ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nu oricine poate fi lider

On Martie 05, 2009, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Fii dispus să-ţi explorezi adevăratul potenţial, dezvoltându-ţi capacitatea de a-ţi asuma riscuri în încercarea de a imprima celorlalţi spiritul tău plin de forţă şi de măreţie.

Cu multă vreme în urmă, comandantul unui batalion de militari care primise misiunea să apere partea de nord a unui oraş din Spania s-a văzut pus într-o situaţie disperată atunci când, brusc, armata sa a fost atacată de inamicul mult mai numeros. Observând îndârjirea cu care soldaţii inamici se năpusteau asupra lor, comandantul a încălecat şi, fără să spună nimănui nimic a fugit, lăsându-i pe oştenii săi să se descurce cum or putea în faţa inamicului.

Oştenii au observat imediat lipsa comandantului lor şi n-au avut de ales, au fost nevoiţi să-şi aleagă un înlocuitor, adică un alt comandant. În final, chiar dacă au fost mai puţini ca număr, au câştigat bătălia datorita noului lor comandant.

Leadership: Îţi poţi atribui o însuşire care să te reprezinte într-un mod definitoriu, fără să-ţi recunoşti vulnerabilitatea în cazul unei situaţii extreme care constituie partea demonstrativă a unei ştiinţe fără partea de experimente?

Uneori leadershipul este ca o minge: alergăm după o poziţie înaltă, şi chiar arunci când o prindem îi dăm cu piciorul, fiindcă nu suntem capabil s-o controlăm. În leadership, ca şi in fotbal, unii lideri, odată ce intră în posesia „mingii”, ori o pierd imediat, ori o pasează altora de frică să n-o piardă, ori şutează – şi doar foarte puţini înscriu.

Aşa cum în fotbal, elementul esenţial îl constituie înscrierea golului, care, prin stabilirea diferenţelor de scor, dă un învingător şi un învins - tot astfel elementul esenţial al talentului tău de a conduce îl constituie, pe termen lung, abilitatea ta de a recunoaşte schimbarea şi atitudinea în faţa ei.

Tu când şi cum îţi valorifici propriul potenţial de lider? În momentele cele mai dificile, prin transformarea atitudinii şi gândirii tale – dintr-un posibil învins, într-un învingător sigur de victoria sa?

Leadership: Îţi poţi pune în valoare personalitatea prin asigurarea legăturii dintre imaginea pe care o asociezi cu ideea de conflict şi limitele împlinirii individuale asociate cu o imagine de sine ce corespunde unor reacţii neaşteptate?

Odată ce ai fost propulsat într-o funcţie înaltă de conducere trebuie să îţi iei imediat rolul în primire, să îţi onorezi noile tale responsabilităţi şi să iei măsuri dacă este nevoie pentru a remedia eventualele probleme, în caz contrar rişti să fii înlocuit. Nepăsarea şi lipsa de responsabilitate sunt cele două boli grave de care trebuie să te fereşti cât timp te afli la conducere. Dacă nu cauţi în permanenţă modalităţi de a inspira încredere celor aflaţi în subordinea ta, dacă nu eşti alături de ei atunci când au mai multă nevoie de tine, dacă nu-i încurajezi, dacă nu-i motivezi şi nu-i îndrumi către o direcţie favorabilă lor, nu vei atrage decât ura, mânia şi dispreţul lor.

Spiritul conducătorului le dă şi celorlalţi putere. Un conducător talentat are capacitatea de a-i antrena pe oameni în direcţia în care crede el de cuviinţă, spre atingerea unui scop comun. Pentru a-i mişca pe oameni trebuie mai întâi să-i câştigi de partea ta, să le demonstrezi că fără ajutorul tău nu vor reuşi să se descurce în situaţii dificile.

Nu vei putea câştiga niciodată respectul, admiraţia şi fidelitatea celorlalţi dacă nu eşti capabil să-ţi asumi toată responsabilitatea pentru remedierea problemelor cu care aceştia se confruntă şi dacă nu iei măsurile care se cuvin pentru limitarea acestora pe viitor. Nu poţi să ai pretenţia ca oamenii să-şi facă treaba şi să-şi atingă obiectivele de performanţă dacă nu-ţi îndeplineşti obligaţiile. Iar cea mai importantă obligaţie pe care trebuie să ţi-o asumi, ca lider, este să cultivi încrederea şi dorinţa de a se autodepăşi.

Leadership: Eşti în stare să-ţi pui în evidenţă gradul de asociere dintre procentul de creştere al vizibilităţii şi gradul de noutate al deznodământului care te face să fii tu însuţi într-un mod cât mai profund?

Când un conducător nu este serios şi nu se implică în mod direct în rezolvarea problemelor, automat el este schimbat din funcţie, şi un altul este promovat. A conduce un grup de oameni nu este o joacă, este mai degrabă o povară, o datorie foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi. Este o datorie morală şi profesională pe care trebuie s-o respecţi şi s-o duci la îndeplinire. Este datoria ta să te preocupi de viitorul oamenilor, de pregătirea şi motivarea lor, îndrumându-i în direcţia potrivită. Pe de altă parte, dacă devii delăsător şi fugi de noile tale responsabilităţi, vei fi catalogat drept "necorespunzător".

Vai de conducătorul lipsit de curaj, de voinţă şi ambiţie, care nu se implică cu toată responsabilitatea în problemele şi greutăţile cu care se confruntă cei pe care îi conduce. Unui astfel de om nu-i este dat să rămână prea mult timp în funcţia pe care o are. Puterea nu este deţinută decât de liderii puternici, care ies în faţă în situaţiile dificile şi ştiu să tragă oamenii după ei.

Măreţia unui om se măsoară prin atitudinea sa şi prin faptele sale. Aşadar, fii dispus să-ţi explorezi adevăratul tău potenţial, dezvoltându-ţi capacitatea de a-ţi asuma riscuri în încercarea de a imprima celorlalţi spiritul tău plin de forţă şi de măreţie.

Gradul de noutate al deznodământului care te face să fii tu însuţi într-un mod cât mai profund este dat de relaţia care se stabileşte între perspectiva modului în care îţi gestionezi experienţa într-un moment culminant şi viziunea din care se inspiră eforturile oamenilor de a atenua efectele schimbărilor majore care tind să se producă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us