Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Priveşte ceea ce altor ochi nu le este dat să vadă

On Martie 08, 2023
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

"Întotdeauna într-un suflet puternic se găsește emoția și căldura necesară unui imbold subtil ce duce la căutarea frumosului."

Era o vreme ploioasă, înceţoşată, în care nu ţi-ai fi scos mănuşile de pe mâini şi nasul de după fular. Noroiul gros era pretutindeni, umiditatea pătrundea îngrijorător până la oase. Ajunsesem la finalul cursei de semimaraton, şi tremurând de frig, am intrat într-un local din apropiere pentru a servi un ceai fierbinte. Un refugiu liniştit, dar neliniştitor de lumea exterioară. De acolo puteam să văd pe geam noii sosiţi la linia de final, cum îşi proclamau, parcă la unison, mândria de a fi puternici prin ei înşişi, mândria de a fi ieşit cu fruntea sus din confruntarea numită "întrecere cu vremea".

În sufletul lor tăcut, discret, dar oarecum neliniştitor, se amestecau sentimente contradictorii, aşa cum se amestecă două culori opuse într-un tablou ce trădează influența clarobscurului. Mai întâi, era admiraţia faţă de progresele înregistrate, o emoţie care îi punea în raport cu lumea şi în întâmpinarea ei, apoi era acea compasiune deprimantă faţă o fiinţă amărâtă şi neajutorată, manifestată înadins cu gândul la ce-a trebuit să înfrunte fiecare din ei ca să facă faţă cu succes unei situaţii, aproape tragică prin generalizarea ei, care fusese practic echivalentul unei scurte treceri prin iad.

Vădit lucru. În clipa când mă uitam în ochii lor senini, dar cumva zbuciumaţi de o luptă lăuntrică, prin sensurile ce le deşteaptă în mine reprezentarea unei imagini grayscale, îmi închipuiam că am intrat în posesia unui secret molto sensibile care se deschide treptat, îţi întâmpină simţurile cu încărcătură energetică dar îţi poate afecta în cel mai înalt grad viața pe care o are de trăit alt om, fie el chiar și omul din imaginea care te inspiră. El te strigă, te strigă, te strigă, dar nu umblă după tine, ci te lasă să te pierzi în căutarea unui nou început.

Leadership: Poţi modifica fundalul unei imagini care te impresionează, împărţind-o în mai multe părţi specifice, încât să obţii un simţământ care, altfel, nu s-ar ivi niciodată?

Ochii mei însufleţitori, liberi să vadă ceea ce s-au obişnuit să vadă, au văzut mesajul ochilor străini de mine însumi. Organe absolut incredibile, ochii celorlalţi alergători păreau să fi reţinut ceva dintr-o realitate mereu identică cu cea sugerată de cadrul unei picturi care dă iluzia abstractului, rămânând, însă, profund ataşată materiei vizibile. De parcă s-ar fi aflat în căutarea unui răspuns logic la miracolul la care fuseseră martori fără voie, acel Sientethelis Esspyn Aspertithos , trăirea prin imaginea din oglinda naturii, o trăire care se înfăţişează sufletului ca simbol al unei experiențe spirituale trecută prin acceptarea paradoxalului, dar rezolvată prin intervenţia miraculosului.

Pot eu oare modifica rapid fundalul acestei imagini împărţind-o în mai multe părţi specifice, încât să obţin un simţământ care, altfel, nu s-ar ivi niciodată? Iar dacă imaginea pe care o surprinde ochiul artistului se aliniază şi trece într-un tărâm magic, exprimat poetic, admirativ, atunci alergătorii ar face parte din categoria "vederii din care se spune o poveste", sugerând totodată iluminarea figurii împăcate cu rezultatul obţinut la final.

Asta am şi făcut. Împărţind imaginea în mai multe părţi, părţi umbrite, părţi luminoase, părţi expresive sau conotative, părţi realiste sau simbolice, senzoriale sau dinamice, am reuşit să schimb destinaţia mesajului final: “Numai ceea ce te consumă şi te oboseşte enorm îţi provoacă acea emoţie puternică ce îţi invadează inima.”

Da. Priveam pe geam chipurile alergătorilor cuprinşi de simţământul unei victorii care plăsmuieşte povestea unei lumi pe care, vai, nu mai ştie nimeni s-o spună. Chipurile lor exprimau o atitudine de acceptare şi deschidere către necunoscutul fenomenelor naturii, fapt ce aducea experienţe noi de reprezentare a vizualului printr-o predominanţă a emoţiilor asupra raţiunii. Şi, bucuroşi c-au ajuns la final pe o vreme atât de capricioasă, s-au evidenţiat pe planul tangent la spectacolul dinamic şi năucitor al naturii, făcând parte dintr-o realitate ce poartă numele "Fragmentarism" - marcat grafic prin forme de umbră şi lumină așezate în echilibre ușor instabile, dar inserate armonios într-un microcosmos însufleţitor.

Leadership: Imaginea care o ai în minte se îndreaptă mai mult spre simțuri decât spre intelect, dar necesită mult timp pentru a-i atribui sensul de “deschidere spre interior”?

Ceea ce se distinge în această atmosferă a victoriei faţă de tine însuţi, fapt ce-mi permite să fac distincţia clară între o artă care se rezumă doar la ceea ce reţine retina pictorului şi o artă prin care se pot exprima sentimente, este încercarea de a evada, de a te desprinde de universul cunoscut şi banalizat, de a te lansa spre necunoscut ca un explorator îndrăzneţ, ca să "găseşti ceva nou".

Pe această cale devii o persoană mult mai puternică, mult mai determinată, dar totodată mult mai sensibilă. Este exact ceea ce transmite starea experimentată de eroul scriitoarei Marguerite Yourcenar în "Piatra Filosofală":

"I se întâmplase adesea să deschidă o uşă, numai ca să-şi arate că n-o închisese pe vecie în urma lui. Să se întoarcă spre un trecător ce se depărtase, doar ca să nege definitivul unei despărţiri, demonstrându-şi astfel mărginita-i libertate omenească. De astă dată săvârşise o faptă ireversibilă, ştia că se va despărţi la final de forţa naturii, şi va rămâne doar un trup trecut de la starea naturii, în care s-a bucurat de libertate, la starea de conştiinţă pură cunoscută ca "lumină". Inima îi bătea năvalnic. În trupul lui avea loc o activitate violentă şi dezordonată, ca într-o ţară învinsă unde toţi luptătorii au depus armele. Îl cuprinse un fel de înduioşare faţă de trupul acela care-l slujise cu credinţă, care ar fi putut la urma urmei să ducă multă vreme greutăţile..."

Pe bună dreptate. Frumosul în artă este imaginea plină de sens care nu se lasă niciodată uitată, acea imagine plină de vibraţie care transmite un mesaj optimist oricăruia dintre noi: ceea ce simţi că te încarcă pozitiv este urmarea a ceea ce ai trăit în momentele când nu puteai decât să accepţi durerea şi capriciile naturii.

Leadershipul este învăţarea de a te desprinde de acel fel de a fi impus de exterior, dar care ajunge să te definească în planul superior al unui moment de reflecţie: ceea ce te consumă, concomitent te „încarcă”.

Lecţia asta au învăţat-o toţi alergătorii de performanţă.

Iar dacă este adevărat ce spunea cineva, că întotdeauna într-un suflet puternic se găsește emoția și căldura necesară unui imbold subtil ce duce la căutarea frumosului, atunci ceea ce mă face să mă integrez într-o imagine de invidiat, probabil iubindu-mă mai mult pe mine însumi, este credinţa că pot oricând să neg definitivul unei despărţiri de momentul actual, şi să mă transpun vizual într-un plan superior de unde să-mi privesc viaţa ca şi cum aş lua parte la o aventură memorabilă...

Priveşte ceea ce altor ochi nu le este dat să vadă dacă vrei să te încadrezi într-o imagine cu dublă deschidere: o imagine care îţi dă senzaţia de Deja-Vu şi o imagine care îți dă un context pentru ca tu să ai un rost în ceea ce alegi să înţelegi.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…