ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O cale câştigătoare

On Ianuarie 10, 2009, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Orientează-te către atuurile leadershipului tău, fără să ignori latura pozitivă a fiinţei tale.

Sun Tzu ne sfătuia: “Evită punctele tari ale inamicului şi loveşte-l în punctele sale slabe.” Un conducător iscusit nu se avântă într-o bătălie unde nu sunt şanse mari de izbândă, decât doar dacă găseşte o cale de a ieşi învingător. Iar una din căile cele mai bune de a-şi crea un avantaj real, un fel de scut protector, este de a recruta oameni din tabăra adversă.

În “Keops şi marea piramidă”, Guy Rachet, ne povesteşte despre expediţia lui Keops în Fenicia şi despre complotul diabolic care a fost pus la cale împotriva lui.

Întorcându-se din Byblos, Keops a fost întâmpinat de ofiţerul său de încredere Ineki, împreună cu alţi doi soldaţi. Nu bănuia în niciun chip că aceştia urmăreau să-l ucidă. Dar chiar înainte ca cei trei să acţioneze, Kerset, fiica lui Reyen - unul dintre cei mai bogaţi oameni din Byblos, sări în ajutorul său şi îi omorî pe doi dintre atacatori, iar pe al treilea îl răni în picior cu două săgeţi chiar înainte de a fugi. Keops a scăpat nevătămat, fără nicio zgârietură, iar acum trebuia să afle cu orice preţ adevărul de la atacatorul rănit.

După ce a aflat cine se ascundea de fapt în spatele complotului, în mod normal, Keops ar fi trebuit să-l omoare pe acest atacator care a dorit să-i curme viaţa. Dar ce decizie crezi că a luat el?

Nu pare de crezut, dar l-a lăsat în viaţă. Ba mai mult, împreună cu Kerset i-a pansat picioarele şi l-a îngrijit cum se cuvine. Gestul său nu a fost nicidecum nesăbuit, dimpotrivă, a fost unul nobil şi bine gândit. Pentru că astfel atacatorul, printr-o poruncă a îndatoririlor morale, îi va fi recunoscător şi îl va putea ajuta să-i demaşte pe impostori. Chiar dacă decizia lui Keops n-a fost una uşoară, el a recurs la această soluţie gândindu-se la avantajele sale viitoare.

Leadership: Îţi extinzi spaţiul de manevră în apropierea unei imagini care te reprezintă printr-o calitate superioară pe care ai ignorat-o până acum la firea ta?

Toţi oamenii fac greşeli. Conştiinţa responsabilă, observarea riguroasă a îndatoririlor morale, precum şi respectarea unei conduite drepte, îi determină să-şi recunoască greşelile, să înveţe din ele şi să se străduiască să le îndrepte.

Intuiţia, alături de capacitatea de a manifesta un comportament gândit, i-au dictat lui Keops decizia pe care a luat-o, ajutându-l să anticipeze mai uşor alte pericole. Leadershipul are la bază aceste două calităţi care îţi pot schimba şi ţie atitudinea în momentele de cumpănă. Ele oglindesc „căpetenia” propriului tău potenţial, fiind acel sistem de ghidaj care nu te lasă să te abaţi de la drumul cel bun. Ele îţi amplifică potenţialul de lider printr-o pozitivă perspectivă asupra capacităţilor proprii.

O calitate a firii tale pe care se poate să o fi ignorat de atâtea ori este capacitatea de a fi a activ într-o iniţiativă nouă, într-o manieră impetuoasă de repoziţionare faţă de provocările exterioare imediate.

A te convinge de puterea de lider care sălăşuieşte în tine înseamnă să respecţi limitele dintre "formă şi fond", în concordanţă cu valorile pe care ţi le asumi în aşa fel încât să nu regreţi mai târziu. Forma este dată de evenimentele neprevăzute, fondul este dat de modul în care le tratezi fără să te îndoieşti de tine însuţi.

Deci prima ta preocupare, ca lider, este să păstrezi întotdeauna legătura cu aceste două repere care interacţionează frecvent şi se completează reciproc, verificând în mod frecvent cum progresează aria ta de competenţă.

Imaginea care te reprezintă printr-o calitate superioară a propriei firi tale este dată de acel plus de credibilitate şi celebritate pe care trebuie să-l exploatezi abil printr-un gest onorabil.

A face abstracţie de vocea interioară care îţi şopteşte exact cum să acţionezi şi pe ce drum să o iei, este ca şi cum cineva ţi-ar distruge complet sistemul de ghidaj şi ţi-ar lua toată inteligenţa călăuzitoare. Ajungi să te comporţi haotic, fără o strategie coerentă, fără o structură, fără o logică, fără o gândire integrată şi o planificare care să corespundă abilităţilor tale şi care sa-ţi asigure în timp o anumită siguranţă în faptele tale.

Sistemul de ghidaj îţi permite să te comporţi cu multă grijă în situaţiile limită şi să abordezi lucrurile cu multă abilitate. El face conexiunea cu latura ta pozitivă care îţi accentuează personalitatea, care îţi amplifică fineţea în gândire şi îţi eliberează adevăratul potenţial de lider. Acel punct de sprijin care îţi aminteşte neîncetat de valorile tale morale, încurajându-te să le respecţi chiar şi atunci când eşti înconjurat de oameni cărora aceste valori le lipsesc.

Orientează-te în orice situaţie către atuurile leadershipului tău, fără să ignori latura pozitivă a fiinţei tale. Tu cum atingi un nivel înalt de performanţă în leadership?

Leadership: Te aştepţi să beneficiezi de o ezitare provocată abil printr-o veritabilă strategie a ambiguităţii, din care cea mai promiţătoare perspectivă este recunoaşterea unei valori de superioritate care nu a fost determinată cu certitudine?

Dacă vrei într-adevăr să-ţi atingi scopurile propuse fii pregătit pentru multe dezamăgiri. Pune în capul listei încrederea în forţele proprii, în scopul pe care îl urmăreşti să-l atingi şi mai ales în partenerii de muncă (de afaceri) pe care ţi-i alegi. Pentru că, ţine minte foarte bine, oricât de multă încredere ai avea în propriile capacităţi, dacă nu-ţi găseşti un aliat de nădejde care să te ajute la ananghie, nu vei reuşi niciodată să-ţi atingi scopurile.

Aşa cum artizanatul se caracterizează prin producţia de obiecte executate în spiritul artei, îndeosebi a celei populare, tot astfel un nivel înalt de performanţă în leadership se poate atinge prin dezvoltarea încrederii în ceilalţi oameni în spiritul celor mai nobile valori etice și morale - care vin în sprijinul aprecierii tale la justa lor valoare.

Cum apreciezi tu încrederea oamenilor? Oare cum apreciază ei încrederea ta?

Recunoaşterea unei valori de superioritate care nu a fost determinată cu certitudine este o deschidere către noi experienţe din care trebuie să deduci nişte trăsături de personalitate care să te ridice deasupra lui "a şti" şi deasupra lui "a înţelege".

O cale câştigătoare este adoptarea acelei trăsături numită generic "proces adaptiv" din care derivă, în ultimă instanţă, efectul de "dominanţă pozitivă".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us