ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Priveşte, acesta este leadershipul meu !

On Octombrie 31, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Un lider adevărat are mereu în repertoriul său ceva care exprimă înălţimea "operei" sale admirabile.

Am stat multă vreme în preajma maestrului. Acesta este unul din lucrurile din viaţa mea de care pot spune că sunt cu adevărat mândru. Pentru că el, un om profund, care ştia să se comporte simplu şi uman în relaţiile cu ceilalţi, şi posedând un bagaj apreciabil de cunoştinţe, mi-a deschis ochii către tot ce este mai frumos şi mai bun în această lume. Mi-a împărtăşit din secretele antichităţii, din înţelepciunea anticilor şi mi-a predat istoria artelor. M-a învăţat cum să citesc operele marilor artişti, şi cum să înţeleg arta lor.

Arta maestrului meu era desăvârşită. Picturile sale erau de o frumuseţe inegalabilă, şi cu siguranţă aveau o incontestabilă valoare artistică. Însemnele marelui său stil erau: claritatea compoziţiei, simplitatea, măsura şi echilibrul. Cu o uşurinţă şi o spontaneitate nemaivăzute, el îşi schiţa mai întâi pe pânză, cu creionul, ceea ce dorea să picteze – idei pe care de cele mai multe ori le combina cu altele. Apoi se gândea la combinaţia de culori, după care trecea trecea la realizarea picturii.

- Sunteţi un om cu totul superior, i-am spus într-o zi, cu admiraţia fără margini pe care i-o purtam.

Privindu-mă cu bunătate, o bunătate pe care rareori o întâlneşti, o bunătate pe care aş vrea să o văd măcar pe jumătate la oamenii pe care îi întâlnesc zilnic, maestrul mi-a răspuns cu glasul lui blând şi hotărât:

- Nu, nu ! Te înşeli, Nicu. Nu sunt un om superior, ci doar un om care aspiră către superioritate. Voi fi superior numai atunci când creaţiile mele vor fi absolut perfecte şi vor găsi rezonanţă în sufletul tuturor privitorilor.

Leadership: Calitatea "operei" tale este rezultatul unui consens de constituire a valorii de tipul "must see between colors and moods" ?

Frumosul este o noţiune relativă. Ceea ce socotim frumos în unele lucruri, nu mai apare la fel în altele. Aşa este şi în leadership. Ceea ce unor oameni li se pare frumos şi bun, altora li se pare insuportabil. Însă, ideea de a-şi concentra atenţia asupra "creaţiei" sale, astfel încât să o aducă la standarde cât mai înalte, îi conferă liderului o valoare mare. Căci la fel cum efectele picturale sunt obţinute cu o ştiinţă rafinată, tot astfel efectele leadershipului se pot obţine asimilând cat mai multe cunoştinţe solide în domeniu. Este uşor de realizat acest lucru? Evident că nu. Dar merită efortul.

Calitatea operei unui artist este rezultatul unui consens atins de două forţe: amintirea a ceva ce niciodată n-ai să mai vezi şi exemplul unei lecţii de viaţă mereu prezentă în suflarea unei picături de tuş.

În faţa acestei opere ne-am putea defini mai bine sentimentele folosind însăşi cuvintele pictorului suprarealist Giorgio de Chirico: "Fiecare lucru mă priveşte întrebător cu ochi misterioşi. Înţeleg astfel că totul posedă un spirit, un suflet impenetrabil."

Arta pe care o cultivă artistul, sub calmul şi tăcerea unui timp care îşi încetineşte mersul, între simboluri şi semnificaţia lor, este abisul imaginarului compus din infinite taine ale căror uşi odată deschise se dilată într-o lume-imperiu al fabulosului tratat în mod realist. Te simţi ca într-un peisaj atemporal, aducând cu sine un rest de mare în care vâslesc frumosul şi credinţa, fiiinţele şi nefiinţele, toate inversându-şi locul la cea mai simplă fulgerare a unui gând. În sfârşit, simţi că eşti prins prea mult într-o creaţie din care nu te mai poţi desprinde.

Valorea de tipul "must see between colors and moods" se instalează în compoziţia fiecărei opere, redând atitudinea intimă de compromis între diverse orientări, teme şi motive, ca nişte splendide stele călăuzitoare, după cântarul importanţei fiecărei urmă de pensulă în ierarhia amintirilor care îl leagă pe artist de viaţă, predeterminandu-i prezentului şi coordonându-i visele din viitor.

Leadership: Puterea ta străluceşte în sentimentele pe care le investeşti în starea de recunoştinţă pentru ceea ce-ţi doreşti să-şi amintească ceilalţi pe fondul unui consum excesiv de artă?

Dat, totodată, calitatea "operei" unui lider este rezultatul unui consens al majorităţii. Am spus de multe ori lucrul acesta, deoarece cred cu tărie în el. Leadershipul pe care îl exercită liderul are o influenţă deosebită asupra oamenilor, asupra personalităţii lor, asupra capacităţii lor, respectiv, asupra evoluţiei lor.

Dacă liderul exprimă un sentiment şovăielnic în redarea propriilor sale viziuni şi principii, atunci, fără nicio îndoială, el nu va reuşi să-şi dovedească superioritatea, iar în acest caz nu va fi urmat de nimeni. Însă, cu cât numărul celor care îl admiră este mai mare, cu atât "opera" sa va fi mai preţioasă. Majoritatea reprezintă constituentul esenţial din care ia fiinţă opera, decizând care este măsura reală a valorii liderului.

Eforturile de realizare a unui consens de constituire a valorii şi materializarea compatibilităţii depline între modelul tău de frumuseţe şi exigenţele majorităţii, ar trebui să fie focalizate pe înţelegerea criteriilor lor de apreciere a frumuseţii.

Leadership: Ceea ce era văzut inițial ca reper al artei de a te îmbogăţi prin mijloace de relaționare cu trăirile autentice, s-a transformat într-un soi de atracţie din care se dezvoltă o serie nouă de tendinţe?

Nevoia de a conduce creşte mereu, dar şi atitudinea oamenilor se modifică mereu. Pentru ca leadershipul tău să se "vândă, adică să aibă priză la oameni, trebuie ca el să impresioneze prin ceea ce eşti tu, printr-o înaltă ţinută morală şi profesională, prin iniţiative benefice, prin acea sensibilitate şi intuiţie psihologică proprie artiştilor adevăraţi.

Un pictor iscusit ştie că speranţa belşugului său stă în paleta sa de culori şi de aceea caută mereu să găsească o combinaţie care să anime un pic spiritele, o combinaţie de culori în stare să calmeze şi să provoace în acelaşi timp. Tot aşa şi tu trebuie să îţi însuşeşti un set de principii sănătoase care să-ţi exprime convingerile, şi un set potrivit de practici şi proceduri care să aibă efect de durata asupra oamenilor, care să fie în stare să le provoace o anumită afinitate faţă de tine.

Ca lider, este absolut necesar să ai în repertoriul tău ceva care să exprime înălţimea "operei" tale admirabile. La fel cum un pictor se pricepe de minune să folosească culorile, într-un fel îndrăzneţ şi precis, combinându-le în diferite variante - tot aşa şi tu trebuie să te pricepi de minune în a realiza şi folosi propriul tău model de leadership, într-un fel îndrăzneţ şi precis, care să sugereze o spiritualitate aparte şi să reliefeze talentul tău deosebit, combinând în mod inteligent toate acele elemente care îţi pot pune cu adevărat în valoare potenţialul.

O singură artă în materie de tendinţe se dezvoltă neîncetat în cadrul leadershipului: crearea artisticului ca forma de depăşire personală, cu titlul unui destin de legendă: "I am the one and only !"

Această artă se ghidează după ideea potrivit căreia ceea ce simţi atunci când îţi vezi rodul muncii împlinit trebuie să prindă contur în mintea celor care vor să-şi contruieasca propriul lor spaţiu de forţă în abilitatea de a comunica o angajare autentică în tratarea unei teme în plan emoţional.

Priveşte, acesta este leadershipul meu ! sugerează o chemare spre admiraţia cea mai înaltă şi mai sinceră vizavi de mijloacele artei de a înfăţişa stări din viaţa reală, din care transpare sensul unei traiectorii de destin spre un statut de legendă.

Concluzie: Un lider trebuie să aibă în "repertoriul" său ceva care să-l deosebească de ceilalţi, dar care să fie unanim acceptat şi adoptat. Acest „ceva” demonstrează calitatea leadershipului său.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us