ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Preţul echitabil al contractului de ucenicie

On Aprilie 19, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Cultivă-le şi transmite-le oamenilor spiritul de unitate şi solidaritate, punându-le în valoare întreg potenţialul de care sunt capabili.

În „Doctorul misterios”, scriitorul francez Alexandre Dumas îl readuce în prim plan pe avocatul Georges Jacques Danton, una dintre figurile marcante ale Revoluţiei Franceze.

Franţa trecea printr-o perioadă dificilă, prusacii ameninţau să invadeze ţara. Un om de bază trebuia să fie trimis cât mai repede la Verdum pentru a organiza cea mai bună apărare. Iar cel mai potrivit om pentru această misiune nu putea fi decât doctorul Jacques Merey. După ce i-a acordat lui Jacques împuternicirile cuvenite, Danton i-a spus cu fermitate:

- Vei da socoteala la întoarcere Jacques. Gândeşte-te că eşti în misiune pentru guvern şi că niciun obstacol nu trebuie să stea în calea unui om care are sabia la şold, două pistoale la brâu şi zece mii de franci în buzunar... Vei face un lucru sfânt, poetic, glorios... Adio, noroc !

Leadership: Eşti dispus să negi influenţa factorilor externi asupra actului tău de voinţă, factori care adesea îţi alterează dominarea emoţiillor atunci când rămâi ultimul martor al vremurilor?

Te vei putea poziţiona mai bine în relaţia cu oamenii numai dacă reuşeşti să-i determini să se concentreze asupra a ceea ce contează cel mai mult pentru ei, într-o manieră în care nimeni nu a mai făcut-o până în acel moment. Pentru asta trebuie să găseşti argumentele cel mai solide care să susţină (cu mare aplomb) convingerile şi punctele tale de vedere, dar care să exprime acele sentimente care să corespundă cu valorile şi orizonturile lor, acele sentimente care prin natura lor să le trezească oamenilor interesul pentru obligaţiile ce le au de îndeplinit.

Georges Jacques Danton, al cărui talent de lider nu poate fi contestat, l-a investit cu autoritate pe doctorul Jacques Merey convingându-l să accepte că e datoria lui ca cetăţean de onoare a ţării să se implice cu tot sufletul în chestiunile fierbinţi care priveau interesul naţional, să accepte că este datoria lui morală să fie un erou, să răspundă chemării de a-şi sluji patria, făcându-l astfel responsabil de felul în care se vor desfăşura evenimentele ce depindeau de el.

Danton a reuşit să-i cultive şi să-i transmită lui Jacques spiritul de unitate şi solidaritate, insuflându-i încredere şi curaj în potenţialul său. Acesta a recepţionat cu gratitudine îndemnul lui Danton de a se implica în rezolvarea problemelor ţării, formându-şi o imagine pozitivă asupra rolului important care i-a fost acordat. Aşadar, doctorul Jacques Merey nu a negat influenţa factorilor externi asupra actului său de voinţă, factori care îi puteau altera dominarea emoţiillor, ştiind că, dacă va supravieţui încercărilor, va rămâne ultimul martor al vremurilor tulburi pe care le traversa ţara lui.

În leadership este mai important să fii desemnat pentru o viaţă plină de agitaţie şi neprevăzut, decât să duci o viaţă personală liniştită şi lipsită de griji.

De ce spun că era posibil ca Jacques Merey să rămână ultimul martor al acelor vremuri tulburi? Pentru că existența lui glorioasă în slujba statului depindea de meritele sale. Era dator să se pronunţe asupra lui, să se simtă vinovat de ceva care putea să aducă un afront statului.

Aşa cum lumina becului rezultă din condensarea curentului în jurul unui nucleu, tot astfel măreţia caracterului tău rezultă din majoritatea faptelor tale unite în jurul unui factor comun: credinţa în schimbare. Trebuie să ai putinţa ta de a te recunoaşte ales pentru a realiza un ideal înalt şi, în acelaşi timp, trebuie să trăieşti uimirea de a rămâne în viață în vremuri de restrişte.

Fii gata să dai piept cu sensul pe care îl întâmpină viaţa ta într-o dinamică a evenimentelor paralizate de incertitudine, pe parcursul cărora şansa de a te afirma depinde de eforturile comune ale părţilor implicate, dar mai mult de cunoașterea contextului interacțiunii dintre "dominarea emoţiilor" şi capacitatea de adaptare la noi stări emoţionale în situaţii bulversante.

Simţi că trebuie să te împotriveşti situaţiilor stresante, dar nu-ţi poţi învinge teama de experienţa trăirilor pe care le poate genera procesul de ajutor pe care îl continui în numele unui ideal?

Aşa cum diferenţa dintre afacerile de succes şi cele mai puţin performanţe nu constă doar în strategiile adoptate, ci mai mult în capacitatea de a implementa acele strategii - tot aşa diferenţa dintre a pierde sau a câştiga încrederea oamenilor nu constă doar în cât de bine eşti văzut de ei, ci mai mult în capacitatea ta de a le comunica intenţiile tale, fără să le răneşti mândria, egoul, sentimentele pe care le au pentru tine, fără să-i împingi spre anumite acţiuni sau activităţi care nu corespund cu valorile lor, cu idealurile şi convingerile lor.

Leadershipul este actul de manifestare a unei iniţiative pline de hotărâre (dar şi pline de greutatea emoţiilor) care dă importanţă formarii caraterului puternic la intensitatea cuvenită fiorulului uimirii de a rămâne în viață în mijlocul unor evenimente distructive şi dezbinătoare.

Preţul echitabil al contractului de ucenicie desemnează încrederea pe care trebuie să le-o acorzi oamenilor în schimbul serviciilor pe care ei le oferă. De fiecare dată când atribui cuiva un rol, de fiecare dată când delegi pe cineva într-o funcţie, eşti dator să plăteşti mai întâi acea „taxă” de încredere care să-i ridice moralul, care să-l motiveze mai mult şi să-l facă mai conştient de misiunea sa.

Leadershipul este un „contract” pe care îl închei direct sau indirect cu anumite persoane, un contract în care amândouă părţile – tu şi ei – sunt de-acord să-şi aducă contribuţia la reuşita unor acţiuni. Dar trebuie să fii dispus să le dai ceva în avans pentru ca ei să-ţi împărtăşească convingerile şi viziunea. Trebuie să le oferi certitudinea că sunt în stare să-şi atingă obiectivele. Cum? Cultivându-le şi transmiţându-le spiritul de unitate şi solidaritate, punându-le în valoare întreg potenţialul de care sunt capabili.

Asigură-te că vei reuşi să satisfaci în mod rezonabil aşteptările oamenilor cu privire la performanţele lor. Nu să le spui ceea ce vor ei să audă, ci ceea ce realmente îi ajută să-şi dezvolte încrederea în propriul lor potenţial, să-şi regleze mai bine capacitatea de a-şi duce la bun sfârşit misiunea ce le-a fost încredinţată, cu o mare responsabilitate şi un înalt profesionalism. Ceea ce-l motivează pe un om este încrederea cu care a fost investit într-o funcţie de decizie. Iar ceea ce îţi confirmă ţie, ca lider, autoritatea, este acceptul lui de a prelua sarcinile ce i-au fost atribuite şi dorinţa de a le duce la îndeplinire.

Aşa cum cei care lucrează în publicitate caută o caracteristică unică a mărcii unui produs pentru a o face mai uşor de diferenţiat din mulţimea de produse similare – tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să cauţi acea caracteristică unică a fiecărui om, să ştii s-o pui în valoare pentru a-i determina pe fiecare din ei să fie mai încrezători în propriul lor potenţial.

Concluzie:

Succesul tău depinde de cum te poziţionezi în relaţia cu oamenii. Oamenii se diferenţiază unii de alţii prin acel plus de optimism şi încredere pe care liderul li-l insuflă odată cu investirea cu una sau mai multe responsabilităţi. Înainte să însărcinezi un om cu o misiune importantă, trebuie să-l investeşti cu o încredere bazată pe o cunoaştere profundă a sa şi a abilităţilor sale astfel încât să fii sigur că face faţă la îndeplinirea misiunii.

Totul are un preţ. Şi în leadership există un preţ care poate să exprime valoarea unuia sau mai multor oameni, valoare care sporeşte în condiţiile în care investeşti în el sau în ei trudă şi încredere, punându-le în valoare întreg potenţialul de care sunt capabili. Preţul acestui „contract de ucenicie” este corect atunci când raportul dintre investiţii şi beneficii este echilibrat, beneficiile constând în implicare, în asumarea şi îndeplinirea cu brio a responsabilităţilor conferite.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate