ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pact cu diavolul

On Mai 27, 2010, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Reevaluează felul în care răspunzi la influenţa celor superiori ţie, trecând trăsăturile lor de caracter prin sita gândirii şi a sentimentelor tale.

Numai un singur gând are împăratul Qin Shi Huang, sau, mai bine zis, este posedat de el: acela de a fi nemuritor. Şi-a netezit calea spre tron înlăturându-şi toţi potenţialii adversari, dar în faţa adversarului său cel mai de temut, moartea însăşi, rămâne neputincios.

Dar într-o zi el află despre o vrăjitoare cu puteri deosebite care se zvonea că cunoştea secretul vieţii veşnice. Imediat îi porunceşte generalului Ming, mâna lui dreaptă, s-o găsească. Zis şi făcut. Dar Zi Yuan, care era o femeie extraordinar de frumoasă, de care se îndrăgosteşte imediat, iar cu ajutorul ei descoperă în mănăstirea Turfan, care adăpostea cea mai mare bibliotecă a lumii antice, secretul vieţii veşnice.

Zi Yuan se prezintă în faţa împăratului care, foarte mulţumit de ea, îi făgăduieşte că îi va îndeplini orice dorinţă.

- Vreau să-mi petrec viaţa alături de generalul Ming, spune vrăjitoarea.

- Desigur, răspunde împăratul.

Încredinţată că acesta îşi va respecta promisiunea, Zi Yuan deschide „oracolul oaselor”, o colecţie de simboluri mistice ale lumii antice în care se afla secretul nemuririi, şi rosteşte vraja într-o limbă străveche pe care numai ea o înţelegea.

Leadership: Capacitatea ta de luare a deciziilor este în corelaţie puternică cu preferinţa pentru acţiunile rapide din care reiese o filosofie de viaţă bazată pe o "repoziţionare de preţ" care te face omul de mâine?

Dar după ce vraja îşi face efectul se întâmplă ceva absolut imprevizibil, ceva la care Zi Yuan nu s-a aşteptat, ceva groaznic. Împăratul o invită pe terasa palatului său, i-l arată pe generalul Ming legat de mâini şi de picioare, şi-i spune:

- Dacă vei deveni regina mea, îl voi lăsa să trăiască.

Zi Yuan îl priveşte întristată pe cel cu care dorea să-şi petreacă restul vieţii, condamnat acum la o moarte groaznică, apoi, într-o clipă, îşi întoarce privirea către împărat. Abia acum, în al 12-lea ceas, realizează ce fel de om este – un om pe care nu-l mişcă, nu-l emoţionează nimic, un om căruia zadarnic încerci să-i satisfaci toate dorinţele, el se va descotorosi de tine îndată ce nu-i vei mai fi de folos.

- N-ai să te ţii niciodată de cuvânt, îi răspunde ea cu voce tremurândă.

- Ai dreptate, îi spune împăratul. După care dă ordinul de execuţie. Şi imediat după ce generalul Ming este executat, cu o răutate voită, fără margini, cu o ură şi o cruzime înfiorătoare, el scoate cuţitul şi-l înfige în abdomenul vrăjitoarei. Cine îi întinde un deget diavolului, nu-şi pierde doar mâna, ci şi viaţa.

Atacul prin surprindere asupra propriilor aliaţi este singura regulă a experienţei de leadership pe care o urmează un om superior care nu se poate coborî la statutul de muritor. El nu se poate declara înfrânt de privilegiul exclusiv al muritorilor, de a servi unui ideal înalt, ci se conformează unor motive venite din raţionamentul care spune că după un drum în iad nu mai poţi primi îndurare ca să te transferi în rai.

Leadership: Preţul pe care îl plăteşti pentru a-ţi dovedi supremaţia se repozitioneaza spre zona de rezistenţă a "operei" tale în funcţie de ceea ce eşti în stare să sacrifici pentru o pagină de glorie în istorie, fără să-ţi afirmi intenţiile adevărate?

Opera în formare la care contribui prin cultivarea discernământului oamenilor se naşte din porniri egoiste, laşităţi, ambiţii oarbe sau orgolii meschine, ezitări sau dezertări, contrapunctate de o figură senină, gânduri şi elanuri pure? Este această operă consecinţa unei ambiţii nemăsurate spre victoria unui destin care a putut alege binele, dar nu a făcut-o?

Scena pe care tocmai v-am povestit-o, de la începutul filmului „The Mummy – Tomb Of The Dragon Emperor (2008)”, mi-a dat multe de înţeles. În primul rând că un om torturat de o veşnică dorinţă, un om care nu trăieşte, care nu trudeşte decât pentru o singură idee, şi ar face totul pentru ea, nu poate fi niciodată un om de încredere. Eul său lăuntric, atât de plin de propria-i idee, nu-i permite să nutrească vreun simţământ pentru nimeni, nu-i permite să se ataşeze, nici măcar o clipă, de cineva.

Diavolul nu se pocăieşte niciodată. El va refuza mereu, cu o stăruinţă trufaşă, cu o neclintită îndârjire, orice posibilitate de a lega vreo prietenie sau de a încheia vreun parteneriat serios cu cineva. Căci un om al cărui destin, pe care singur şi l-a creat şi pe care şi-l asumă cu toată dăruirea, este să subjuge lumea, cu orice preţ, propriei sale dorinţe, nu-şi poate deschide inima, nu poate arăta nimănui bunăvoinţă.

Hotărârea lui dârză, turbată, de a-şi stinge scopul, îl face complet nesimţitor faţă de tot ce este uman, faţă de orice suferinţe şi nevoi ale oamenilor. Bine a zis cel care a zis: „Cel care îl serveşte pe acela care nu trebuie servit îşi va găsi pieirea.”

Leadership: Practici o filosofie bazată pe obținerea puterii totale prin negarea oricăror norme, valori, credinţe ori realităţi, numărându-te printre protagoniştii evenimentului caritabil: "Fii supereroul unui vis ruinat" ?

Tu cum răspunzi la influenţa celorlalţi? Ciudat cum adesea oamenii îşi dau seama abia în ultima clipă care este adevărata faţă a naturii umane. Şi încă şi mai ciudat e faptul că nimeni nu pune la îndoială mărturia de solidaritate a celor care îi conduc, decât atunci când trăsăturile lor de caracter ies la iveală, deci când deja e prea târziu.

Cine se încrede mai mult în cuvintele unui om fără scrupule decât în propriile simţuri şi instincte, nu-i este dat să atingă fericirea. Un tiran poate câştiga de partea lui oamenii prin ardoarea temperamentului său înflăcărat, prin avântul său deosebit, făgăduind totul, dar niciodată nu se va putea ataşa de cineva. El poate să înflăcăreze inimile oamenilor, poate să le ofere un sentiment de solidaritate, dar numai pentru o scurtă durată, până când trăsăturile sale de caracter ies la iveală.

Tu cunoşti caracterul celui care te conduce? Eşti la curent cu viziunea şi cu filozofia lui? L-ai mai urma dacă ai afla că doar evoluţia lui personală este dezideratul lui de-o viaţă? Ai abilitatea de a recunoaşte felul lui de a se raporta la ceilalţi oameni?

Supereroul unui vis ruinat este ca un personaj aproape lipsit de poveste, găzduit strict în întruchipare, care a reuşit să-şi depăşească limitele, dar nu se poate înstrăina de sentimentul de culpabilitate asociat cu o patologie psihică manifestată prin insomnii, stări obsesionale și depresive.

Preţul pe care îl plăteşti pentru a-ţi dovedi supremaţia este însoţit de câteva cuvinte care reuşesc să surprindă admirabil drama celui care-şi trăieşte anii în fuga după deşertăciunile acestei vieţi: amăgire, primejdie, tensiuni necurmate, o libertate clădită în pustiu, o promisiune veşnic neonorată.

Concluzie: Un parteneriat presupune pe lângă avantaje reciproce, conlucrare eficientă şi încredere reciprocă bazată pe fapte concrete, cât şi intenţii bune în vederea realizării scopului comun. Atunci când una din părţi are intenţii ostile, a continua aşa zisul parteneriat nu înseamnă altceva decât a face „pact cu diavolul”, şi mai devreme sau mai târziu totul se va nărui.

Recunoşti importanţa selectării liderului potrivit? Sau îl alegi din disperare de cauză? Ştii să identifici un lider adevărat? Judeci profund şi la rece calitatea unui lider?

Nu este un lucru uşor, însă este esenţial. Viitorul tău depinde, la propriu, în mare măsură de abilitatea ta de a vedea şi de a alege. Dacă alegerea ta va fi bună, beneficiile se vor înmulţi; în caz contrar problemele tale vor părea aproape să nu se mai sfârşească.

Reevaluează felul în care răspunzi la influenţa celor superiori ţie, trecând trăsăturile lor de caracter prin sita gândirii şi a sentimentelor tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us