ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Miza unui destin

On Ianuarie 04, 2016, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Păşeşte pe făgaşul unui spirit mare, măsurându-ţi forţele propriei deveniri după aspiraţiile pe care le dorești concretizate în performanțe durabile.

Trebuia să mă obişnuiesc cu situaţia ireparabilă în care ajunsesem, în ciuda unor ample eforturi de cercetare a propriei lumi ancorată la o regândire a împărţirii prezentului, prin reformularea ecuaţiei de echilibru a elementului finit numit "şansă". Sau noroc.

Totul se interpunea unui peisaj inedit cu încărcătură spirituală, mai amplu creat de intervenția însăși a providenţei, facilitând deschiderea unei acţiuni posesorii asupra actualizării realităţii. Însufleţit de un exces de zel în contextul procesului de adaptare la normele legilor acestei lumi, aşa cum nimeni nu a mai reuşit, am început să ridic ştacheta când circumstanţele au devenit favorabile.

Nu există răsplată sufletească mai mare decât să ştii că eşti favorizat în lupta pentru cucerirea unui vis, spre care tind toate forţele binelui şi ale răului, într-un complex cauză-efect a unui singur efect neaşteptat şi inexplicabil prin intermediul cauzelor cunoscute.

Un gând răzleţ parcă îmi şoptea, ca o petală de trandafir desprinsă prematur dintr-un boboc ascuns de văzul lumii. Un fior imens mă pregătea de-o revelaţie: "Mă aşteaptă o noapte înfrigurată, dar a mea brățară ți-o las ţie moștenire!"

Constantinopolul a fost piatra de încercare a sultanului Mehmet. Cucerirea acestui oraş a făcut obiectul visurilor lui încă din copilărie. Era ceva între el şi Allah, care îi putea cumva contopi pe amândoi într-un mod unic, într-un singur înţeles. Totodată, prin cucerirea Constantinopolului îşi putea dovedi lui însuşi că este superior tuturor strămoşilor săi.

Degeaba au aşteptat bătrânii înţelepţi ca el să-şi frângă gâtul, ei au murit primii, fără să înțeleagă sensul vieții și ciclurile fiinţei umane. Mehmet a fost acela ce a fost să vie, el a fost omul schimbării, omul viitorului. Timpul ce s-a scurs, de partea lui a trecut. Astfel s-a împlinit profeţia.

Leadership: Poţi vedea într-o lumină nouă sfera totalității unor cauze determinate de "întâmplare", având ocazia să le redefinești dincolo de orizontul evenimentelor decise de Dumnezeu?

Nimic nu rămâne neclintit în faţa unui fulger. Iar loc de a lumina ca un fulger este, desigur, pentru toţi aceia care-şi urmează visurile. Dar aşa cum nimeni nu învaţă să înoate din cărţi, nici visurile nu sunt atinse doar schiţându-le pe hârtie. Mai întâi trebuie să ştii încotro să-ţi îndrepţi atenţia şi cu cine trebuie să te confrunţi. Cu tine, sau cu Dumnezeu? Miza unui destin este lumea. Iar gloria lui e veşnicia.

Esenţa absolută a unei deveniri ale cărei elemente de legătură sunt semnele şi prevestirile, sub influența visurilor direcţionate de o putere mai presus de tine, se extrage din eforturile ample de cercetare a propriei lumi ancorate la o regândire a împărţirii prezentului.

Iar prezentul, din punctul de vedere al conştiinţei care indică adevăratul nivel de pregătire spirituală și intelectuală la care ai ajuns, devine un soi de fereastră spre ceva mult mai cuprinzător decât experienţa de viaţă. Spre un orizont al semnificaţiilor care dau sens existenței. O fereastră deschisă este un triumf al împliniriilor răsunătoare datorate unei dirijări a prezentului reflectat în viitor, numit coinidenţă sau hazard.

Leadership: Încerci să deschizi o fereastră spre ceva mult mai cuprinzător decât experienţa de viaţă?

Prezentul, dobândind prin înţelegerea profundă a fenomenelor ce se petrec în jur semnificaţia de înnoire personală, cultivatoare de principii, valori și cunoştinţe, poate să faciliteze deschiderea unei acţiuni posesorii asupra actualizării realităţii. El se împarte, în contextul procesului de adaptare la normele legilor acestei lumi, în două forţe - una pozitivă şi una negativă, un plus şi un minus.

Prin cea dintâi forță îți poţi dovedi ţie însuţi că eşti superior tuturor celorlalți, prin cealaltă (rezultată din prima) poți extrage acel sens al totalităţii, pornind de la efectele și cauzele iniţiativelor tale.

Leadershipul poate fi prelucrat mai bine în prezent, ca atribut al activelor tale exploratorii - precum interesul acordat unei pasiuni deosebite, sau unui destin individual victorios. Dar el își are rădăcinile în trecutul pe care l-ai construit în favoarea ta, în căutarea unui sens pentru care merită să-ți dedici viața... şi moartea.

Cu fiecare şansă pe care ţi-o oferi ca să te priveşti altfel eşti mai aproape de a-ţi creşte pe termen lung starea de eficientă în raport cu valoarea totalităţii unei anumite fiinţe individuale. Una care există în tot şi se afirmă printr-un instinct de posesiune foarte dezvoltat a cursului vieţii.

Miza unui destin care asumă o istorie, este lumea în care te integrezi mai întâi ca o forță de atracție, apoi ca o forță de reacție, apoi ca forță de ocupație. În final rămâne de stabilit eficacitatea lor în sensul modificării favorabile a evoluţiei lumii.

Citez în încheierea acestui articol descrierea unei cărți, aparţinând poetului Tudor Gheorghe Calotescu, așa cum este prezentată pe site-ul editurii Absolut.

“Istoria clipei” prin raportare la Univers tâlcuieşte viaţa într-o clipă, efemeră şi scurtă. Este o secundă în neant şi un fir de praf în infinit. Totul, viaţa, trăirile, lumea se concretizează de la cunoscut la absolut şi se relativizează reflectând imensitatea într-un bob de rouă, răsturnând Universul peste un micron.

O asemenea istorie este o sedimentare a unor vieţi succesive, a unor retrăiri regăsite în momentele de iluminare în senzaţii, în gândire şi în memoria lumii reflectată în om.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate