ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Priveşte, acesta este leadershipul meu!

On Octombrie 31, 2010, in Leadership plus, by Neculai Fantanaru

Un lider adevărat are mereu în repertoriul său ceva care exprimă înălţimea "operei" sale admirabile.

Am stat multă vreme în preajma maestrului. Acesta este unul din lucrurile din viaţa mea de care pot spune că sunt cu adevărat mândru. Pentru că el, un om profund, care ştia să se comporte simplu şi uman în relaţiile cu ceilalţi, şi posedând un bagaj apreciabil de cunoştinţe, mi-a deschis ochii către tot ce este mai frumos şi mai bun în această lume. Mi-a împărtăşit din secretele antichităţii, din înţelepciunea anticilor şi mi-a predat istoria artelor. M-a învăţat cum să citesc operele marilor artişti, şi cum să înţeleg arta lor.

Arta maestrului meu era desăvârşită. Picturile sale erau de o frumuseţe inegalabilă, şi cu siguranţă aveau o incontestabilă valoare artistică. Însemnele marelui său stil erau: claritatea compoziţiei, simplitatea, măsura şi echilibrul. Cu o uşurinţă şi o spontaneitate nemaivăzute, el îşi schiţa mai întâi pe pânză, cu creionul, ceea ce dorea să picteze – idei pe care de cele mai multe ori le combina cu altele. Apoi se gândea la combinaţia de culori, după care trecea trecea la realizarea picturii.

- Sunteţi un om cu totul superior, i-am spus într-o zi, cu admiraţia fără margini pe care i-o purtam.

Privindu-mă cu bunătate, o bunătate pe care rareori o întâlneşti, o bunătate pe care aş vrea să o văd măcar pe jumătate la oamenii pe care îi întâlnesc zilnic, maestrul mi-a răspuns cu glasul lui blând şi hotărât:

- Nu, nu! Te înşeli, Nicu. Nu sunt un om superior, ci doar un om care aspiră către superioritate. Voi fi superior numai atunci când creaţiile mele vor fi absolut perfecte, şi vor găsi rezonanţă în sufletul tuturor privitorilor.

Leadership: Calitatea "operei" tale este rezultatul unui consens de constituire a valorii?

Frumosul este o noţiune relativă. Ceea ce socotim frumos în unele lucruri, nu mai apare la fel în altele. Aşa este şi în leadership. Ceea ce unor oameni li se pare frumos şi bun, altora li se pare insuportabil. Însă, ideea de a-şi concentra atenţia asupra "creaţiei" sale, astfel încât să o aducă la standarde cât mai înalte, îi conferă liderului o valoare mare. Căci la fel cum efectele picturale sunt obţinute cu o ştiinţă rafinată, tot astfel efectele leadershipului exercitat de lider se pot obţine asimilând cat mai multe cunoştinţe solide în domeniu. Este uşor de realizat acest lucru? Evident că nu. Dar merită efortul.

Calitatea "operei" unui lider este rezultatul unui consens al majorităţii. Am spus de multe ori lucrul acesta, deoarece cred cu tărie în el. Leadershipul pe care îl exercită liderul are o influenţă deosebită asupra oamenilor, asupra personalităţii lor, asupra capacităţii lor, respectiv, asupra evoluţiei lor.

Dacă liderul exprimă un sentiment şovăielnic în redarea propriilor sale viziuni şi principii, atunci, fără nicio îndoială, el nu va reuşi să-şi dovedească superioritatea, iar în acest caz nu va fi urmat de nimeni. Însă, cu cât numărul celor care îl admiră este mai mare, cu atât "opera" sa va fi mai preţioasă. Majoritatea reprezintă constituentul esenţial din care ia fiinţă opera, decizând care este măsura reală a valorii liderului.

Eforturile de realizare a unui consens de constituire a valorii şi materializarea compatibilităţii depline între modelul tău de frumuseţe şi exigenţele majorităţii, ar trebui să fie focalizate pe înţelegerea criteriilor lor de apreciere a frumuseţii.

Cât de bine „se vinde” leadershipul tău?

Nevoia de a conduce creşte mereu, dar şi atitudinea oamenilor se modifică mereu. Pentru ca leadershipul tău să se "vândă, să aibă priză la oameni, trebuie ca el să impresioneze prin ceea ce eşti tu, printr-o înaltă ţinută morală şi profesională, prin iniţiative benefice, prin acea sensibilitate şi intuiţie psihologică proprie artiştilor adevăraţi.

Aşa cum un pictor iscusit ştie că speranţa belşugului său stă în paleta sa de culori şi de aceea caută mereu să găsească o combinaţie care să anime un pic spiritele, o combinaţie de culori în stare să calmeze şi să provoace în acelaşi timp - tot aşa şi tu trebuie să îţi însuşeşti un set de principii sănătoase care să-ţi exprime convingerile, şi un set potrivit de practici şi proceduri care să aibă efect de durata asupra oamenilor, care să fie în stare să le provoace o anumită afinitate faţă de tine.

Ca lider, este absolut necesar să ai în repertoriul tău ceva care să exprime înălţimea "operei" tale admirabile. La fel cum un pictor se pricepe de minune să folosească culorile, într-un fel îndrăzneţ şi precis, combinându-le în diferite variante - tot aşa şi tu trebuie să te pricepi de minune în a realiza şi folosi propriul tău model de leadership, într-un fel îndrăzneţ şi precis, care să sugereze o spiritualitate aparte şi să reliefeze talentul tău deosebit, combinând în mod inteligent toate acele elemente care îţi pot pune cu adevărat în valoare potenţialul.

Concluzie: Un lider trebuie să aibă în "repertoriul" său ceva care să-l deosebească de ceilalţi, dar care să fie unanim acceptat şi adoptat. Acest „ceva” demonstrează calitatea leadershipului său.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us