ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Propulsaţi-vă în direcţia succesului

On Februarie 24, 2009, in Leadership plus, by Neculai Fantanaru

Salvează climatul tău de excelenţă, scoţând la iveală acele calităţi care transmit energie şi acţiuni cu valoare pentru ceilalţi oameni.

În filmul „Mumia (1999)”, eroii principali, fraţii Evelyn şi Jonathan doreau să ajungă în oraşul morţilor Hamunaptra, dar din păcate harta pe care o aveau şi pe care cu greu au procurat-o era deteriorată aproape în întregime. Singura lor speranţă era să găsească pe cineva care să cunoască drumul şi care să-i poată ghida în direcţia respectivă.

În închisoarea din Cairo ei îl întâlnesc pe Rick, fost comandant de trupe, care fusese încarcerat şi urma să fie spânzurat. Rick ştia că singurul lui bilet de scăpare sunt cei doi exploratori, aşa că le propune un târg: “Dacă vreţi să vă conduc în oraşul morţilor, scoateţi-mă rapid de aici."

Leadership: Poţi să ieşi din formele de activitate care nu produc efecte de trambulină?

Schimbându-ţi atitudinea, formată în urma experienţei de sine dintr-un context mai larg al vieţii, în împrejurări negative care îţi dezmint caracterul, îţi poţi schimba imaginea. Şi te poti situa deasupra statutului de învins ce comportă o anumită uzură. Această uzură permite identificarea deficienţelor şi posibilităţilor de prelungire al ciclului de viaţă al "mijloacelor fixe": redefinirea propriei realităţi, stabilirea unei noi direcţii şi viziuni de dezvoltare, independenţă în raport cu lumea, autonomia ta în multe dintre activităţile pe care le întreprinzi.

Uzură, tranziţie, devenire - sunt cele trei etape ale construcţiei liderului.

Cu ce condiţie culegi un fruct necopt? Cu condiţia ca el să se coacă degrabă şi să respecte întocmai condiţiile pentru obţinerea unei calităţi perfecte a unui produs alimentar care să se vândă bine. Viaţa omului prins în mreaja unei alegeri nefaste, se desfăşoară în condiţiile în care el este înconjurat permanent de forme standard de a fi, în contexte nefamiliare.

Dar omul poate "renaşte" cu mai multă ardoare dacă dă ascultare acelei nevoi intense de-a asigura o evadare din dimensiunea spaţiului în care trăieşte. De a "ieşi" din formele de activitate care nu produc "efecte de trambulină" în realitatea curentă, asigurând acea claritate interioară care să-l ghideze, intensificându-i structura şi profunzimile, rodind exclusiv intelectual.

Problema e că în prezent, exigenţele liderilor privitoare la schimbarea personală au început să fie tot mai puţin ridicate, în ciuda accesului la atâtea stări interioare mobilizatoare.

Leadership: Tu ridici mâna atunci când vrei să schimbi direcţia?

Rick a înşfăcat noua lui sarcina şi i-a condus pe cei doi fraţi în oraşul morţilor. Acesta este tipul de abordare pe care un lider trebuie să o adopte. Dacă vrei să conduci oamenii, mai întâi de toate oferă-ţi serviciile de ghid. Poate că la fel ca şi Rick, nici nu vei avea de ales. S-ar putea să fie singurul tău bilet câştigător.

Vei avea numai de câştigat dacă te oferi voluntar pentru sarcini sau activităţi suplimentare. Indiferent ce eforturi sau sacrificii suplimentare ar fi necesare, trebuie să onorezi noua îndatorire pe care o primeşti şi să o duci la bun sfârşit. Cariera ta depinde de modul în care te implici şi de felul cum tratezi noua sarcina care ţi-a fost atribuită.

Aşa cum jocul de ansamblu al unei echipe de fotbal presupune, în primul rând, organizare, tot astfel leadershipul tău trebuie să presupună mai întâi de toate o adâncă schimbare a propriei tale persoane, a propriei tale lumi – să te transformi dintr-un om pasiv într-unul activ, dintr-un om vechi, într-unul nou, să depăşeşti acea linie care te blochează şi care te desparte de acea persoană pe care doreşti să fii.

Caută permanent noi căi de a-ţi oferi serviciile, nu ezita să le dai o mână de ajutor celor care au imediată nevoie. Fii convins că nu sunt mulţi aceia care oferă servicii profesionale de calitate, care îşi execută sarcinile stabilite prompt şi într-o manieră excelentă. Ridică mâna, fă-te observat în mulţime. Aminteşte-ţi ce spuneam într-un articol anterior, dacă vrei să avansezi într-o poziţie superioară trebuie să te mişti mai rapid decât toţi ceilalţi. Iar una din căile prin care poţi face acest lucru este să îţi oferi primul serviciile şi ajutorul în beneficiul altora.

Salvează climatul tău de excelenţă, scoţând la iveală acele calităţi care transmit energie şi acţiuni cu valoare pentru ceilalţi oameni.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us