poveste.

Această poveste este trecută cu vederea când uiţi să sapi la rădăcina lucrurilor şi să dai la o parte crusta de neştiinţă ce le acoperă importanţa, când eşti sensibil la stimuli exteriori sau când te laşi purtat de valul nevoilor de moment.

Povestea ne invită în interiorul unui spaţiu închis, dar divers, un decupaj dintr-un continuum care se întinde până la nivelul de înţelegere al fiecăruia, mult mai adânc decât totalitatea infinită pe care o exprimă parcursul simbolic al unei călătorii fără plan ce scoate în evidenţă flexibilitatea de a vizita diverse locuri despre care afli mai multe când te afli în apropierea lor decât la mare distanţă de ele.

Este povestea unei istorii uitate din care decupăm frânturi trecute şi fixate prin filtrul personal al înțelegerii subiective, modelată de propriile valori și de o constantă meditație asupra sinelui și raporturilor cu ceilalți. Povestea unor întâmplări auzite sau citite, din care transpar atât trăirile, cât și diferențele individuale, cu posibilitățile multiple de apropiere între două mentalități care se exclud prin particularităţile de reproducere a realităţii.

Înainte să parcurgi o astfel de poveste, ai nevoie de anumite certitudini referitoare la teritoriul necunoscut în care vrei să pătrunzi, de anumite repere care să-ţi garanteze cumva că există şanse mari ca la sfârșitul călătoriei să te alegi cu o descoperire.

Lipsa curiozității de a afla lucruri noi şi interesante este aidoma unei hârți pe care este marcat locul descoperirii unei realități din care absentezi fiindcă ai omis faptul că poți face parte din planul ei.

Misterul din spatele rândurilor este un adevăr pe care nu reuşeşti să-l vezi din lipsa dorinţei de a parcurge interstițiile care îţi îngăduie să afli ceea ce nu ştii despre tine.* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us