Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Principiul “Unu în Multiplu”

On August 28, 2022
, in
Principiile Conducerii by Neculai Fantanaru

Faptul indivizilor de a fi în număr mare este rezultatul cercetării acţiunilor unui număr mic de indivizi.

La ultimul maraton la care am participat totul a fost diferit, mai ales prin prisma apariţiei unei ploi torenţiale care parcă nu se mai termina, dar şi prin aprecierea realistă a situaţiei impuse de modalitatea de manifestare şi acţiune a mentalului colectiv. Tot ce semăna cu o voinţă neînduplecată, um desejo enorme, o pasiune sau o idee îndrăzneaţă, nu obosea pe nimeni. Niciun regret nu se exterioriza pe chipul alergătorilor, dimpotrivă, parcă tocmai vremea nasoală  aducea cu sine, în plus, acea doză de provocare absolut necesară pentru întărirea tonusului general.

Fiind solidar idei de sportivitate pe care se bazează idealul de pace și de prietenie, n-aş putea nicidecum să afirm că a existat în mine vreun regret amar care m-ar fi putut irita, vreun sentiment de durere, să-mi doresc să fac ceva diferit sau să anulez o acțiune, mie, pentru care sportul este  o parte din viaţa mea. De altfel, recunoscând că un corp sănătos este dominat de o minte sănătoasă, existând în mine, din nefericire poate, prea multă pasiune - chiar debordantă uneori, iată că runningul reuşeşte la asemenea concursuri performanţa de a întări prietenia dintre alergători tocmai prin refuzul fiecăruia de a nu se da bătut, în niciun fel de circumstanţe.

Peste mulţi ani, poate la bătrâneţe, nu voi mai fi în puterea a face ceva exterior în mod voit, încât să-mi arăt din nou şi din nou caracterul vitejesc, impetuos, plin de iniţiativă. Poate nu voi mai fi capabil de reacţii spontane, fiindcă deocamdată toţi au această putere prin impuls voluntar. Când îmi va scădea entuziasmul, voi avea mai puţine aspiraţii, dar voi avea mai multe amintiri, asemenea unei călătorii reversibile a sufletului, acceptând forma de acomodare cu acele situaţii emoţionante pe care mi le oferă constrângerea de timp, de loc şi de mod, înţelegând că n-am mers niciodată pe un drum greşit.

Leadership: Îţi este greu să combini trăirea unui moment de excepţie - cu imortalizarea unor imagini din care se poate surprinde tiparul unei lumi duale transformate într-un tablou pe jumătate abstract?

Creându-mi propria realitate bazată pe înţelegerea atmosferei dinainte de concurs, concentrându-mi toate gândurile într-o idee fixă, obsedantă, care în mâna altora ar fi putut deveni periculoasă, acea Serestassifa-Mystica (legătura între lucruri la care nimeni nu s-ar gândi), mi-am îndreptat atenția spre prezența efectului de substituție a valorii adăugate de performanţă - cu un simţământ unic şi primordial de comuniune. Practic, mă loveam de impresia solemnă că oamenii trăiesc împreună, aparţin unii altora, și nu sunt izolați.

La concursurile de maraton totul se realizează prin conexiunea minte-suflet. Înflăcărată, ridicată în sfera unui determinism ineluctabil, expresia emoţională a fiecărui alergător, combinată cu un joc de reacţii spontane şi de mimici intenţionate, alcătuiesc un veritabil limbaj. Fiecare oferă totul din sufletul lui, dar nimeni nu vrea nimic din sufletul celorlalţi, nimic în afară de acea admiraţie înflăcărată care te face să-ţi alegi un model de urmat, o adâncă şi intuitivă pătrundere în caracterul sublim al unei entităţi ce-şi are însăşi cauza şi principiul propriei existenţe bazată pe unitate şi solidaritate.

Şi alerg, şi alerg, şi alerg, la fel cum un pictor îşi depăşeşte nivelul de măiestrie la rezultatele cele mai de seamă, acolo unde se cere o înzestrare psihologică ieşită din comun. Şi chiar dacă uneori, în tot acest timp, simt că rătăcesc într-un oniric suprarealist, atins câteodată de o tuşă mai apăsată în jurul ideii de abandon a „daimonului”, acel ceva extra-ordinar care trece dincolo de obișnuit și îl lasă în mod răspicat în urmă, încă îmi caut identitatea în spaţialitatea inerentă unei imagini care mereu se întrevede la orizont şi este stocată, cu o rezoluție de o secundă, într-o oglindă a sufletului.

Cum bine remarca scriitoarea Hannah Arendt: “Semnătura unică a fiecărui artist, sensibilitatea ei fără precedent faţă de stil dovedesc o preocupare pentru acele trăsături prin care artistul îşi depăşeşte iscusinţa şi măiestria într-un chip asemănător cu felul în care unicitatea fiecărei persoane depăşeşte suma totală a calităţilor sale.”

Leadership: Poţi să determini accentuarea lui “Unu” în planul evoluţiei formelor de comunicare vizuală şi emoţională, într-o succesiune firească de consecinţe care nu te împovărează de efectele unei perspective analogice, din trecut?

La un moment dat am văzut un tânăr de vreo 17 ani îmbrăcat sport, cum îi înmâna altuia propria sa pelerină de ploaie. În alt moment, unul dintre câştigătorii de pe podium s-a oferit să doneze premiul de 350 RON unui sportiv aflat în scaun cu rotile. N-am putut să nu observ nici felul cum au intervenit unii alergători pe traseul montan, atunci când alţii nu ştiau încotro să se îndrepte. Se crease un mediu cu adevărat prietenos, de neuitat, accesibil, şi deci în totalitate neconcurențial,  cu toții fiind parcă tensionați, activi în căutarea unei lumi duale în care unul aparţine celorlalţi, şi ceilalţi aparţin doar unuia singur.

,,Unul” este cel mai bine exprimat în forma unei ,,acceptări a multiplicităţii”. Faptul de a fi în număr mare, este rezultatul cercetării acţiunilor unui număr mai mic de indivizi. Deci, se cuvine să precizez mai întâi ideea că niciun om nu este o apariţie izolată, singulară. Leadershipul este un element de accentuare a lui “Unu” în planul evoluţiei formelor de comunicare vizuală şi emoţională, într-o succesiune firească de consecinţe care nu te împovărează niciodată de efectele unei perspective analogice, din trecut.

Un alergător de cursă lungă este exemplul acestei gândiri: mi-am dat seama că sunt responsabil pentru emoţiile celorlalţi într-o lume în care există doar “unu în multiplu”. Vă repet. Momentul în care sunt cel mai fericit este atunci când vreau să cunosc preamărirea Eului din mine, pentru a împlini așteptările propriei individualităţi. Doar astfel pot să-mi pot desăvârșesc un caracter de vioiciune, de spontaneitate şi de libertate faţă de orice limitare.

Destinul transformărilor majore care au loc în leadership depinde de concretizarea unei confruntări duale: să duci o luptă cu tine însuţi pentru o lume în care exişti doar ca echivalent al unui multiplu de 1,1.

Principiul “Unu în Multiplu” se aplică situaţiei în care un singur om depinde de alţi oameni pentru a-şi reconfirma hotărârea de a fi unic,  respectând cerințele minime stabilite de vocea autorităţii care spune: “eşti mai mult decât ai devenit într-o lume în care fiecare merge pe drumul lui”.

Şi, ca să închei, mai spun doar atât. Există doar două consecinţe care nu te împovărează de efectele unei perspective analogice, din trecut: nu există recompensă pentru fapte, ci pentru intenţia care a generat fapta. Şi, apoi, nu contează ce obţii la finalul cursei, ci contează cât dai din tine ca să reuşeşti o schimbare pe plan motivaţional.

Cu ce am rămas în minte şi în suflet? Faptul că oamenii aceştia nu dibuiesc prin lume ca orbii, şi nici nu se împleticesc ca beţivii într-un continuu dialog cu ei înşişi, pe un urcuş întortocheat, abrupt, zigzagat, pe care mulţi se fac că nu-l sesizează. Uneori ei se opresc într-un loc, privesc în jurul lor cu veselie, cu dor. Alteori privesc spre pământ să vadă cum creşte-o floare, admiră chiar şi cel mai mic fir de iarbă, ascultă chiar şi cel mai mic „zgomot” al naturii. La urma urmelor, cred că fiecare alergător are ceva din trasăturile unui artist…

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…