ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Podoabele diamantine ale leadershipului

On Martie 09, 2011, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Modul în care evoluează leadershipul tău depinde de percepţiile fundamentate pe aşteptările celorlalţi oameni şi de modul în care te raportezi la ei.

Fiecare om are o poveste. Povestea plină de umanism şi valori deosebite ale medicului dentist Roland Hermann, am aflat-o întâmplător citind revista Cariere. Aşa cum va spuneam şi în “Pulsul fermecător al vieţii”, Ronald este un lider prin abnegaţia pe care o are faţă de oamenii cu un nivel de trai scăzut din toate colţurile lumii.

După spusele lui Ronald, cel mai dificil lucru cu care s-a confruntat a fost să acorde servicii medicale stomatologice mai multor refugiaţi din Gore. Care pe lângă faptul că erau foarte mulţi, aveau şi probleme multiple. El a precizat:

Triajul pacienţilor era foarte dureros, asta mă apăsa foarte tare sufleteşte. Aveam în faţă un pacient cu probleme şi o singură şansă, pe mine. Întrebarea era cum să fac ca să beneficieze toţi de aceeaşi şansă? Dacă lucram foarte mult la un singur pacient, probabilitatea de a-i trata pe mulţi alţii scădea. Dacă rezolvam parţial problemele unuia şi reuşeam să ajung şi la alţii, mă durea sufletul pentru pacientul căruia trebuia să îi mai fi lucrat.

Leadership: Explorezi o situaţie provocatoare de tipul "şansei de a te reinventa" prin extensia mult mai largă a câmpului de utilizare a dublei reflecţii?

Felul cum te vezi într-un moment de grea încercare este o evoluţie a şansei de a te reinventa prin extensia mult mai largă a câmpului de utilizare a dublei reflecţii.

Prima reflecţie este expresia aspiraţiei de a călători într-o direcţie contrară intereselor tale şi scopului declarat. A doua reflecţie porneşte de la consecinţa aspiraţiei de a te descoperi altfel în lume, cu atât mai mult cu cât eşti pândit de neglijenţa în tot ceea ce ţine de profesie sau viaţă socială.

Prin însăşi firea sa, prin mentalitatea sa, prin modul în care şi-a raportat viaţa şi sentimentele la ceilalţi oameni, încercând să-i ajute cât mai mult pe fiecare, medicul dentist Roland Hermann a demonstrat că posedă o înaltă ţinută morală. Pentru 2011 el şi-a propus să se implice în alte proiecte umanitare prin care să-şi aducă contribuţia la ajutorarea celor aflaţi în mare suferinţă. Nimic nu l-ar putea face să renunţe la calitatea de prieten, de vindecător şi de îndrumător al celor aflaţi în această situaţie.

Să-ţi asiguri succesul care îţi validează poziţia de lider înseamnă să priveşti cu ochi plini de recunoștință toate lucrurile minunate care ţi se întâmplă, după ce te-ai avântat acolo unde alţii nu s-au încumetat niciodată să păşească.

Roland Hermann reprezintă tipul de om la care iniţiativa predomină. Stabilindu-şi drept scop să relaţioneze cât mai bine cu oamenii, concentrându-se permanent asupra fiecăruia, identificându-le nevoile şi aşteptările la modul cel mai realist, şi fiind alături de ei în momentele grele puterea lui de influenţă creşte iar leadershipul său evoluează tot mai mult spre succes.

Dragostea lui Roland pentru cariera sa, pentru viaţă, pentru ceilalţi oameni este deseori amestecată cu o durere vie fiindcă nu poate ajunge să-i consulte şi să-i trateze pe toţi, fiindcă nu reuşeşte să le satisfacă tuturor nevoile într-un mod eficace. Dar e ceva solemn şi mobilizator să vezi un om ca el, plin de bunătate şi intenţii bune, însufleţit de sentimente alese (empatie, afecţiune şi prietenie) că se avântă acolo unde alţii nu se încumetă niciodată să păşească.

Leadership: Eşti supus unei deveniri care se reflectă în metoda de răsturnare de pe "Side A" pe "Side B" ?

Omul care lucrează sub presiune nu poate evita duritatea realităţii, percepută şi înţeleasă prin consecinţele ei, care dă sens vieţii pe fondul experienţei cognitive, afective, comportamentale acumulate în timp - prin consonanţa convingerilor cu acţiunile puse în slujba unor cauze de mare impact. Totul depinde de felul în care caracterul este interesat spiritualmente de reuşita modelului său pozitiv, înzestrat cu puterea de a converti un trecut întunecat într-un viitor mai bun. Iată deci că nici din acest punct de vedere nu avem motive să credem în moartea artei de a deveni cu toţii fiinţe mai înalte.

Două din obstacolele care te împiedică să devii o fiinţă mai înaltă, oricând posibile pe spirala unei deveniri care se îndepărtează de umanism, amplificată de imposibilitatea de a cunoaşte necuprinsul propriei tale neputinţe de a te manifesta emoţional faţă de cineva, sunt convingerile limitative şi temerile raţionale care exercită permanent o anumită presiune.

Iar această presiune, reflectată în „metoda de răsturnare de pe faţa A pe faţa B", îşi are originea în valoarea respectului de sine (nelucrat la cererea conştiinţei care se propagă în matricea şi ţesătura fiinţei tale) care înlocuieşte toate căile de acces spre obţinerea aprecierii celorlalţi.

"Side A" corespunde lucidităţii în evaluarea propriilor acţiuni, în timp de "Side B" corespunde evaluării propriilor tale experienţe de către ceilalţi. Imaginea de sine a individului, reprezentată de contactul dintre cele două unghiuri de vedere, va avea, astfel, la bază, pe de o parte consideraţii de bun simţ, fapt întru totul subiectiv, sprijinite pe ştiinţa de a fi virtuos. Pe de altă parte consideraţii de egoism, sprijinite pe fatala ştiinţă a superiorităţii. Şi, pe de altă parte, consideraţii de conştiinţă care se recunosc doar datorită existenţei celorlalţi.

Leadership: Caracterul tău poartă recunoştinţa facerii de bine într-un context în care evenimentele de tip determinist duc la apariţia aceluiaşi efect?

Unul din motivele pentru care mulţi lideri eşuează este acela că nu acordă importanţă nevoilor celorlalţi, nu luptă pentru a le satisface complet aşteptările sau nu reuşesc să se raporteze la valorile lor. Tu ce simţi pentru o fiinţă scumpă pe care o vezi că se pierde şi pe care nu poţi s-o ajuţi? Durere? Fiindcă acesta este sentimentul pe care îl simte Ronald ori de cate ori nu reuşeşte să trateze pe cineva.

Nimeni nu te urmează pentru simplul motiv că ocupi o poziţie şi ai o funcţie de conducere. Atâta timp cât nu vii în întâmpinarea cerinţelor lor şi nu răspunzi aşteptărilor lor, şederea ta acolo, între ei, va fi o permanentă apăsare pentru ei. E ca şi cum ai avea “medicamentul” care să-i poată face bine, dar nu li l-ai administra niciodată.

Oamenii intuiesc ce fel de om eşti, iar dacă caracterul tău nu poartă recunoştinţa facerii de bine ei nu-şi vor da niciodată interesul să te urmeze. Modul în care evoluează leadershipul tău depinde de percepţiile fundamentate pe aşteptările celorlalţi oameni şi de modul în care te raportezi la circumstanţele care fac necesară intervenţia ta.

Efectul produs de complexitatea evenimentelor deterministe este acela de repartiție a sarcinilor pe care ţi le poţi asuma, făcându-le să conteze.

Aşa cum fiecare ocean are o mulţime de perle preţioase care îl împodobesc - tot aşa şi leadershipul tău poate să devină mai preţios şi poate evolua spre succes dacă îi adaugi “podoabele” cele mai alese care să se aşeze în sufletul oamenilor, încărcându-i cu lumină, cu bucurie şi seninătate.

Podoabele diamantine ale leadershipului sunt compuse din: funcția de control a domeniului de experienţă, măsura valorilor care te inspiră să crezi în tine, posibilitatea de a acţiona ca o recompensă a afirmării tale şi derivatele de ordin superior multiplicate cu factori de actualizare, precum virtutea de a dărui şi acceptarea sacrificiului.

Fiecare mână de ajutor pe care o dai, fiecare moment în care eşti alături de oameni si arăţi că îţi pasă de soarta lor, simţământul de responsabilitate pe care îl manifeşti pentru ei, atitudinea plină de ambiţie, curaj şi optimism pe care o ai în faţa lor, sunt podoabe care, măcar pentru un moment, le aduce primăvara în suflet, le promovează fericirea şi îi împinge înainte. Asemenea podoabe sclipitoare scot în evidenţă calitatea leadershipului tău şi fac ca el să evolueze spre un nivel tot mai înalt.

Abnegaţia, profesionalismul, solidaritatea, rezolvarea optimă a problemelor, înalta ţinută morală sunt câteva din podoabele diamantine ale leadershipului tău, a căror valoare va fi recunoscută de oamenii pe care îi conduci.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate