ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Proiectele neterminate ale creatorului de artă

On August 15, 2014, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Lărgeşte cadrul experienţei personale dincolo de limitele ei, garantând continuitatea procesului de transformare a materiei studiate şi a creaţiei pe care o întâmpină ştiinţa ta.

Al doilea proiect al lui Serghei Eisenstein, un film despre Moscova, este judecând după schiţele şi însemnările păstrate, o epopee a dezvoltării oraşului. Proiectul acesta este prima reflecţie a preocupărilor inhibate din pricina nerealizării lor, din pelicula neterminată „Que viva Mexico!”. De altminteri tema aceasta va reveni în numeroase rânduri, în legătură cu alte proiecte, până la sfârşitul vieţii. Ideile compoziţionale ale filmului mexican rămân ca o obsesie în activitatea creatoare a regizorului, renăscând mereu în alte şi alte forme, din păcate fără a ajunge niciodată la realizare.

Din punct de vedere epic, era un proiect de film despre istoria Moscovei şi a unui proletar moscovit. Figura lui se schimbă din epocă în epocă, trebuia să treacă prin film ca un descendent al fiecărei generaţii generaţie, dar şi ca un personaj unic, care desface cadrul biografiei personale dincolo de limitele ei şi ale biografiei familiei, ale generaţiei, ale clasei.

Compoziţional, regizorul trebuia să reprezinte un aspect nou, original al evreului rătăcitor, al figurii aceluia care, cu paşii săi prin spaţiu şi timp, ne-a cucerit adeseori fantezia şi imaginaţia. Dar şi acest proiect este respins de Sumiatki, iar Eisenstein îl va relua abia peste 12 ani, în 1946. În ceea ce priveşte proiectele ambiţioase ale acestui geniu, majoritatea au rămas în stadiu de schiţă, şi nimic mai mult. *

Leadership: Întâmpini o rezistenţă bine organizată din partea unei versiuni compromiţătoare a propriei sale individualităţi?

A interacționa cu identitatea ta reală, impunându-ţi conştient modelul de gândire în structura a ceea ce vrei să realizezi, cu voinţa fermă cu care intenţionezi să cucereşti o ştiinţă superioară, este echivalent cu a trata simptomele unei boli, fără a înlătura cauzele producerii ei. Căci întotdeauna omul care este secondat de munca de creaţie în procesul de extindere a capacităţilor intelectuale va avea de confruntat un inamic misterios, o rezistenţă mai bine organizată din partea unei versiuni a propriei sale individualităţi care este necorespunzătoare cu normele performanţei.

Acest inamic este minusul de coerenţă în activitatea de creaţie, incapacitatea de prelucrare şi valorificare a elementelor novatoare care susţin domeniul pe care îl reprezinţi. Este de fapt o întrerupere a continuităţii procesului de transformare a materiei studiate într-o sursă de împlinire personală şi profesională.

Deseori ideile bune se risipesc precum amintirile dintr-o copilărie încheiată demult. Ceea ce rămâne în locul lor este prea stâncos, prea puțin adânc, sau prea sărac pentru a întreține producția de noi modele de leadership.

Transformarea continuităţii materiei ştiinţifice într-o discontinuitate a funcţiei de comunicare a gândirii în planul realizărilor profesionale are ca şi consecinţă intrarea într-o zonă de aşteptare ce face tranziţia spre o slabă recunoaştere a potenţialului tău creator şi adaptativ.

Leadership: O sticlă pe care o arunci în apă rămâne pe loc sau se lasă purtată de curent spre alte zone?

Versiunile de dezvoltare ale liderului, oscilante între glorie şi solitudine, între onoruri şi sărăcie, între orgoliu şi inconstanţă, se îndepărtează tot mai mult de ceea ce el este capabil să realizeze. Asta în cazul în care ideile compoziţionale ale creaţiei sale nu renasc mereu în alte şi alte forme, în scopul obţinerii unei finalităţi precise sau a unui produs nou de îmbunătăţire a performanţelor.

Compoziţional, leadershipul poate să reprezinte aspecte noi ale integrării experienţelor personale, în contextul tendinţelor de înnoire şi lansare a unei creaţii care poate realiza o armonie perfectă între necesar și calitativ, între ştiinţă şi practică, între o gândire tradiţională şi una modernă. Acest lucru se poate exprima printr-o comparaţie ce stă sub semnul întrebării: „O sticlă pe care o arunci în apă, rămâne pe loc sau se lăsă purtată de curent spre alte zone?

Ceea ce creezi prin însuşi faptul cunoaşterii nu are neapărat o greutate fixă care măreşte valoarea leadershipului. Dar dacă munca de cercetare stagnează, atunci nu te mai poţi autodepăşi şi astfel te îndepărtezi tot mai mult de ceea ce ai putea deveni.

Ceea ce reuşeşti să împlineşti prin adoptarea unei gândiri constructive şi prin perseverenţă, poate avea un efect de amplificare a conştientizării propriei valori şi unicităţi. Sau poate avea un efect de întunecare a viziunii aflate în plină dezvoltare şi redirecţionarea ei spre o zonă de receptare redusă, dacă nu cumva se concretizează în ceva palpabi. Într-o construcţie bine gândită de tipul „Change Request” care facilitează înlănţuirea solidă a tuturor elementelor novatoare care măresc valoarea leadershipului.

Proiectele neterminate ale creatorului de artă vizează căutările permanente de îmbunătăţire a potenţialului propriu de creaţie, care însă nu sunt puse în valoare. O obsesie în activitatea creatoare poate renaşte mereu în alte şi alte forme, dar dacă nu ajunge la materializare înseamnă că ai ajuns în acel punct al plafonării în care leadershipul nu se mai poate reinventa.

Printr-o gândire creatoare şi constructivă poţi atinge acele performanţe cu ajutorul cărora se poate realiza o operă durabilă în timp. Ceea ce ai început poate suferi întreruperi temporare, dar întotdeauna poate fi continuat şi îmbunatăţit sub o altă formă. Şi numai această continuare după atingerea unul punct critic, numai această exercitare a voinţei dusă până la încăpăţânare, poate face din tine un învingător.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us