ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pink - The Color Of Love

On Mai 27, 2018, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te recunoşti din perspectiva unei străluciri calde, încât să creşti în renaşterea unei opere care nu moare niciodată.

Arta înseamnă în primul rând culoare, o veşnică dimensiune a sinelui educat într-o cultură a frumosului autentic, prim planul unui act de creaţie îndelung chibzuit care reflectă modul de gândire, de simţire şi de înţelegere a vieţii în desfăşurarea unui joc de tonuri şi nuanţe, lumini şi umbre, linii şi curbe naturale. De aici a început totul.

Înţelegerea şi explicarea artei imediate, cu toate aspectele ei concrete legate strâns de existenţa unui Dumnezeu care îşi continuă expansiunea plină de înţelesuri abandonate, în ciuda oricăror nuanţe de optică, se comportă ca o forţă de expresie greu separabilă de întregul unei simţiri înaripate în timp. Puţini deţin capacitatea artistului de a se adânci în formularea unei premise cromatice ca singură inspiraţie a Duhului Sfant şi a se confrunta cu repere culturale durabile, fiindcă totul la el exprimă tendinţa de expansiune a mirajelor cele mai intense.

De mic copil am înţeles că sunt asemenea unui străin pe un fond de trăire mistică, vecin cu plonjonul inițiatic într-o lume paralelă şi acaparatoare, dar ferit de orice contaminare anecdotică din partea vizibilă a unui continent scufundat aproape total în uitare. Arta, cu secretele ei pline de sensibilitatea universului, nu este la îndemâna oricui muritor.

Într-un mod cu totul uimitor, trebuia să-mi câştig reuşita într-o atmosferă de puternic contrast de clar-obscur, modelată de o lumină roşiatică destul de convingătoare care tratează spectacolul unei frumuseţi mai profunde, mai ascunse, a sufletului. Ceva neînsemnat ca şi construcţie plastică, dar care căpăta proporţii imense de rigoare prin folosirea principiilor artei ca reflexie a unei vieţi literar-artistice de o efervescenţă remarcabilă.

Să mă recunosc la perfecţie din perspectiva unei străluciri calde, subterane, într-un fond sângeriu care nu se poate auzi, vitaminizat de sensuri adânci, ce se prezintă ca mozaic al măreţiei în fața unei conștiințe estetice pure, era ceea ce în artă se numeşte: "Renaşterea unei opere care n-a murit niciodată".

Leadership: Îţi controlezi tendinţa de a te considera o parte dintr-un univers abstract, rezervându-ţi privilegiul unei vieţi văzută ca o corelaţie între nişte culori care îşi focalizează strălucirea asupra unui fond de imagine autentică?

Iniţiatorul unei mişcări artistice care îşi va desăvârşi caracteristicile esenţiale în secolul XXI, provocând prin exemplul său extinderea unui concept exclusiv de culturalizare a maselor, în stilul lui Paracelsus care lăsa să se înţeleagă mesajul universal "Să te ţii scai de ştiinţă până ce ea se îndrăgosteşte nebuneşte de tine", s-a hrănit în mod mixt sau integral cu supliment cultural, plin de semnificaţii şi simboluri, care stau la temelia oricărei construcţii plastice sau literare.

Trebuia să mă apropii de un splendid exemplu de păstrare a farmecului intelectual, ca o rezultantă a contrastelor dintre frumuseţea supremă a unei inimii harice care ştie oricând să fie tandră, şi apogeul artei finite, prin încercarea de simbolizare a spaţiului de expunere a unei serii de subiectivisme educate, pline de consistenţă, aşa cum apar ele exprimate în încercările marilor artişti de a da naştere unui nou curent de simţire şi gândire.

Rozul pal şi Roşul intens. Combinaţia dintre aceste două nuanţe cu valori concentrate pe fondul ideatic al unui expresionism destul de insistent, se face prin transfigurarea sensibilului într-o spiritualitate superioară, pură şi armonioasă. Trăirile cele mai intense se confundă cu culoarea sângelui care străbate o inimă plină de iasomie, ca într-un fel de lege a naturii care confirmă ambivalenţa simbolică a unui macrocosmos temporal şi nemuritor, sensibil şi intelectiv deopotrivă.

Leadership: Estetica cu care înnobilezi vastitatea subiectului numit “viaţă” confirmă argumentele cu privire la reacţiile emoţionale care invită la contemplarea unei opere de artă autentice?

Însăşi coordonatele unei gândiri desfăşurate pe un fond de imagini suprapuse într-un basm cromatic crepuscular, într-un scenariu fictiv dominat de impulsul către explorări creative, pot fi asociate cu năzuinţa imposibilă a pictorului de a-şi cunoaşte conţinutul emoţional într-un fel de coloană a infinitului văzută ca atribut al unei policromii instrumentale, sub forma unui ecou cu grave rezonanţe filosofice: Take a look around, don't you see what I have meant?

Maestrul meu, aproape de uimirea pe care o trezeşte o lumină puternic focalizată pe articulaţiile unui univers infinit în care divinitatea este modelul suprem, îmi repeta adesea: “În artă degeaba atingi inima modelului dacă nu scoţi la iveală sufletul care îl întregeşte pe al tău”.

Să reprezinţi spectrul celor mai fine semnale de vibraţie ale bucuriei sau durerii, oscilând de la nerv la nerv într-o ecloziune a cromaticii perfect echilibrată cu semnificaţia adâncă a fiecărei poveşti în sine, înseamnă să modifici toate entităţile şi dimensiunile celui mai infinit univers pe care ţi l-ai putea imagina. Dar în acelaşi timp trebuie să respecţi tainele şi darul oglinzii, fără să renunţi la povestea personală.

Lumea lui Dumnezeu a lăsat în favoarea artei doar pozitivul ei, iar cine reuşeşte să folosească materia primă (care reprezintă tot atâtea metafore şi simboluri) pentru a compune o nouă cromatică a raporturilor echilibrate de complementaritate roşu - verde, în nota unui clar-obscur sufletesc caracterizat prin supremaţia formelor inspirate de natură, acela se va constitui numaidecât ca forţă de expresie şi valoare artistică.

Leadership: Poţi să-ţi prelungeşti viaţa prin intermediul esteticii cu care îţi înnobilezi Egoul, fără să faci din trăirile tale o culoare fără licărire şi fără reflexii?

Frumuseţea pe care o inspiră artistul este o culoare care vorbeşte despre spaţiul infinit al universului suspendat între vis şi realitate, pe care ochiul interior o identifică drept mesaj al unei materialităţi care se spiritualizează. Şi tot prin intermediul unui artist care a făcut înconjurul lumii, scriitorul Mika Waltari evidenţiază mai bine trăirile pe care le încearcă un suflet care pătrunde în lumea spirituală şi nu mai poate evada în libertate:

"Ascultă, străinule ! Mă macin singur pentru a îndrăzni să fac ce încă nimeni n-a făcut. Zeii mă ocrotesc, dar nu ştiu dacă ei înţeleg cu adevărat disperarea cu care sunt dominat în încercarea de a-mi etala însuşirile unice în lume. Cei care nu cunosc limbajul artei, dimensiunile şi factura ei monumentală, se mulţumesc cu culorile şi cu formele tradiţionale. Iată de ce lumea este plină de oameni iscusiţi, care se bucură de succes şi au o viaţă uşoară. Dar un adevărat artist nu se măsoară decât cu el însuşi. Nu, eu nu am rival în această lume ! Eu, Aruns din Tarquinia, nu mă întrec decât cu mine însumi !”

Expresia constantă a unei priviri adânci şi atente care se pierde în lumina destinului altora este ceea ce constituie şi determină un lucru, o reacţie sau o direcţie vizuală în jurul unei idei: este mai uşor să-ţi transpui povestea în imagini, decât să fii tu însuţi încadrat într-o realitate care depăşeşte graniţele lumii cotidiene obişnuite.

Un fond de imagine autentică seamănă cu o culoare fără început şi fără sfârşit: te captivează şi te amăgeşte în acelaşi timp pentru că îţi permite să te consideri un creator nemărginit, o mică parte a universului pământesc, vizibil şi cognoscibil, dar nu şi stăpânul absolut în planul perfect al macrocosmului în care divinitatea este modelul suprem.

Leadershipul este conţinutul unei poveşti pe care o poţi colora cum vrei tu, dar în limitele fixe ale unui subiect care rămâne imortalizat peste timp într-un tablou care nu-şi poate depăşi dimensiunea originală.

Pink - The Color Of Love este expresia dimensiunii emoţionale a culorii pe care o aleg să reprezinte “my own story” care nu a mai fost vizibilă până acum, cel puţin nu în varianta de tablou semnat cu litere de sânge în universul literar, în colţul din stânga-jos a paginii în care pământul se uneşte cu cerul: Neculai Ioan Fântânaru.* Notă: Yakuro - Pink (The Color Of Love)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate