ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Principiul creatorului de artă

On Noiembrie 10, 2014, in Principiile conducerii, by Neculai Fantanaru

Determină realitatea ce intră în conul de lumină al investigaţiei temei pe care îţi propui să o abordezi, măsurând valoarea existenţei particularului din întreg.

Ce este mai important: pedanteria în respectarea detaliilor istorice, sau precizia în descifrarea evenimentelor, a sensului lor cu rezonanţa actuală? Cum să fie prezentaţi aceşti oameni care au trăit cu secole în urmă: stilizaţi hieratic în sensul operelor plastice ale epocii, cu gesturi de icoană, dictate involuntar de costumele vremii? Cum poate fi creat contactul cu aceşti oameni atât de depărtaţi şi totodată atât de apropiaţi de noi? Care să fie atitudinea faţă de acest "sfânt", genial conducător de oşti? Cum să ne fie înfăţişat personajul Nevski: înălţat în slăvi, sau coborât până la halat şi papuci?

Marele regizor găseşte soluţionarea acestor întrebări în elaborarea filmului. Interpretarea istorică este realizată prin punctul de vedere al prezentului, al actualităţii temei. Esenţială este pentru Serghei Eisenstein claritatea temei, sobrietatea verbală a filmului. Oamenii despre care va povesti filmul sunt, în fond, aceiaşi oameni ca şi noi. În ceea ce priveşte eroii din epocile trecute, putem discuta de la egal la egal cu ei, nu simţim nevoia să înjosim eroii trecutului şi nici să ne ridicăm în vârful picioarelor pentru a apărea de aceeaşi înălţime cu ei. *

Leadership: Cum înfăţişezi viziunea despre om astfel încât el să se încadreze în tiparele unei structuri individuale de concepţie a operei?

În intenţia unei asocieri directe între modalităţile de consolidare a cerinţelor de conţinut ale creaţiei şi realizarea tehnică a unei noi platforme de inovare care să contribuie la contextualizarea cât mai nuanţată a producţiunilor de ordin ştiinţific şi intelectual, trebuie mai întâi să readucem valoarea existenţei umane în faţa fenomenului de transformare a artei.

Cum trebuie înfăţişată viziunea despre om astfel încât el să se încadreze în tiparele unei structuri individuale de concepţie a operei, acolo unde trebuie să intervină în mod autentic originalitatea?

Ei bine, viziunea, dar şi dedicarea necesară pentru materializarea acesteia într-o formă reprezentativă de abordare a ineditului, dând naştere la o anumită nişă de subiect, trebuie să pornească de la combinarea, proiectarea şi integrarea în diverse proporţii a elementelor de spectaculozitate.

A atrage privirile oamenilor din jur din ipostaza de artist, permiţând reunirea virtuţilor de experimentator, de investigator al realului şi imaginarului, la frontiera cu ficţiunea, înseamnă de fapt să te confrunţi cu ei într-o interpretare care slujeşte o teorie avansată, o idee sau o tendinţă ce pune în lumina intenţia de nemărginire în infinitate, ca atunci când pictorul amestecă de fiecare dată altfel culorile, plecând de la tonul de bază, pentru a obţine o altă nuanţă şi alt model.

Iar omul, modificat substanţial pentru experienţa de depăşire a condiţiei de exilat în propriile limite, interferând cu creaţia, pus în ipostaza de „artist complex”, poate aduce creatorului de artă o anumită doză de subiectivitate în aprecierea gradului de extindere a zonei de impact. Dar şi o doză de obiectivitate în aprecierea gradului de realizare a criteriilor şi obiectivelor de performanţă.

Leadership: Cum evaluezi şi interpretezi valoarea existenţei personalităţii umane în faţa fenomenului de transformare a artei?

Personalitatea a cărei activitate este relevantă în contextul procesului de dezvoltare a leadershipului se conturează dincolo de ecranul nonconformismului stilistic ce are la bază atracţia desprinderii de norme şi reguli, uimind prin varietatea temelor de creaţie care lărgesc orizonturile cunoaşterii.

În leadership, ca şi în arta regizorală, valoarea omului cât şi maniera de concepere a trăsăturilor de personalitate integrate într-o anumită experienţă, au o pondere importantă în stabilirea trendului de exprimare şi afirmare a propriei autonomii în raport cu idealul de artă - prin creaţie, prin intermediul modelelor construite.

Ca lider-artist, tema pe care o tratezi şi o personalizezi, sprijinită de sensurile atribuite valorii omului, trebuie să reflecte - în măsura posibilului - o abordare conceptuală a creaţiei, care poate fi înţeleasă atât în sens subiectiv cât şi obiectiv.

Nota dominantă care învăluie ansamblu de transformări ale elementelor de producere a semnificativului, evidenţiind diferenţele şi apropierile dintre ceea ce cunoşti şi ceea obţii prin prisma conceptelor reconsiderate, este găsirea, în cadrul unor noi situaţii, a unor valori de referinţă care pot să susţină tranziţia spre un tip diferit de orientare – una axată pe interpretări de ordin constructiv ale personalităţii umane.

Interpretarea pe care o conferi personalităţii tale din perspectiva unui artist se prezintă ca o structură deschisă de trăsături compensatorii ce îţi arată nu doar cum să înţelegi mai bine lumea, dar şi cât de vastă e dimensiunea a ceea ce încă nu cunoşti despre tine.

Poţi să determini limitele cunoaşterii tale „obiective”, arătând şi faptul că natura ta însăşi nu poate fi cunoscută?

Principiul creatorului de artă vizează instaurarea conexiunilor între multiplele modele de referinţă, situate într-un curent al dezvoltării autenticităţii, care intră în structura creaţiei prin implicarea oamenilor - reprezentaţi în diverse ipostaze.

A măsura valoarea existenţei particularului din întreg înseamnă a găsi, pe baza cunoaşterii profunde, elementele caracteristice de unicitate, constitutive ale unui scop de superioritate în creaţie, transmise prin modalităţi specifice unui leadership performant, care se bazează pe trecut, dar privesc prezentul şi viitorul. Să găseşti unicitatea într-o diversitate, asta reprezintă adevărata performanţă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us