Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Oglinda Naturii

On Aprilie 03, 2018
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi opţiunile de înţelegere a vieţii ca o învăţătură de prim rang asupra modului în care te manifeşti ca o parte a naturii în mijlocul societăţii.

Poate că nimic nu este mai obositor decât să te trezeşti în fiecare dimineaţă de vară la ora şase ca să stropeşti florile şi copacii din grădină. Poate că nimic nu este mai obositor decât să stai până seara târziu, îngrijind pământul şi plivindu-l de buruieni. Şi, nu în ultimul rând, poate că nimic nu este mai obositor decât gândul că mâine trebuie să iei din nou totul de la capăt.

Ideea aceasta, că munca este obositoare, nu încolţeşte niciodată în mintea grădinarului, care iubeşte atât de mult această ocupaţie încât ar fi dispus să lucreze uneori chiar şi pe gratis. Pasiunea pe care o pune în tot ceea ce face îi asigură perfecţiunea în lucru. Atât de mult se îngrijeşte de grădina lui încât ajunge să cunoască fiecare floare în parte şi niciun colţişor de pământ nu-i este necunoscut. Da, aşa este, un grădinar trebuie să-şi cunoască foarte bine perimetrul de teren pe care trebuie să-l îngrijească.

Totuşi, a fi grădinar nu este o treabă uşoară. Pentru că îngrijirea unei grădini necesită în primul rând atenţie, trebuie să fii animat de un anumit sentiment, de o anumită atitudine, trebuie să simţi că plantele fac parte din viaţa ta. Trebuie să ştii cum să le sădeşti, cum să le uzi, cum să le schimbi pământul.

Fiecare plantă necesită o îngrijire aparte, unele au nevoie de multă apă, altele necesită mai multă lumină, unele trebuie stropite pe frunze zilnic dacă atmosfera nu este umedă şi altele trebuie stropite cu anumite substanţe insecticide pentru combaterea dăunătorilor - pentru protejarea şi dezvoltarea lor. Mai mult, trebuie să ştii când şi cum să le tunzi şi să le altoieşti dacă vrei să obţii soiuri noi mai estetice şi mai rezistente.

Leadership: Gradul tău de preţuire a unei mici părţi din natură poate să determine ulterior gradul de aderare la un cadru ideal de viaţă extins spre o transformare a nivelului de conştiinţă?

Îţi poţi aduce contribuţia la extinderea orizonturilor oamenilor şi a găsirii flăcării interioare dătătoare de energie, care să conducă la transformarea lor cât mai eficientă, doar dacă eşti animat de un anumit sentiment, de o anumită atitudine, doar dacă simţi că ei fac parte din viaţa ta, şi dacă te strădui să intervii în dezvoltarea lor. Ca lider trebuie să slujeşti drept o schimbare de conştiinţă, prin manifestarea propriilor tale valori, idealuri, sentimente şi activităţi, printr-o majorare a contribuţiei tale la funcţionarea întregii lor fiinţe.

Tu vezi în oameni acea parte a naturii care-⁠şi manifestă prin tine autonomia în chiar sânul naturii? Tu şi ei sunteţi parte a naturii, care este formată din vectori ai diferitelor forțe care cooperează reciproc, inclusiv sentimentele și gândurile voastre? Te poţi percepe drept o parte a naturii care a apărut doar datorită echilibrului dintr-un mediu stabil care întreţine viaţa?

A atinge un nivel superior de conştiinţă dinspre o nouă filosofie a naturii care ilustrează interdependenţa ta cu matricea biologică a vieţii, cu tot ce există în jurul tău, înseamnă de fapt să-ţi extinzi conştientizarea faţă de zona numită "oază de relaxare" care te ajută să-ţi etalonezi senzaţiile apărute ca urmare a unor îndeletniciri favorabile asupra stării de spirit.

Conştiinţa vine din sufletul naturii care îţi dă viaţă, fiind numită de vechii înţelepţi ca "muncă ezoterică asupra sinelui". Conştiinţa ta se poate extinde spre o realitate spirituală acceptând învăţăturile extrase din gospodărirea naturii?

Mare dreptate avea cel ce a spus: "Conştiinţa reprezintă fără îndoială una dintre cele mai bune părţi în a fi om. Nu existăm doar ca organisme vii: ci ştim că existăm, ne gândim la asta şi ne bucurăm de viaţă."

Acea mică parte din natură care poate să determine ulterior gradul de aderare la un cadru ideal de viaţă extins, ca un fel de oază de linişte şi inspiraţie, reprezentată printr-o activitate recreativă, trebuie să-ţi fie învăţătură de trebuinţă pentru sufletul tău. Trebuie să-ţi fie o învăţătură de prim rang asupra modului în care te manifeşti şi a felului în care te văd ceilalţi în consonanţă cu atitudinea fundamentală a celui care practică disciplina minţii, a cunoaşterii, a muncii, a înţelepciunii.

Leadership: Poţi să preconizezi o filosofie a naturii care să creioneze întreaga ta activitate desfăşurată ca o manifestare extraordinară a realităţii interioare, din motivele manifestării unui principiu spiritual?

Relaţia cu tine însuţi este foarte bine oglindită de modul în care te raportezi la studiul filosofic al naturii. Poţi imprima o disciplină educativă a profesiei în spatele căreia se ghiceşte preocuparea pentru valoare, autenticitate şi, mai presus de toate, o consecvenţă exemplară, atunci când ajungi să adopţi o filosofie de tipul: “prima cerinţă în leadership nu este intelectul sau vigoarea, ci rabdarea cu care îngrijeşti natura.”

Să ne amintim că pentru Hegel natura era partea cealaltă a spiritului, pentru Goethe natura reprezenta o instanță a corectării gândirii sigure de sine. Iar identificarea kantiană a naturii și artei impune însă preeminența frumosului naturii asupra frumosului artistic. (Voia Vasile - Tentația limitei și limita tentației)

Cu aceeaşi pasiune cu care un grădinar se îngrijeşte de plante, şi uneori cu acelaşi mult efort şi răbdare, un manager trebuie să se preocupe de personalul din compania lui. El trebuie selecţioneze oamenii pe criterii bine stabilite, să-i îndrume şi să-i instruiască in vederea dezvoltării şi perfecţionării lor. O serie de măsuri, investiţii, îngrijiri şi o atenţie specială - menite să asigure o "recoltă" îmbelşugată, o reînnoire a relaţiilor, constituirea unei direcţii clare, sigure, de referinţă, care să conducă spre afirmarea unei concepţii unitare în final.

Această concepţie trebuie să aibă la bază definirea unui principiu spiritual, precum: "dacă vrei să ai linişte sufletească, atunci trebuie să înveţi să fii una cu natura" sau "răbdarea pe care o ai cu ceilalţi oameni este o extindere a timpului petrecut în mijlocul naturii”.

Partea luminoasă a naturii tale este condiţionată de împlinirea rodnică a efortului depus în procesul de îngrijire a grădinii personale pe tot parcursul timpului?

Oglinda Naturii este ceea ce numim martor sau prezența conștientă a unui confort lăuntric izvorât din seninătatea cu care omul îşi acceptă viaţa, cu bune sau cu rele, tot aşa cum grădina acceptă toate instrumentele de lucru ale grădinarului ca repere în evaluarea calităţii cu care a fost înzestrat nativ de la Dumnezeu şi pe care ştie să le pună în valoare.

Extinde-ţi opţiunile de înţelegere a vieţii, redescoperind plăcerea de a fi în sânul naturii.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…