Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Oglinda Sufletului

On Iunie 05, 2021
, in
Leadership Z3-Extended by Neculai Fantanaru

Întoarce-ţi privirea către interiorul ființei tale, în punctul în care încerci să înfrunţi o lume pe care o ai de cucerit.

Datorită ştiinţei scrisului, din care am extras esenţa unei noi spiritualităţi, întrucât tot ceea ce diferenţiază ştiinţa de religie este faptul că ştiinţa caută răspunsuri la toate misterele lumii, am înţeles cum trăiesc sentimentele şi cum acţionează ele în prezenţa unui Creator care a făcut toate văzutele şi nevăzutele. Este şi asta o calitate a scriitorului, de a se pronunța asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoașteri adânci a problemei în discuție, mai ales când sentimentele se implică în “ingineria textualităţii”, se întrepătrund cu materia şi formează un tot unitar.

Punctul acesta de vedere poate fi îmbrăţişat şi de un şahist ce îşi imaginează o partidă de şah, mai întâi din ipostaza de spectator, apoi din ipostaza de jucător. Asemenea scriitorului, un şahist poate trece prin ipostaza de "receptor al complimentelor", dar mintea lui nu este axată decât pe obținerea de rezultate și auto-îmbunătățire, fapt ce îi poate conferi valoarea de unic sau diferit, chiar şi după ce “reginele” au fost schimbate.

Ei bine, într-o clipă de luciditate am ajuns la următoarea constatare: trebuie să introduci mai multă ştiinţă avangardistă în munca ta ca să poţi să gândeşti diferit. Să te înarmezi cu acea ştiinţă a însufleţirii, fără de care scrisul sau şahul nu ar putea fi transpuse într-o Creaţie, într-o autoanaliză, într-o nouă conştiinţă de sine, şi în acelaşi timp să te vezi însoţit de un sentiment sacru născut din aria creşterii şi educării inteligenţei tale. Iată ce înseamnă să fii scriitor !

Iar dacă în jocul de şah, regele poate muta doar un câmp după ce părăseşte poziţia iniţială, ei bine, în marele puzzle al scrisului, scriitorul nu-şi părăseşte niciodată poziţia iniţială, rămânând flancat de stimularea mentală din spaţiul fanteziei (ce se poate salva numai prin cultură).

Leadership: Pe marginea creaţiei tale se plasează o dezbatere asupra înţelesurilor realităţii pe care le slujeşte conceptul de “content dimensions”, în sensul de condiţie prealabilă în procesul de individuaţie?

A urmat a doua parte a incursiunii într-un alt univers, într-adevăr "exploziv", care o dată descoperit mi-a oferit suplimentar satisfacţii, surprize şi favoruri intelectuale. Cu timpul, am deprins ştiinţa scrisului la fel de bine ca atunci când joc o partidă de şah: am învăţat să-mi exprim punctele de vedere prin modalităţile extrem de variate ale mişcărilor pieselor, specifice unui procedeu tehnic de orientare în spaţiu.

Din perspectiva ştiinţei scrisului, acest lucru presupune mai ales să reconsider în totalitate posibilităţile de recepţionare a unei imagini de sine mentale ce ar putea angrena fiecare simţ în parte şi toate simţurile împreună, în special cel vizual, încât să sesizez resorturile lăuntrice, invizibile, ale acestei capodopere numită: "scurtă incursiune într-un univers dedublat în alb și negru".

Şahul, precum muzica ori pictura, este unic prin faţetele inteligenţei multiple pe care o consider o condiţie a inteligenţei, o cauză finală prin modul de a atrage atenţia asupra ambivalenţei scrisului şi de a produce conexiunea cu universul. Chiar mai bine, mutarea centrului de atenţie spre esenţa unei opere profund figurative este considerată pasivă, dar plină de capcane: ea nu pune nicio presiune pe culoarea unei emoţii armonioase, ci pe spiritul tău, încât gândurile tale să călătorească în lat și lung.

Într-adevăr, scrisul este destinaţia creaţiei mele. El se poate transforma într-o experienţă cu adevărat memorabilă, într-un instrument de sondare a eului, în terenul confruntării dintre cele mai variate trăiri, fiind o probă inițiatică a cunoașterii într-un moment de “iluminare”. Pe măsură ce îţi asumi trăirea unei realităţi exterioare eului, dar similară cu eul, eşti ca un pion care, odată ce avansează, creează o slăbiciune: devii mai sincer, dar tot mai critic cu tine însuţi.

Leadership: Importanţa pe care o acorzi creaţiei tale rezultă dintr-o comparaţie a conceptului de Sine cu evoluţia conceptului “remind yourself in the case of an out-of-region move” ?

Şi, uite aşa, cu atenţie, cu paşi mărunţi şi măsuraţi la număr, am pătruns în spaţiul reflecţiei mele, în intimitatea ei, în filosofia ei, în maiestatea ei, doar ca în final să constat, cu o ultimă răzvrătire împotriva realităţii care-mi dirijează sufletul, că de fapt nu exist ca individ izolat, ci aparţin unei experienţe de acelaşi tip, deşi în cadre mentale complet diferite.

Aşadar, am nevoie de un număr diferit de perspective asupra întregii mele fiinţe ca să optez pentru o unitate de natură statică, inerentă unei imagini idealiste. Nu-i aşa? Până la urmă, gândesc asemenea unui artist a cărui artă constă tocmai în ascunderea informaţiei care ar face ca ceilalţi să-i rănească sentimentele, deci prezentând totul în lumina unei imagini care îi dă siguranţă şi împlinire.

Promovarea pionului vine la pachet cu un şah letal. Deci, ai grijă cum îţi afişezi propriile sentimente în cuvinte !

În definitiv, am simţit prima capcană a şahului chiar în deschiderea jocului: pot câştiga un important pion central, dar asta înseamnă să las descoperit regele. Deci, ameninţări multiple. Ce eroare gravă ! Şi încă mai am curaj să scriu despre asta. De ce oare? Pentru că scrisul spune multe despre greşelile mele, cum să-mi recunosc vina. Să nu dau vina pe altcineva !

Exact aşa. În scris trebuie să te comporţi ca un şahist: să gândeşti în avans mişcările, să fii capabil să controlezi sentimentele cuiva, dar în acelaşi timp să fii la fel de rece ca o maşină – mai ales când vine vorba de poziţionarea sentimentelor în diferite puncte ale zonei de protecţie. De aceea, evoluţia conceptului de “remind yourself in the case of an out-of-region move” are la bază acea privire întoarsă către interiorul ființei, în punctul în care încerci să înfrunţi o lume pe care o ai de cucerit.

Conceptul de “content dimensions” este o soluție flexibilă la localizarea conținutului pe mai multe dimensiuni.

De exemplu, conținutul creaţiei tale ar putea fi localizat nu doar într-o singură versiune a realităţii surprinse de un scriitor, ci ar putea avea un element de conținut care se schimbă în funcție de poziţia fiinţei tale aflată în ipostaza de “intelect care se luptă cu el însuşi”.

Şahul este întotdeauna rezultatul unei confruntări cu tine însuţi. La fel şi scrisul.

Scrisul este oglinda sufletului pentru că fiecare cuvânt pe care îl pui pe hârtie este, de obicei, expresia a ceea ce se petrece în interiorul tău într-un moment în care simţi nevoia unei schimbări percepută printr-o subiectivitate discretă şi prin lirismul obiectiv.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…