ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Portretul unui gând rătăcit în lumea artei

On Iunie 21, 2017, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te priveşti din perspectiva unui secret bine ascuns, pentru a obţine o înaltă perfecţiune artistică.

Cum ar fi dacă ai încerca să-mi desenezi viaţa în culorile nopţii, cu bogăţia nuanţelor fine ale lacrimilor pline de speranţe şi visuri, dintr-o încordare care vine dintr-un program mental, ce se reflectă emoţional, dar care se manifestă la nivel fizic? Nu-i așa că poezia inimii are aceleași drepturi cu poezia gândirii captivă în viziunile abstracte ale artei?

Important e cum mă priveşti din perspectiva unui secret bine ascuns, care nu lasă loc de nicio interpretare răutăcioasă, dar cu grija de a nu-l aşeza sub semnul unui realism compensatoriu. În mod idealist, trebuie să-ţi reprezinţi ideea în imagini vii, un truc cu schimbarea inspiraţiei într-o formulă intelectuală şi productivă, dincolo de romantismul ce nu lasă loc de nicio îndoială cu privire la sentimentele pe care mi le acorzi.

A învăţa să te priveşti din perspectiva unui secret bine ascuns pentru a obţine o înaltă perfecţiune artistică, înseamnă să sesizezi proiecţia unei forţe de exprimare căreia îi poți cuprinde măreția.

Printre frământarea de gânduri care personifică arta de a înfăţişa un ideal de frumuseţe, pentru care tainele plămădelii îşi asumă totdeauna o nouă fizionomie, trebuie să foloseşti pulsațiile de lumină ale stelelor pe linii fantastice şi nemărginit de lungi. Pe care premisele manifestării dependenţei de frumos îl dau concluziei unei gândiri pline de dorinţe satisfăcute. Cât de bine mă încadrez în simbolurile unei realităţi transcendente behind the lyrical journey of Shadows of the Night?

Leadership: Îți exprimi năzuinţa spre ceea ce este mai presus de tine printr-o redare creativă a distanţei dintre adevăr şi iluzie?

Gravitatea cu care mă priveşti într-un vis feeric cu sensuri adânci poate să devină totul, o întindere de o mie de ani lumină până în centrul universului văzut dintr-un singur unghi: al esteticii operei de artă.

Încearcă să efectuezi o experiență de gândire, așa cum obişnuiesc fizicienii, care să permită prin intermediul unei ficţiuni verosimile eliminarea hazardului realităţii. Poți să exprimi cu suficientă forță și căldură sufletească adevărul fenomenelor care mă înconjoară pentru a obţine o înaltă perfecţiune artistică?

Întotdeauna lipsește ceva, aşa este, ca o concluzie plină de confuzii şi fără drept de apel. Şi întotdeauna se va găsi altceva, ca momentul acţionării unei forţe de atracţie în raport cu axa unei succesiuni de prefaceri. Probabil sunt lucruri pe care nu le ştii încă despre mine, iar când le vei afla crezi că se va schimba ceva din perspectiva pornirilor curate ale teoriei estetice? Și prin ce oare îţi poţi înălţa mai mult idealurile decât prin redarea relaţiei dintre frumosul natural și frumosul artistic?

Aici te cunosc mai bine decât crezi, după felul cum îţi manifeşti uitarea de sine, năzuinţa spre ceea ce este mai presus de tine. Prezentul tău vorbeşte acum cu prezentul meu, deci prezentul este mulţumit fiindcă amândoi rezonăm cu el.

În artă capacitatea deosebită de a realiza ideea şi simţământul nu direct - prin faptă, ci printr-o redare poetică a distanţei dintre adevăr şi iluzie, tinde spre formele moderne ale artei vizuale în concordanţă cu dezideratele timpului prezent.
 
Leadership: Poți să zăreşti ceea ce este mai presus de tine prin evadarea dintr-o stare de poveste suprarealistă?

După cum rostul arheologului este acela de a reconstitui o întreagă cultură din rămăşiţele ei de piatră, tot astfel prima şi cea mai importantă misiune a unui artist este de a pătrunde viaţa lăuntrică a modelului. Un soi de gravitate mai mult decât inerentă care nu se dezvăluie de la prima vedere, tocmai pentru că ascunde rădăcini împletite într-o tulburătoare adâncime. Şi de a găsi un echilibru între sensibilitatea de a-şi urmări visele ascunse, mişcarea de rotaţie a unei stele şi evadarea dintr-o stare de poveste suprarealistă.

Deosebirea esenţială dintre mine şi cine mă percepi tu în planul creaţiei este o indulgenţă faţă de natura omenească în exerciţiul contemplării unui peisaj care poate să aibă un efect emoţional profund, surclasat prin deşteptarea unei viziuni cu forţă simbolică. Astfel ai posibilitatea de a te conecta cu infinitul.

Un artist desăvârşit ştie să distingă orice culoare în confesiunile unei minți însetate de secrete, chiar şi în încordarea unei încremenite aşteptări din timpul inspiraţiei, cum ar fi culoarea năzuinţei spre universal sau culoarea unei vibraţii a extazului. Albastrul şi Galbenul asortându-se într-un cadru al gândirii estetice, al libertății și al autenticității. Crezi că dacă niciodată nu înţelegi totul despre mine, poţi măcar să ţi-l închipuieşti?

Expresivitatea în leadership este spațiul de reprezentare a unei asocieri între interpretarea calităţii modelului pe care galeria de idei și trăiri ți-l pune la dispoziție și imaginea particulară pe care ți-o formezi despre tine însuți.

Dumnezeu, Regele, Onoarea şi Femeile. În dimensiunile artei, cu resorturile ei intime şi consecinţele ei ascunse, în simetria timpului, a spaţiului şi a inspiraţiei, aceste prezenţe de o importanţă covârşitoare corespund deosebirii dintre modul de gândire al poetului şi al gânditorului.

În viziunea unui critic literar ca Nikolai Dobroliubov, primul gândeşte într-o manieră concretă, fără să piardă niciun moment din vedere fenomenele şi imaginile particulare, iar celălalt ţine să generalizeze totul, să contopească semnele particulare într-o formulă generală.

Portretul unui gând rătăcit în lumea artei reprezintă pasul semnificativ al unei creaţii ancorată în observarea riguroasă a naturii umane făcut în direcţia artei în care un chip este o fereastră spre interiorul tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us