ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nivelul cel mai înalt al leadershipului

On Decembrie 15, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Purcede la construcția unei arte desăvârşite, realizând o îmbinare intre experiența extazului și cerinţele totului din jur.

O linişte cosmică, născută din integrarea omului în peisaj, în natură, în viaţa ciudată a acestei ţări. Odată rămas singur cu natura te cuprinde o senzaţie neobişnuită de autodizolvare în natură, de contopire cu ea, o armonie deplină. Se naşte senzaţia cele mai sublime bucurii a extazului. Extazul ale cărui legi au fost obiectul atâtor cercetări înfrigurate, atâtor calcule migăloase ale artistului. Acum, însă, a devenit o senzaţie concretă. Se răstoarnă deci toate gândurile iniţiale în legătură cu filmul.

Cinematograful nu i se pare pasionant decât în măsura în care este un mic univers experimental. Va trebui să urmeze o perioadă de purificare, de transformare completă a cinematografiei în care n-o să rămână piatră peste piatră din scumpele noastre opere răposate. Ceea ce este aici în jur e mult mai interesant, incomparabil mai pasionant decât orice fel de cinematografie. Problema montajului nu i se mai pare deloc interesantă. Cea a sunetului mai puţin.

Acum, ajuns în miezul trăirii extazului, Eisenstein are totuşi o reacţie alergică parcă împotriva cinematografiei. "Totuşi, atât de conştiincios ca aici mi se pare că n-am lucrat niciodată". Se naşte acum voluptatea unică şi atât de râvnita a trăirii unei armonii şi unităţi interioare. *

Leadership: Recunoşti rolul unei categorii de forţe în captarea naturii esenţiale a unei experiențe trăită exclusiv prin tot ce te înconjoară?

Extazul este drumul, nu fără însemnătate, străbătut de omul plin de cunoaştere pe suprafaţa unei realităţi de ordin suprem, pe care o numim plenitudine invizibilă în mișcare curgătoare, după ce a traversat vastitatea unei trăiri care i-a lărgit conştiinţa şi i-a rafinat sensibilitatea.

Un om care experimentează extazul, omul pătruns de un conţinut al sublimului, oricât ar fi de nebunească senzația de a fi înconjurat de tot ceea ce înseamnă bun, frumos, inspiraţional, artistic, trăiește ca un adevărat creator după regulile unei vieți și ale unei arte care înseamnă continuitate. O artă marcată de calcule migăloase, de culori tot mai sugestive, ce capătă o anume simbolistică, până la construirea unui adevărat arsenal de elemente „fantasy” cu valoare de reper pentru formarea noului.

Omul pus în faţa unui asemenea arselan de elemente, corespunde la rândul său unui întreg numit „nemărginire”, fiind capabil să atribuie operei sale subordonată unui concept unitar – un destin înălţător, plin de magnetism şi virtuozitate.

El capăta o putere neobișnuită, ca un astru strălucind de lumină, apropiindu-se de perfecţiunea celui care iubeşte şi împrumută termeni din însăşi propriile sale condiții de funcţionare, în autoritatea unei transcendenţe absolute.

Personalitatea care gravitează în jurul leadershipul este cea care, conectându-se la totul din jur, reușește să creeze un univers experimental, mereu în expansiune, format dintr-o dimensiune a trăirilor care se cer împărtăşite, din dimensiunea unui mod de viață plin de sens și din dimensiunea unei teme de creaţie mai largi.

Construcţia artei, la fel ca și măreția omului, seamănă cu o formă mai nouă a leadershipului, numită de mine „Inside-Out”. Adică ceva ce se petrece în tine, în relație cu exteriorul care îți ia ochii și te vrăjeşte în totalitate. Iar a depăși limita cunoașterii experimentale, prin raportarea la ceea ce simți în contextul unui anumit tip de răspuns la ce se întâmpla în jurul tău, este o capodoperă a sublimului.

Forțele care contribuie la captarea naturii esenţiale a unei experiențe trăită exclusiv prin tot ce te înconjoară constau în unitatea dintre idee și imagine, în care se împletește o armonie de emoții, integrand astfel omul într-un peisaj al neobişnuitului care se reinventează constant.

Nivelul cel mai înalt al leadershipului poate fi atins doar de către omul care priveşte creaţia prin adâncirea înțelegerii contextelor de explorare a noului ce depind de armonizarea între experiența extazului și cerinţele totului din jur.


* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us