ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Piatra fundamentală a magiei

On Aprilie 04, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Aliniază-te cu ceea ce poți să controlezi, nu cu ceea ce eviţi să înfăptuieşti.

Toate dificultăţile şi obstacolele pe care le-au născocit forţele obscure, prin legile aspre ale naturii care nu-şi mărturiseşte gândurile, m-au călit şi mi-au redirecţionat atenția de la ceea ce numesc o răscolire a nebuniei, ca simptom al unei societăţi în derivă.

Cu maturitatea interpretării experienței care mă recomandă pentru orice rol de acţiune, de aici o întreagă orânduire de imagini şi idei tot mai năstruşnice, privesc tot ce se petrece în umbra unei desăvârşite enigme care te incită să o descoperi, ca fiind numai a ta, spre a ajunge la obiectivitatea unei cunoaşteri de care laşitatea se ferește. Laşitatea neputinţei de a înţelege moartea printr-o boală îngrozitoare.

Continuu, mă simt atras de tot ceea ce constituie o provocare, o curiozitate a naturii, dincolo de forma psihologică a resentimentului faţă de această fatalitate invincibilă care se universalizează, faţă de acest determinism de tip viral care își joacă asul ameninţător chiar în clipa în care crezi că ai înțeles totul.

Cum de-am fost aşa ghinionist încât să cad eu însumi Joker în încercarea de a câştiga jocul palpitant cu viaţa în termenii morţii? Şi totuşi, ca în nădejdea unei clipe excepţionale, mă simt de parcă aş fi descoperit într-un mormânt antic misterios un mozaic bine conservat care, provocând mintea la un duel fără sfârşit între cercetare şi imaginaţie, compune o măsură de combatere a nemiloaselor întrebări care nu-şi găsesc răspunsurile.

Acolo unde ochiul surprinde esenţialul se zugrăveşte un tablou trist şi tenebros care oglindeşte condiţia, doar aparent limitată, a unei noi cotituri în gândire și a unei reîntoarceri la o etapă anterioară de localizare şi manifestare a virusului - unul care îşi dezvăluie „simbolic“ şi "tainic" slăbiciunea tocmai la persoanele imuno-compromise sau la cele care trec printr-un episod traumatizant acut.

Nu-mi dau seama exact cum îşi duce virusul prezenţa în sânge, dar am observat că ocoleşte bolnavii aşa cum râul ocoleşte o stâncă. Un tablou în existenţa căruia nu voiam să cred, dar în care mă integram cu prisosinţă.

În niciun caz nu vreau să mă transform într-o creatură care răzbeşte dincolo de limitele raţiunii, chiar dacă raţiunea mă împinge la înfăptuirea unui act grandios, în limitele unei probabilităţi acceptabile de supravieţuire. Dar aşa cum un pictor, un spirit sintetic caută esenţialul, forma şi volumul în spaţiu - printr-o reflecţie vizuală, tot astfel conştiinţa şi spiritul meu de evaluator al fenomenelor naturii se simt datoare să uniformizeze sau să respingă tot ce e „altfel” în alcătuirea unui tipar de reacţie al virusului.

Leadership: Ești reprezentat de capacitatea de a te deschide unei experiențe incitante, fără a te pierde în condiţiile ei de fond?

Calitatea omului care aspiră la un statut de netă supremaţie se distinge prin maturitatea interpretării experienței care îl recomandă pentru un rol de acțiune pus în umbra unei desăvârşite enigme - una care te incită să o descoperi, ca fiind numai a ta, spre a ajunge la obiectivitatea unei cunoaşteri care trece dincolo de hotarele propriei credinţe.

Cum reuşeşte un magician să leviteze? Sunt 7 faruri. O frânghie invizibilă. Două oglinzi laterale de culoarea adâncimilor maritime. Un capitol bine definit al patologiei chimice. Un cufăr plin de comori. O cupă plină cu mânia lui Dumnezeu și una plină cu licoarea miraculoasă a vieții. Şi o ipoteză despre începutul renaşterii sub forma unei frumoase şi captivante poveşti a redescoperirii ştiinţifice.

Adună toate acestea în aşa fel încât rezultatul lor să-ţi dea într-adevăr Unu, momentul cinetic al unui întreg lanţ cauzal. Dacă tabloul realizat de tine va fi veridic, el va fi înţeles fără raţionamentele logice. Află secretul din spatele magiei înainte să-l stăpâneşti şi să-l utilizezi conform cu menirea lui.

Magia este o experiență a luptei cu moartea, din care ţâşneşte inepuizabil viața. Ea se aliniază cu ceea ce poți să controlezi, nu cu ceea ce eviţi să înfăptuieşti. Înseamnă să cutezi să te arunci în necunoscut, în mrejele unei puteri tainice, și acolo plutind peste prăpăstii să fii prins strâns de mâna lui Dumnezeu. Magia este apropiată credinței, dar mai presus de ea. Nu e ceva psihologic localizabil, ci o modalitate de a privi și de a răzbi dincolo de limitele raţiunii, împingându-te la înfăptuirea unui act grandios.

A te încrede în miracolul de a răzbi dincolo de limitele existenței este o încercare de cuprindere a necuprinsului în granițele propriei tale forme de autoritate. Înseamnă să surprinzi esenţialul din care se zugrăveşte un tablou trist şi tenebros care oglindeşte condiţia unei noi cotituri în gândire, făcând din el o revelație provocatoare de tipul: „Tot ce mi se întâmplă face parte din lanţul iluziei creată de minte.”

Piatra fundamentală a magiei, care face din știința omului o realitate a unei puteri neobişnuite, este capacitatea de a te deschide unei experiențe incitante, fără a te pierde în condiţiile ei de fond. Aceste condiții rezultă din ceea ce se întâmplă când începi să resimţi durerea propriei neputinţe de a depăşi limitele şi prejudecăţile specifice consecinţelor nefaste ale acestei experiențe unice.

 

* Notă: World War Z

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us