ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pentru un singur diamant am cucerit o lume

On Ianuarie 28, 2013, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Alege calea certitudinii în căutarea constantei de a fi ceea ce eşti cu adevărat, raportându-ţi continuu leadershipul la valorile cele mai înalte.

Temudjin avea cel mai preţios dar, viaţa Şi a ales să o trăiască alături de aleasa lui, Börte. Dar, fără să ştie ce îi va rezerva destinul, el şi-a îndreptat paşii spre un făgaş neprevăzut, tot mai firav. O rătăcire perpetuă, uneori atingând momente dramatice, o linie şerpuitoare în cenuşiul întins şi diversificat al riscului, al nesiguranţei şi incertitudinii.

Spuma evenimentelor se solidifică. Chiar atunci când lumea-i era mai dragă, cineva o răpeşte pe Börte de lângă el. Şi din acest moment se cutremură totul în el, şi odată cu el, tot pământul, toţi polii se tensionează, cerul se întunecă, vântul se intensifică până ajunge la vijelie. Înverşunat, porneşte în căutarea ei.

În ciuda tuturor eforturilor de a o regăsi, este respins, lovit, rănit, hăituit de toţi. Dar, ca un munte care nu se clătină, el continuă căutarea, focul dragostei îl vindecă de fiecare dată, cauterizându-i rănile cele mai adânci. Un nor binefăcător acoperă tot ceea ce estemalade et faible, puterea unui singur gând îl ţine în viaţă: o vrea pe Börte.

Leadership: Răspunsul tău în cazul evenimentelor care te prind în vârtejul lor are în vedere formarea capacităţii de a recunoaşte şi a aprecia diversitatea lumii înconjurătoare din punct de vedere al regretului de a nu fi la putere?

În tot acest aprig exil, întreţinut de speranţa regăsirii ei, Temudjin observă, pătrunde cu privirea şi cu spiritul realităţile lumii, adulmecă ca un animal de pradă toate dedesubturile îndoielnice, necunoscute, care devin tot mai primejdioase. Nu scapă nimic din multiplele aspecte ale societăţii. Dar, în acelaşi timp, regretul de a nu fi la putere şi de a nu avea o armată care să-l susţină, îi schilodeşte certitudinea în viaţa de zi cu zi, îi chinuieşte sufletul, îi arată zădărnicia părerilor de rău.

Avântul spre dragoste este o sabie cu un tăiş foarte ascuţit. Temudjin tinteşte cu uriaşa sa voinţă asupra întregului, toată artileria şi-o pune la bătaie: energia, creativitatea, iscusinţa, înţelepciunea, perspicacitatea, tenacitatea – toate exacerbate prin asimilarea unei alte scări a valorilor, ca într-un performant laborator care lucrează fără întrerupere, destinat consolidării şi cristalizării propriei sale personalităţi.

De mai multe ori îşi distilează convingerile, aidoma un adevărat alchimist, până când substanţa rezultată devine tot mai stabilă, mai pură, mai omogenă, mai încărcată pozitiv, mai activă la temperaturi extreme. Constant, noi picături de energie rafinată şi sublimă îi revitalizează forţele.

Leadership: Eşti pe cale să reduci la maxim esenţa conştiinţei de a fi unic prin renunţarea la dependenţa de o realitate care îţi răneşte puterea şi hotărârea de a te ridica la nişte aşteptări mult prea exagerate?

Aliindu-se cu Jamukha, fratele său de sânge, Temudjin porneşte un război în toată regula, o adevărată cruciadă de salvare, pune stăpânire pe provincii, una după alta. Datorită credinţei sale într-un Dumnezeu puternic, putere care se personifică în concepţiile lui despre sine, el începe să îşi recunoască conştiinţa de a fi unic, în loc de a se refugia într-o zonă a neputinţei şi a lipsei de viziune.

Jamukha încearcă deseori să-i schimbe convingerile: “De ce o vrei atât de mult pe Börte, de ce te încăpăţânezi s-o găseşti? Am o mie de femei frumoase. Îţi pot da câte doreşti.

Dar un stejar cu rădăcini puternice nu se poate transforma niciodată într-o păpădie care îşi scutură puful la cea mai delicată adiere de vânt. Acolo unde viaţa dă la iveală mii de varietăţi, Temudjin nu cunoaşte decât o singură constantă. Voinţa lui e condensată tot mai mult numai în jurul ei. Căci el nu vrea orice diamant, ci îl vrea pe cel mai valoros, pe cel mai scump, pe cel de 1000 de karate, suma valorilor tuturor celorlalte nestemate, bijuteria cea mai rară.

Lumea lui e mai săracă decât realitatea, dar mai intensă, mai plină de însemnătate numai la gândul că o va regăsi pe Börte. Pretutindeni, tot mai departe se desfăşoară voinţa sa universală, ca şi a inestimabilului său diamant. Doi poli se atrag de la distanţă prin forţe de natură magnetică foarte puternice. Căci, la rândul ei, Börte îl aşteaptă, îl vrea numai pe el. Numai un diamant poate şlefui alt diamant, la fel de puternic şi de cizelat în virtuţi.

Leadership: Ce anume te defineşte în cazul unei descrieri a realităţii în spaţiu şi timp, când eşti constrâns să te concentrezi asupra modului în care percepi şi interpretezi urmarea unei victorii fabuloase?

În cele din urmă Temudjin o găseşte pe Börte. Dar regulile vieţii se înăspresc şi mai tare, pe alt plan se manifestă ele de această dată. Căci fratele său, Jamukha, se desparte de el, şi declanşează războiului – tocmai împotriva lui.

Din nou, Temudjin înfruntă imposibilul, din nou este hăituit, rănit, ajuns sclav, închis în cea mai întunecată închisoare. Dar din nou păcăleşte moartea, diamantul are puteri supranaturale care risipesc orice temeri, dureri şi neajunsuri.

Are loc bătălia finală pentru supremaţie. Cine va sta la cârma lumii? Doi titani se înfruntă. Doi zei se înfurie odată cu furtuna, două armate se încleştează cu înverşunare, două forţe concurente, de temut, se manifestă simultan, se opun, încearcă să se anuleze una pe cealaltă.

O întreagă lume poate fi cucerită cu sabia, dar numai printr-o puternică motivaţie lăuntrică.

Bătălia este câştigată. Şi numai unul singur rămâne în picioare. Numai un singur tip uman ţine cu îndârjire capul sus şi sabia ridicată deasupra unui demon cazul fatalmente la pământ. Învingătorul ! Acela care a păstrat întotdeauna adânc înrădăcinat în suflet un diamant, acela a cărui valori sufleteşti, construite din materialul cel mai dur, au rămas bine înţepenite în scoarţa timpului.

După suprafaţa teritoriilor cucerite, Temudjin, cunoscut sub numele de Ginghis Han, acest războinic aproape indestructibil, a fost cel mai mare cuceritor din toate timpurile, mai mare şi decât Alexandru Macedon. Ceea ce îl defineşte pe un asemenea conducător în cazul unei descrieri a realităţii în spaţiu şi timp, este modul lui de a nu se uita în altă direcţie decât cea în care crede cu tărie că va învinge.

Leadership: Cum contribuie rezultatul căutărilor tale la formarea caracterului tău, prin exerciţiul confruntării cu un exces de putere?

Eşti un stejar cu rădăcini puternice sau o păpădie care îşi scutură puful la cea mai delicată adiere de vânt? Porţi mereu viu în tine un ideal? Unde se află diamantul care te poate favoriza să-ţi depăşeşti limitele? Persişti în căutarea lui?

Expertul în materie de leadership, John Maxwell avea dreptate când afirma: “Leadership înseamnă o minte şi un suflet deschise. Dacă acest gând îţi creşte pulsul şi îţi face inima să bată mai tare, atunci vei avea un impact mai mare asupra vieţilor celorlalţi.

Leadershipul nu este doar o combinaţie de caracteristici speciale deţinute de anumiţi indivizi, ci un act raţional de angajare existenţial-definitoriu, marcat de responsabilitatea fiecăruia pentru formele concrete de configurare a viitorului, prin intermediul propriilor sale “căutări”.

Rezultatul căutărilor tale, necesar pentru a-ţi lămuri cauza şi menirea, va pune bazele caracterului tău. Ţinteşte cu uriaşa ta voinţă asupra întregului din jurul tău. Culege de pe traseul dificil pe care îl parcurgi toate roadele care îţi pot facilita dezvoltarea şi desăvârşirea.

Excesul de putere este o regăsire a propriei meniri în raport cu asumarea unei noi identităţi care nu mai permite emoţiilor să îţi domine viaţa.

Ca un ceas care bate la ora fixă, leadershipul se construieşte pornind de la două timpuri: trecutul şi prezentul. Trecutul nedefinit din mintea individului şi prezentul concret, uneori fracturat, al convenţiei: Ego-Valori-Virtuţi în jurul cărora el trebuie să graviteze. Dar nu un prezent ficţional, contorsionat şi miop. Şi se definitivează într-un viitor cert - printr-o gândire liniara, sau, dimpotrivă, într-un viitor nesigur - printr-o gândire tip “vârtej”, foarte tulbure.

De aceea, prognoza optimistă şi calculul pozitiv al traiectoriilor probabile ale leadershipului se justifică în contextul analizelor prospective ale propriului tău caracter. La a cărui formare şi consolidare poate să contribuie în mod direct un “diamant”.

Leadershipul este un diamantul care se regăseşte mereu în tine, şlefuit şi finisat (pentru a străluci) de un cumul de valori personale precum: forţa interioară, persistenţa, stabilitatea, continuitatea, intransigenţa, angajamentul, devotamentul.

Timpul trece, iar ceasul leadershipului se opreşte din ticăit dacă, în timpul căutărilor tale, nu înveţi din fiecare lecţie a vieţii, dacă nu ţinteşti cu uriaşa ta voinţă asupra „întregului’ din jur, dacă nu-ţi pui la bătaie şi mai ales dacă nu-ţi impregnezi bine în suflet acele valori înalte care te revigorează, care formează un ideal, care să-ţi confirme orizontul de aşteptare.

În aceeaşi măsură, atitudinea ta în timp, faţă de modul în care reacţionezi sau acţionezi în anumite circumstanţe, cel puţin în parte, trebuie să aibă girul unei autorităţi morale ferme şi categorice – astfel încât să anulezi orice forţă ostilă care încearcă să te schimbe, să te controleze, să te saboteze.

Defectul principal al multor aşa zişi lideri este că nu au girul unei autorităţi personale puternice, impregnate cu cele mai durabile valori şi virtuţi. Iar fragilitatea convingerilor, relativitatea valorilor sau statusul incert pe care şi-l asumă, pot fi năruitoare.

Înainte să măsori valoarea leadershipului tău, învaţă să împlineşti menirea vieţii tale prin căutarea şi puterea unei iubiri binecuvântate de Dumnezeu.

Pentru un singur diamant am cucerit o lume desemnează acel uriaş efort şi a investiţiilor personale pe termen lung, care pornesc dintr-un imbold lăuntric irepresibil.

Voinţa ta e condensată tot mai mult numai în jurul unui diamant? Cât de departe poate ajunge voinţa ta? Înfrunţi imposibilul pentru atingerea unui ideal? Există o forţă duşmănoasă care încearcă să anuleze forţa ta morală? Valorile tale sunt construite din materialul cel mai dur, rămân ele bine înţepenite în scoarţa timpului?

Alege calea certitudinii în căutarea constantei de a fi ceea ce eşti cu adevărat, raportându-ţi continuu leadershipul la valorile cele mai înalte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate