ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nivelul artistic în leadership

On Mai 07, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Îmbunătăţeşte-ţi experiența de a crea noi modele de expunere a concepţiilor despre lume, om și viață, prin dezvoltarea capacităţii de a genera idei izvorâte din acele emoţii şi sentimente care au schimbat traiectoria propriei deveniri.

Aveam teribila senzaţie că trăiesc printr-un simţământ al apropierii de arta concilierii fizicii cu Dumnezeu, dar cu înclinare spre măiestria unui Rembrandt căruia îi plăcea să pătrundă adânc în psihologia celor portretizaţi. Destul de repede am învăţat să stimulez "variaţia oarbă" permiţând imaginaţiei să lucreze liber şi să producă noi asocieri de idei desprinse din structurile unei genetici elementare, generate la întâmplare din culorile unei lumi imposibile.

În acel anotimp al evoluţiei grăbite, secondate de memento-ul unei biochimii străine şi implacabil ostile, moartea tot mai pronunţată, ca şi viaţa tot mai chinuită, formau ramura unei ştiinţe a victimizării. O ştiinţă a cărei forţă, dominată de morfologie, din schema de reacţii pline de şoc care violau legile geneticii, era egală cu suma variaţiilor dintre informaţiile aflate la îndemână şi descoperirile de moment.

Noroc că întotdeauna natura cere să fie venerată nu doar prin jertfe omeneşti, ci prim prisma învierii omului la viaţă, pe axa artei de a merge înainte, dar cu băgare de seamă și în speranța că îi va fi dat să învingă toate piedicile, ca să aibă ce le răspunde reproșurilor tentativei de a se întoarce la origini.

Era un fel de angajament de a mă lăsa inspirat de combinaţia a numai două tonuri care mă trezeau înspăimântat din ceasul libertății incerte, roșu și negru, transformarea prin moarte și învierea prin chinuri. Roşul lăsa impresia de horror cu elemente fantastice ce căpătau brusc o explicaţie perfect raţională, negrul lăsa să planeze o incertitudine în privința momentului meu de glorie.

Adevărata ta spectaculozitate, proprie artistului, se produce atunci când permiţi imaginaţiei să lucreze liber şi să producă noi asocieri de idei generate la întâmplare din culorile unei lumi imposibile.

Se crease o rezonanţă remarcabilă între voia Divină şi prezenţa Divină, între interioritate și exterioritate. Un delir al lumii înlăcrimate. O lucrare în care arta modela sensibilitatea umană, intensificând-o până la furia cea mai agresivă într-un prezent care nu mai prezenta speranța unui viitor.

În leadership, creaţia capătă valenţe de excepție de la regulă într-un test psiho-comportamental care compară ceea ce vezi cu ceea ce ți-ai dori să vezi, măsurând capacitățile tale de înțelegere a unei realităţi deosebit de complexe.

Totul în fundalul evenimentelor era colorat cu un neobişnuit realism, psihotic ca într-un portret haşurat ce refuză reducţia şi simplificarea în favoarea nuanţelor tratate cu o uimitoare veracitate, din care se degaja întrebarea îngrijorătoare: cum e să fii singur în lupta cu demonii?

Trasările conturului unor picături de lacrimi circumscrise unor tipare liniare de trăire intensă încercau să pună la îndoială universul de sensibilitate, plin de poezie, a artistului care sub masca unei aparente apatii, dar convențională în multe privinţe, avea darul de a disimula o anumită individualitate.

Leadership: Te ridici la așteptările impuse de un rol care-ţi dă prilejul să realizezi o frumoasă creaţie, evaluându-ţi talentul pe linia unei continuităţi imprevizibile?

Credeam că-mi voi putea grupa gândurile și trăirile într-o idee nouă, prin înfruntarea lor, prin rezolvarea contradicţiilor aparent ostile ale unei lumi în tranziţie, într-un atribut al cunoaşterii și al nobleţii pentru care eram predestinat - în faţa teribilului suspans al vieţii plină de răsturnări de situație.

Teorema proiecţiilor spune că proiecţia pe o axă a rezultantei unui sistem de forţe este egală cu suma proiecţiilor pe aceeaşi axa a forţelor care alcătuiesc sistemul.

Adevărata artă cu care mă confruntam, îi simţeam fiorii din care se năşteau monştrii, la rândul lor extrem de captivanţi ca într-un thriller qui touche, qui pose des questions jusqu'à la fin, un thriller care juca trucuri cu mintea mea, era perfecţionarea unei genetici menită să rezolve problemele insolubile: "ce este viaţa, ce este omul, ce este lumea, ce este omul în lume?"

Era ca şi când trebuia să dau naştere unei poetici care să capteze în mrejele sale elementele inovatoare ale unei gândiri de nivel superior, dar deocamdată încă insuficient cultivată în procesul de evoluție pe axa unui sistem de forțe care admitea o rezultantă unică egală cu momentul meu de noroc în viaţă. Fireşte, încă nu am găsit răspunsurile. Dar încă mai caut. Încă sunt în viaţă.

Leadershipul se afirmă printr-o calitate pe care toţi ar trebui să o aprecieze: să reuşeşti să defineşti distincţia dintre ceea ce ți se întâmplă şi ceea ce te face să continui să mergi înainte, oferind o imagine fidelă poziţiei pe care o ocupi în cadrul unei compoziţii coerente.

Poziţia poate fi cea de artist care a înțeles viața și a receptat-o în operele sale ca o vocaţie şi şi-a asumat-o ca o misiune. Sau cea de artist care, trăind în mijlocul unei societăţi greu încercate, se apucă să zugrăvească societatea aceea ca un ideal de omenie de neatins.

Motivația și dorința de a participa la chemarea pentru efectuarea schimbării se determină prin aprecierea evoluţiei în timp a unui fenomen interesant, dar dureros. Și, totodată, prin estimarea modului de a te manifesta prin sensibilitate artistică. Prin capacitatea de a te exprima pe diferitele planuri ale creaţiei care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului. Prin pornirea lăuntrică de a accede la o fărâmă din cunoaşterea adevărului cu privire la ceea ce este de evitat într-un cadru al deznădejdii.

Nivelul artistic în leadership este asigurat de experiența de a crea noi modele de expunere a concepţiilor despre lume, om și viață, prin dezvoltarea capacităţii de a genera idei izvorâte din acele emoţii şi sentimente care au schimbat traiectoria propriei deveniri.

Nivelul artistic este cu atât mai înalt cu cât reuşeşti mai bine să-ţi psihologizezi toată povestea, mai ales hotarul dintre viaţă şi moarte.

 

* Notă: World War Z

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us