ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O primă verigă dintr-un lanţ

On Ianuarie 13, 2014, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Stăpâneşte bine arta transformării diversităţii în unitate, ca să poţi da mai uşor o măsură de balans întregii tale creaţii.

“Mexicanul” a făcut multă vâlvă la vremea lui. Întreaga lume teatrală a Moscovei vorbea despre acest spectacol de debut al tânărului regizor. Noutatea lui apare şi mai evidentă astăzi. Eisenstein a atacat în acest fel însăşi bazele esteticii teatrului. Spectacolul suporta două şocuri emoţionale şi simultane, dar net diferenţiate: participa emotiv nemijlocit la acţiune şi, în acelaşi timp, i se transmitea emoţia celorlalte personaje de pe scenă care, la rândul lor, erau participanţi la aceeaşi acţiune.

Prin ubicuitatea sa, spectacolul distrugea unitatea organică a unei reprezentaţii teatrale şi prefigura în acelaşi timp o manieră cinematografică. Publicul asista la un soi de montaj incipient. Regizorul remarca mai târziu că însăşi aducerea pe scenă a acţiunii este un element cinematografic, spre deosebire de elementul specific teatral care reprezintă reacţia la eveniment. De aceea “Mexicanul” în creaţia lui Eisenstein este o primă verigă dintr-un lanţ. *

Leadership: Ştiinţa ta dispune de un “zoom” al perspectivelor de acces la un nou tip de experienţă profesională?

Cine e pătruns de un anumit adevăr şi îl înţelege în toată claritatea sa, poate oricât să se distanţeze de zona concluziilor generale ale ştiinţei pe care o oferă prezentul. Dar mai ales a ştiinţei care nu dispune de un “zoom” al perspectivelor de acces la un nou tip de experienţa profesională, la un nou nivel de înţelegere, la un nou instrument de control asupra promovării unor variante de construcţie a creaţiei, prin combinările ce rezultă din distrugerea unităţii organice a unui întreg complex de concepţii, idei şi principii.

Iar acest adevăr, luat mai mult ca un partener de dialog care îşi cunoaşte temeinic şi în amănunt obiectul de studiu, vizează nu doar modul în care interacţionează creatorul în cadrul unui singur scenariu de utilizare a ştiinţei sale, ci mai ales modul cum tratează cauzele durabile ale conflictelor dintre diferitele abordări şi direcţii de progres.

Leadership: Proiectul tău de creaţie poate demara fără o evaluare a ştiinţei prin reducerea dozei de conformism?

O încercare de a insufla creaţiei ştiinţifice o fărâmă de ceva care te defineşte, introducând noi piese de legătură acolo unde trebuie realizat un anumit avantaj, atacând bazele vechii structuri de producţie şi concepţie a modelelor de bună practică, poate determina o respingere din partea celorlalţi. Dar totodată poate însemna un avantaj major pentru găsirea unor noi mijloace de multiplicare a formelor de cunoaştere şi utilizarea lor într-un mediu în care diferenţele de mentalitate nu duc la tensiuni.

Apelul la idealul de creaţie este suportul pe care se construieşte leadershipul, nu doar ca un domeniu al gândirii pure, ci ca al gândirii aplicate permanent în practică şi întărite neîncetat de rezultatele obţinute în mod inovator.

Niciun lider-creator nu se conformează strict rigorilor tradiţionale impuse de societate ori de mediul ştiinţific, sau de un regim care propovăduieşte „omul nou”. De aceea proiectul de creaţie poate demara fără o evaluare iniţială a ştiinţei şi fără evaluarea conformităţii la canoane. Însă forma de prezentare trebuie să aibă un impact pozitiv asupra celorlalţi.

O primă verigă dintr-un lanţ evidenţiază acel prin pas spre o unicitate în diversitate, care respectând principiile de bază, îmbracă leadershipul într-o formă de prezentare atractivă, cu impact pozitiv asupra celorlalţi, făcându-l demn de apreciat.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us