ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O pasăre al cărei puf se pierde în zare

On Octombrie 06, 2013, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Scurtcircuitează entitatea definitorie a omului, ca să scoţi la iveală tendinţele sale ascunse.

Întreaga lui înfăţişare dezvăluie un temperament de un calm desăvârşit, nu apatic, dar liniştit. Un om a cărui atitudine nu reflectă realitatea interioară, lipsa contrariilor, vreo notă discordantă în armonia elementelor care îl definesc. Criminalul, cunoscut ca şi Buffalo Bill, nu mai simte chinul lucrurilor pe care le săvârşise şi care îl făcuseră să devină un monstru persuasiunii şi al invaziunii în sfera lăuntrică a fiinţelor care îl înconjoară, nu simte durerea, frica sau irosirea, singurul simptom pe care îl resimte este neputinţa de a profila un nou ideal de personalitate, de neatins.

Numai o multiplicare a forţei mobilizatoare, în condiţii strict determinate, produsă de nişte scripeţi cu greutate morală inacceptabilă, ar fi putut să perturbe sistemul acesta compact de gândire. Numai ispitele de nezdruncinat ale simţurilor generatoare de adrenalină ar fi putut să determine o sensibilizare nervoasă, o forţă cu care trebuie luptat. Numai ciocnirile intermoleculare din constituenţii materialului dur din care este croit, conform unei ecuaţii chimice prestabilite, ar fi putut scoate la iveală tendinţele sale ascunse.

Ai fi crezut că trăieşte în armonie cu el însuşi, netrădându-şi niciodată valorile, fără să ceară nimic de la nimeni, muncind după bunul lui plac şi că, pe lumea asta, nimeni şi nimic nu îl poate scoate din ale lui. Dar ceva tremură în el, poate un gând insesizabil disimulat în spatele scepticismului. Din glasul lui se desprinde ceva ciudat, un simţământ tulburător. Sistemele de scripeţi morali declanşează alarma.

Leadership: Îţi foloseşti predispoziţia de a-i judeca pe ceilalţi într-un mod constructiv, în funcţie de modul cum ei îşi formează o convingere constituită într-o certitudine foarte ridicată privitoare la depăşirea unei realităţi îngrijorătoare?

Mintea suspicioasă intră deodată într-un moment de disperare, căpătând coordonatele unui cerc al cărui diametru variază după intensitatea propriilor gânduri şi intenţii. Îi tremură puternic vocea, ca un corp uşor electrizat. De parcă în el, în părţile fine ce-i definesc superioritatea, în componentele cele mai solicitate ale sistemului său funcţional s-ar fi creat nişte forţe de respingere misterioase, atingând valori foarte înalte. Teama îl cuprinde brusc. Ceva îi tulbură zâmbetul de pe faţă, tonul vocii i se precipită, este certitudinea foarte ridicată că a fost luat deja în vizorul FBI, şi nu mai poate depăşi această realitate îngrijorătoare.

Abia acum, când reacţiile elementare ale omului se fac simţite, luând valori maxime, când are loc defectarea staţiei de reglare a presiunii psihice, abia când particulele fine din respiraţia lui transmit frica cea mai puternică, abia acum senzorii instinctivi ai agentului Clarice Starling detectează necuratul, partea ascunsă dintr-însul. Ea simte că nu e în largul lui, că firea lui e stânjenită. Ascunde pe cât se poate adevărul. Da, el e criminalul, el este Buffalo Bill ! Circuitul unei lămpi se întrerupe, iar un altul se alimentează cu energie.

Identitatea acestui personaj liniştit, dar genial, este demascată. Pentru o scurtă clipă, vulturul devine o turturică fără grai. Puful unei păsări fără colorit se pierde în zare şi nu trebuie să faci o prea mare risipă de mişcări ca să-l strângi. El cade singur atunci când se produce o tensionare maximă a cablului de susţinere, atunci când are loc confruntarea cu propriul ego din pricina unei tentative eşuate de eliberare de trecutul apăsător. De adevărul pe care el îl conţine, ascuns în spatele unei identităţi false, a unor măşti fabulos realizate.

Leadership: Modul cum tratezi ce se întâmplă în viaţa ta are ca şi consecinţă găsirea unui mod de a măsura intensitatea momentului care te-a determinat să iei o anumită decizie vizavi de probabilitatea apariţiei unei imagini care se dizolvă în timpul examinării ei?

Aruncă o privire circulară asupra universului interior a omului de lângă tine. Cu siguranţă eşti un artist dacă reuşeşti să percepi sau să produci succesiunea de emoţii şi gânduri utile creşterii funcţionalităţii lui proprii. Câmpul principal de susţinere de care el se serveşte ca să-şi schimbe Ego-ul, supus de o constrângere căreia altfel nu-i poate rezista, este dat de imaginea pe care şi-o doreşte în faţa ta, dar care nu este neapărat reprezentarea corectă a unei conştiinţe ce şi-a asumat lucid destinul.

O imagine pe care ţi-o formezi despre cineva în timpul examinării ei este un instantaneu de excepţie care îţi stârneşte admiraţia sau îngrijorarea, surprinzând perfect o emoţie, un gând, o situaţie aferentă demersului de a descoperi o realitate pe care nu ai mai încercat-o. Această imagine evidenţiază rezultatul unei căutări avansate generată de dorința de afla „altceva” decât ceea ce cunoşti despre o persoană care se luptă cu un anumit tip de dependenţă, considerându-se ea însăşi ca fiind altcineva decât pretinde a fi.

Dar această imagine se spulberă imediat dacă nu are o zonă transparentă care să-ţi permită vizualizarea nivelului de "vibraţie" lăuntrică: împăcare cu sine, speranţă, înduioşare, sau deznădejde, regret, resemnare, etc. Imaginea omului este resimţită sub forma unei senzaţii specifice (de bucurie sau de nelinişte) care are drept consecinţă evidenţierea unui adevăr mai puţin dorit.

Leadership: Modul în care creionezi profilul anumitor persoane are ca şi consecinţă starea ta din momentul imediat următor producerii unei forme de comparaţie dintre ce crezi că ştii şi ceea ce omiţi să iei în considerare?

Deseori “meciurile” de leadership se încheie cu victoria uneia dintre părţi, mai rar la egalitate, atunci când jucătorul cel mai tare obţine mai multe puncte în plus. Ne referim în speţă la situaţia în care vrei să desluşeşti câteva din trăsăturile definitorii ale omului şi, identificându-te cu ele, să înţelegi felul lor de funcţionare fără să-ţi însuşeşti vreo calitate sau alta.

Însă apar noi şi noi probleme atunci când încerci să deschizi uşa bine ferecată a minţii omului, a cărei cheie este cercetarea, punerea în folosinţă a ansamblului de percepţii, idei, intuiţie şi cunoştinţe aplicate în straturi succesive. Fiecare dintre acestea trebuie să fie în măsură să facă faţă unor noi cerinţe de “calificare” bine determinate în cursa prelungită spre influenţă, spre exercitarea şi menţinerea controlului permanent.

Dar aşa cum pe piaţă intervin tot mai des serii de produse destinate să facă faţa uneia şi aceleiaşi trebuinţe, eliminând şansa de a se crea un tipar cert al non-consumatorilor, tot aşa elaborarea unei strategii de pătrundere în sfera cea mai profundă şi mai cuprinzătoare a omului, supus transformării, supus forţei implacabile a propriului său Ego, elimină şansa de a crea un raport corect şi strâns care acceptă parametri de a efectua o examinare.

De multe ori comparaţia făcută între ceea ce ştii despre cineva şi ceea ce omiţi să iei în considerare are ca punct de plecare fuziunea dintre două tipuri de personalităţi. Una îmbogăţită printr-o imagine atent lucrată şi chiar supraevaluată (dar care acţionează numai în baza conştiinţei curate), şi una caracterizată printr-o imagine de sine distorsionată, marcată de un sentiment de instabilitate ascuțită și persistentă (care acţionează în baza impulsurilor de moment).

Un om care care NU-l cunoşti este un om pe care crezi că-l cunoşti de la înălţimea aprecierii de sine manifestată cu moderaţie, sau de la înălţimea unei imagini care se vrea a fi importantă şi pozitivă.

În leadership, eşti nevoit să acţionezi uneori după principiul “bateriile pierd din puterea lor de pornire la temperaturi scăzute”. Numai prin crearea unui break perfect care să afecteze mai mulţi factori de protecţie din interiorul omului, provocând emoţii, temeri şi anxietate doar de partea lui, deci, sensibilizându-i forţa mobilizatoare în condiţii strict determinate, utilizând pe cât posibil repere care să îl scoată din zona de confort, numai astfel vei reuşi să conturezi o nouă perspectivă asupra propriului său Ego.

Rareori, în situaţii extreme, calea cea mai sigură la care recurg liderii pentru a scoate la iveală latura întunecată şi adevărată a omului este de a perturba sistemul compact de gândire al acestuia. O perturbare mai profundă a structurilor funcţionale ale omului creează o reacţie secundară care, la rândul ei, desprinde adevărul de falsul personalităţii.

Această perturbare trebuie să mişte energia lăuntrică, să creeze un minus în gândire, să zdruncine toate percepţiile, simţurile, solicitând mai tare nervii. Iar omul, supus bombardamentelor stăpânite şi subtile, mai mult la nivel de emoţii, îşi va dezvălui în final identitatea reală - dacă nu este ghidată de un sine integru şi stabil.

Problema care se pune, în acest caz, este legată de opţiunea pentru un “salt” deasupra aparentului adevărului, dar care este aplicabilă, funcţională şi eficientă în condiţiile în care mai există în om un dram de conştiinţă capabilă să intervină în orice circumstanţe.

Formarea unei convingeri se realizează prin înţelesul pe care l-ai ales-o să se potrivească unei experienţe de viaţă care începe cu intensitatea emoţiei pe care ţi-o transmite cineva într-o împrejurare deosebită şi se finalizează cu actul de voinţă care dă naştere unei personalităţi diferite de cea autentică.

O pasăre al cărei puf se pierde în zare evidenţiază acea tendinţă de pierdere a controlului de sine a omului cu dublă personalitate. Aduce în câmpul atenţiei acea abilitate de a descoperi adevărul din spatele măştii care acoperă, uneori aproape perfect, firea, gândurile, intenţiile şi acţiunile omului.

Masca, o aparenţă înşelătoare, poate fi distrusă dacă ştii să descoperi şi să acţionezi asupra a tot ceea ce omul ascunde mai mult sau mai puţin intenţionat într-însul.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us