ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Principiul visului desprins dintr-o singură privire

On Iulie 14, 2020, in Principiile conducerii, by Neculai Fantanaru

Privirea aruncată într-un vis care te luminează este identică cu sporirea concentrării ochilor de artist în direcţia regăsirii sale divine.

Am avut parte de un vis răscolitor, imprevizibil, dar expresiv, care parcă dă sens numai unei opere de artă semnată Admystierdhes (produsul unei creaţii care domină divinul). Şi în acest vis straniu, mai luminat decât stelele nopţii, mai complex decât simplul acord al culorilor de ulei, mi-a apărut un splendid trandafir roşu, de culoarea sângelui de maur. Numai că atât visul, cât şi trandafirul sângeriu păreau că izvorăsc dintr-un suflet enigmatic pe care în alt secol, vechii cabalişti l-au glorificat în pagini demne de istoria unui neam nemuritor.

Arta uneşte realul cu irealul într-un soi de atitudine creatoare prin care artistul îşi justifică existenţa extrasă din ştiinţa cerurilor divine. Iată de ce visul, fin cântărit cu o minte artistică sortită pentru pictura peisajului de mare profunzime, surprinde categoric printr-o frumoasă stratificare vizuală a diverselor corelaţii metaforice. Mă refer aici şi la noutatea accesibilă într-o călătorie astrală, printr-o proiectare a exprimării emoţionale deschise, autentice, spontane, într-un spaţiu al cărui cuvânt de ordine este ficţiunea.

Într-o bună zi voi privi în urmă şi-mi voi aminti visul, atât de viu, atât de profund, atât de necesar actului artistic, şi poate că astfel voi înţelege măcar o mică parte din planul lui Dumnezeu în privinţa destinului meu. Trandafirul este parte din visul unui artist, tot aşa cum artistul care accede la conştiinţa divină face parte dintr-un spaţiu privilegiat, în care toate aspectele SINELUI se unesc în UNUL.

Tot ceea ce conştientizează artistul, rezultând din esenţa regăsirii sale într-un joc al hazardului care, de asemenea, este un alt vis de apropiere cu imaginarul unei lumi prea puţin cunoscute, face referire la efectul exercitat de opera sa asupra vieţii spirituale sau a sensibilităţii omului. SINELE restrâns în UNUL este punctul de plecare cel mai convenabil pentru o tratare comprehensibilă a artei care începe cu armonia dintre Divin şi Lumesc, dintre Cer şi Pământ, dintre Creator și Creație.

Leadership: Opera pe care o creezi se poate constitui într-o artă a “privirii duble”, în care emoţia joacă un rol de prim plan la nivelul unei manipulări artistice data de fundalul unei imagini memorabile?

În vis, trandafirul mi-a spus cu acea simplitate și căldură a rostirii unui mare artist:

- Priveşte în jur fără să te priveşti tu însuţi cu ochii care eşti privit de lume. Încearcă să simți cu ochii tăi doar ceea ce este pregătită privirea ta să înțeleagă într-un timp care a scris o istorie a spiritualităţii umane, neatinse de viforul uitării şi al deşertăciunii. Iar dacă tot ceea ce simţi se recunoaşte într-o privire plină de înţeles, din partea unui timp fidel voinţei divine, atunci felul artei tale se va constitui într-un cald şi expresiv omagiu adus talentului creator, care e acelaşi omagiu adus vieţii de dincolo de moarte.

I-am ascultat sfatul. Am luat privirea mea, cu aceeaşi uşurinţă cu care pictorul încearcă vopseaua pe hârtie înainte s-o aplice pe şevalet, am înălţat-o deasupra privirii lumii, şi mi-am pus speranţa în alteritatea spirituală cea mai ridicată. Pictura devenise o parte a privirii minuţioase, cât se poate de frumoasă într-un tablou al cărui privitor îşi dă seama, în mod limpede, cu toată puterea, de rostul clădirii unei culturi speciale pentru artă. Iar dacă aş fi reuşit să-mi oglindesc neîncetat privirea, cu mândrie şi admiraţie, în lumina unor ochi care îşi lărgesc vizibil orizonturile, atunci poate, doar poate, aş fi reuşit să însufleţesc o poveste ce coboară din negura vremii şi devine realitate în faţa şevaletului.

Tot din acelaşi motiv, al visului ce mi-a năucit existenţa în timpul somnului, ochii mei speciali s-au întors sentimentali, cu o privire fructificată într-o viziune care înseamnă depărtare, spre cuvintele lui Umberto Eco din romanul Numele Trandafirului:

“Un vis este o scriptură, şi multe scripturi nu sunt altceva decât vise. Cu toate acestea, cu cât mă gândesc mai mult la visul tău, cu atât îl găsesc mai plin de înţeles. Poate nu pentru tine, ci pentru mine. Iartă-mă că pun stăpânire pe visele tale, ca să-mi desfăşor mai departe ipotezele; da, ştiu, e un lucru urât, n-ar fi trebuit făcut. Dar cred că sufletul tău adormit a înţeles mai multe lucruri decât am înţeles eu... treaz.”

Leadership: Imaginea pe care ţi-o conturezi faţă de o lume percepută în mod subiectiv oferă posibilitatea adăugării unei dimensiuni emoţionale la un proces imaginativ care amplifică experienţa de cunoaştere în UNU?

Visul meu corespunde descărcării unei trăiri spirituale profunde prin reflectarea obsesivă a imaginii unui trandafir "Double Delight", şi o face bine, prin creaţia unui artist de marcă care ştie să vadă într-o pictură prea plinul propriei sale fiinţe. Însemnările mele pline de metafore, pline de gânduri, pline de culoare, confirmă acest lucru. Eu şi visul. Ochii acestor doi coordonatori ai facerii lumii se disting numai din apropierea spiritului naturii, spirit evocator de artă, de lumină, de sentimente. Iar trandafirul veghează în taină asupra rezonanţei noastre, el fiind numitorul comun al alianţei plină de nobleţe dintre actul de creaţie şi fiinţa spirituală.

Într-o bună zi voi încerca să scriu un tratat estetic despre ochii mei profunzi, pentru ca privirea-mi atât de senină, afectivă, să cuprindă un întreg orizont artistic. Să însufleţesc un obiect artistic este o ficţiune, dar să însufleţesc un corp al naturii este un perpetuum mobile de ordinul unui suprarealism ce poate fi explicat prin legătura dintre limbajul operei de artă plastică şi metafizica unei realităţi întoarse.

Desigur, nu aş încerca să descriu un fenomen psihologic apărut în timpul somnului, mai ales cu privire la artă, fără să urmăresc forţa de iradiere a unor nuclee metaforice revelatorii în raport cu transcendenţa unei alte lumi în lumea mea. Visul vede prin intermediul privirii mele acea artă a dialogului dintre fiorul sublim al plăcerii de a trăi o poveste fără sfârşit şi fiorul sublim al încântării spontane câştigate în faţa eternului mister artistic.

Experienţa de cunoaştere în UNU reflectă un element important al asemănării dintre Dumnezeu şi om, şi anume nemurirea - obţinută prin prisma unei creaţii veridice care amestecă voit registrul fantasticului cu cel al miraculosului.

În sfârşit. Dacă după tot ce ai citit aici ţi-am lăsat impresia de veridicitate a visului ce te pune serios pe gânduri, luând în calcul compromisul dintre un arhetip al imaginarului şi un arhetip al sensibilităţii umane, înseamnă c-am izbutit o apropiere de esenţa artei: ficţiunea plină de vitalitate, deschiderea zborului spre cerul unei alte lumi, de neuitat.

Pe această cale, subtilitatea unei filosofii a existenţei, predispusă la încercările artei de a mă defini prin prisma concretului din planul naturii, ca o împlinire a acordului dintre viziune şi vocaţia de creator, ar putea fi acordată rodului unei noi forme de interiorizare: Samizordesthru, dovada subtilităţii unei trăiri poetice ascunsă în spatele unei imagini metaforice.

Textele mele sunt pline de experienţe subiective. Uneori, interpretarea cuvintelor cu duble înţelesuri sunt trecute printr-o proiecţie a dorinţelor nemărturisite. Limbajul plin de simboluri nu oferă totdeauna chei potrivite pentru lacătele nedeschise ale sufletelor tuturor cititorilor mei, dar pentru cine îl înţelege, el construieşte punţi de la inimă la inimă. Poate că acesta este un aspect definitoriu al suprarealismului, şi va rămâne tot timpul prezent într-un efort de a mişca o întreagă lume spre un singur ideal: libertatea totală de expresie.

Arta care poate contribui la popularizarea leadershipului are ca factor declanşator privirea aruncată în interiorul unui vis de veacuri trăit (ca într-o poveste) cu ochii unui artist capabil să creeze capodopere complet neașteptate și incredibile.

Principiul visului desprins dintr-o singură privire are puterea să emoţioneze o întreagă lume numai şi numai dacă artistul reuşeşte să redea asemănarea dintre un limbaj plin de simboluri şi transpunerea sa într-o lume suprareală, de esenţă, care nu se mai destrămă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate