ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Poarta Marii Enigme (I)

On Aprilie 14, 2013, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Stabileşte o legătură puternică între felul tău de a gândi şi a fi, astfel încât să rezonezi mai bine cu tine însuţi până la obţinerea unei identităţi complete.

Pornisem spre Poarta Marii Enigme, locul izolat de lume, sălbatic şi virgin, scăldat de multe umbre de îndoială. Dar fără niciun plan, neavând la dispoziţie niciun indiciu concret care să ducă la identificarea precisă a acestei zone nedefinite pe nicio hartă.

Auzisem, din surse demne de luat în seamă, de acest controversat espace temporairement, mai degrabă un punct al separării de lumea tumultoasă, în care uneori rămâi fără repere, când simţi că nu mai rezonezi cu tine însuţi. Se înţelege de la sine că treceam printr-un moment de confuzie, încercând să-mi dau seama cum îl pot depăşi. Simţeam că locul meu nu este nicăieri. Experimentam vacuitatea, nimicul.

Poarta Marii Enigme se găsea la intersecţia între ceea ce este cu putinţă şi ceea ce nu este, între ceea ce se ascunde şi ceea ce se dezvăluie, prima parte a unui joc bine elaborat, cu numeroase necunoscute. Odată ajuns în faţa ei nu mai exista cale de întoarcere, erai doar tu şi cu tine. Concurai cu tine însuţi.

Mă identificam cu acel dublu-personaj al lui Michael Ende ce se găsea la răscruce de drumuri. Pe de o parte încărcat de nostalgia unui timp pe veci pierdut, pe de altă parte cuprins de fericirea, de imensa putere a speranţei, de tainica măreţie a credinţei.

Leadership: Eşti în stare să experimentezi aplicarea a două efecte de imagine simultan la același personaj care trece printr-un moment de îndoială faţă de ceea ce cunoaşte despre sine însuşi într-o poveste intitulată "No way out" ?

Trăiam mai mult singur în mintea mea. Fără a avea măcar vreo garanţie că interpretam corect ceea ce-mi dezvăluiau gândurile de nestăvilit, ce transmiteau sistemului meu nervos central impulsuri contradictorii simultane. Mult noroc, îndrăzneţule !

Dar orice interpretări erau greu de admis în mozaicul acestei etape alambicate a vieţii mele. Căci o stea care străluceşte seară de seară pe cerul senin al fanteziei, riscă să se stingă îndată, explodând, lăsând în urma ei un imens gol. Două efecte de imagine puteau fi aplicate la personajul în care, este evident, mă regăseam cu totul: reflexia unei lumi îndepărtate şi reflexia unei absențe care doare. Acestea creau iluzia unei false aşteptări paradisiace, nimic altceva decât „raiul trist“.

Un fior trist, temător, străbătându-mi toate fibrele cu o intensitate care evoluează de la moderat la sever, neutraliza toate acele elementele din care eram constituit, care mă determinau să fiu sigur pe mine. Când curentul străbate soluţia unui compus chimic, poate determina descompunerea sa.

Să presupunem că aş fi izbutit să ajung la Poarta Marii Enigme şi să trec de ea. Atunci va apărea cea de a doua poartă.

Leadership: Cum interpretezi ceea ce-ţi dezvăluie gândurile în planul unei reconstituiri a unui experiment cu caracter subiectiv, în care OMUL NOU încearcă să-și găsească identitatea chestionându-și convingerile faţă de sine însuşi?

Bine spunea cineva pe o pagină de internet: "A învăța să te cunoști pe tine însuți, să fii capabil să-ţi chestionezi pozițiile de viață, valorile, viziunile, să rămâi cu mintea deschisă față de provocări care îți întorc universul cognitiv spre alte dimensiuni, este fascinant."

Vom încerca de această dată să apropiem leadershipul de alte ştiinţe precum filozofia, psihologia şi sociologia, care permit cunoaşterea Omului, cu întreg ansamblul lui de calităţi şi raporturi necesare evoluţiei sale în timp, dar fără să-l condimentăm cu prea multă “sare şi piper”.

Aşadar, nuanţând gradat adevăratele lanţuri care ţine Omul prizonier în diverse momente, ne propunem de această dată să reliefăm, prin leadership, adevărata lui identitate în raport cu propria lui interpretare şi disponibilitate de a se identifica cu fiinţa sa interioară. Sau mai simplu spus, cu propria lui slujire. Cum altfel decât prin urmărirea trendurilor pe care el însuşi le adoptă în momentele în care este condiţionat să redescopere, să aleagă, să strângă acele mici pepite extrase din mina personală, folosindu-le pentru a-şi activa motorul motivaţional.

Cunoscutul expert în instruirea personalului din vânzări, John Fuhrman, exprima foarte bine acest trend pe care Omul îl adoptă în drumul spre autocunoaştere. El spunea: “Atunci când suntem entuziaşti, dorim să înaintăm încontinuu pentru a ajunge mai curând la destinaţie. Dacă avem o frică predominantă de necunoscut, deseori căutăm modalităţi de a evita situaţia. Dar indiferent de context, emoţiile noastre cele mai puternice sunt cele care ne ghidează paşii spre direcţia în care, până la urmă, ne vom îndrepta.

Ei bine, aşa se naşte leadershipul, încetul cu încetul, prin acceptarea matură a necunoscutului în drumul spre destinaţia cea mai nesigură: tu însuţi. Să fii tot ceea ce poţi să fii, indiferent de contextul în care te afli şi în care se produce schimbarea, urmându-ţi emoţiile cele mai puternice. Chiar dacă nu ai nicio garanţie că interpretezi corect ceea ce-ţi dezvăluie gândurile, la răscruce de drumuri, când te simţi rămas fără repere, ghidează-te după imensa putere a speranţei, de tainica măreţie a credinţei.

Neavând la dispoziţie niciun indiciu concret care să ducă la identificarea precisă a destinaţiei, vei fi condiţionat să te accepţi pe tine însuţi, vei descoperi cine eşti cu adevărat, şi să te respecţi cu tot ceea ce însumezi - înainte de a te dedica în întregime conducerii celorlalţi oameni. Mobilitatea ta spirituală, eliberată de orice dogmatism care încătuşează şi este ostil evoluţiei eficiente, se va exercita cu mare putere asupra leadershipului.

Leadership: Ceea ce diferenţiază povestea ta de alte mărturisiri cu privire la imaginea unei noi lumi, este recunoştinţa faţă de un Alter Ego mai puternic decât personalitatea ta?

În ceea ce mă priveşte, cred că experimentam o lume în care lucrurile, fiinţele, dorinţele, sensurile şi cuvintele se asociază altfel între ele decât în mod obişnuit. Cumva, păream să experimentez trăirile unui alter-ego care înregistrează doruri, destăinuiri, vise, cuvinte, disperări majore, dezvăluind faţete diferite ale realităţii, deci un alter ego care mă analiza în situațiile ce-mi periclitau armonia sufletească - fapt ce reprezenta o necesitate pentru condiţia mea de scriitor.

Tu treci printr-un moment greu de înţeles? Simţi ca locul tău nu este nicăieri? Experimentezi vacuitatea, nimicul? Interpretezi corect ceea ce-ţi dezvăluie gândurile?

Adevărata sursă a “tensiunii” care te poate scoate din pragul derutei, în momentul când te simţi izolat, debusolat, fără repere, când simţi că nu mai rezonezi cu tine însuţi, este aprofundarea funcţional-structurală sau de tip intrare-stare-ieşire.

Adică, să cercetezi profund cauza şi efectul propriilor tale vulnerabilităţi, declanşate de limitările interioare - când nu izbuteşti să treci de prejudecăţile pe care le experimentezi, nu le înţelegi şi nu le poţi atribui anumite semnificaţii. Tot ceea ce asimilezi în aceste momente tensionate te transpune într-o anumită stare de insatisfacţie, urmând ca apoi aceasta să se volatilizeze odată cu începerea maturizării, a cunoaşterii de sine.

Ca să "înduri" leadershipul trebuie să ţii cont de exploatarea acelei vulnerabilităţi declanşate de limitările interioare, prin care ceea ce te fascinează te poate trage în jos, sau prin care ceea ce te prezintă lumii ca un personaj de poveste se poate transforma într-un roman de sine stătător.

Poarta Marii Enigme desemnează tranziţia ta spre trăinicie şi durabilitate, care nu ar fi putut să aibă loc niciodată dacă nu ai fi trecut prin procesul maturizării. Este etapa de înţelegere a realităţii pe care o trăieşti, nu marginal ca un spectator, ci ca un participant activ, puternic implicat, al Omului din tine în procesul de dezvoltare şi perfecţionare - care duce la obţinerea unei identităţi complete.

Stabileşte o legătură puternică între felul tău de a gândi şi a fi, astfel încât să rezonezi mai bine cu tine însuţi până la obţinerea unei identităţi complete.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate