ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Protejează-ţi imaginea companiei

On Martie 19, 2009, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Adaugă un plus de vitalitate leadershipului tău, asigurându-te că elementele lui constitutive sunt realizate şi menţinute la un nivel de maximă calitate.

Din nou au dat lovitura.

Nişte spărgători au reuşit să înşele vigilenţa sistemelor de supraveghere şi alarmare şi să jefuiască o bancă. Au reuşit să sustragă aproape 300.000 de lei din seiful cu valori. Toate ziarele şi televiziunile au comentat de zor acest incident, iar poliţia se pare că nu a dat de urma infractorilor.

De câte ori apare pe prima pagină a ziarelor un astfel caz nerezolvat imaginea poliţiei are de suferit. Cum poate exista crima organizată din moment ce poliţia este mereu la datorie şi îşi îndeplineşte atribuţiile cu multă perseverenţă şi grijă? “Vom face tot ce putem” spun şefii poliţiei, însă din păcate rezultate palpabile nu prea se prea văd. Din aceasta cauză poliţia este tot timpul criticată şi învinovăţită că este o instituţie ineficientă.

Este leadershipul tău un „succedaneu”?

Succedaneul, în limbaj medical, se defineşte drept produs farmaceutic relativ eficient, în condiţiile unei maladii determinate, care însă nu este cel mai indicat să fie prescris. Cu alte cuvinte în lipsa produsului farmaceutic ideal, se prescrie un "medicament" ce prezintă mai puţină încredere - succedaneul.

E necesar ca noi să fim conştienţi şi de această modalitate: a „succedaneelor” manageriale. Atâta timp cât o companie funcţionează haotic şi nu obţine rezultate mulţumitoare nu poate fi vorba despre performanţă în rândul celor ce se află la conducerea ei. E vorba de acea ierarhizare a calităţilor şi defectelor ei, mai mult sau mai puţin categorică, şi a ordinii importanţei lor pe care uită s-o stabilească managerii – astfel încât să poată implementa măsuri mai eficiente pentru ca rezultatele finale să fie cât mai bune.

Aşa cum olarul îşi modelează figura frământând lutul cu gesturi sigure, oprindu-se să finiseze orice detaliu – tot aşa şi tu trebuie să incluzi în chip armonios în leadershipul tău acele politici care să nu rămână cu „datorii”, asigurându-te că elementele lui constitutive (integritatea, competenţa, rezistenţă la corupţie, tenacitatea şi eficienţa) sunt pe deplin realizate şi menţinute la un nivel de maximă calitate. Aceste elemente vădesc valoarea şi spontaneitatea leadershipului tău.

Imaginea care îți decide leadershipul ţine de configurarea perspectivei vizavi de ceea ce vrei să auzi despre tine fără să te împotriveşti unei controverse create în jurul a ceea ce dă roade în absenţa ta.

O politică fără datorii reprezintă o reflecţie asupra stării de echilibru a instituţiei sau companiei pe care o conduci, reprezintă intenţia ta de a transmite o anumită concepţie care să pună accentul asupra creării de valoare - care să genereze încredere şi solidaritate.

Tu urmăreşti în mod sistematic felul cum se înfăţişează componentele constitutive ale leadershipului tău? Eşti consecvent în a apăra respectarea principiilor care permit promovarea valorii instituţiei pe care o conduci? Sau eşti un manager slab care explică neîncetat de ce nu merge bine treaba, asigurând pe toată lumea că nu este vina lui?

Integritatea, competenţa, rezistenţa la corupţie, tenacitatea şi eficienţa sunt elementele constitutive ale leadershipului tău?

Leadership: Zona experienței tale de utilizare a responsabilităţii se distinge printr-o încadrare diferită a faptei care te va urmări mereu?

În goana după senzaţional sau alteori prezentând parţial sau deformat faptele, ziarele şi televiziunile nu fac altceva decât să păteze imaginea anumitor instituţii sau organizaţii. Este corect sau nu, adevărat sau fals, concluziile le trag oamenii care văd ştirile şi care, încetul cu încetul, încep să-şi piardă încrederea în eficacitatea acelor instituţii sau companii.

Cu toţii judecăm lucrurile la suprafaţă, după felul în care ne sunt prezentate faptele în mass-media, fără să cunoaştem realitatea în sine. O companie sau o instituţie care este bombardată permanent de critici şi cuvinte de ocară nu ne va lăsa o impresie prea bună şi cu siguranţă o vom ocoli.

Ceva trebuie făcut, dar ce? Dacă managerii ţin la prestigiul şi imaginea companiei pe care o conduc atunci trebuie să acorde mai multă atenţie serviciilor pe care le promovează şi la modul în care se implică în rezolvarea problemelor. Asta din respect pentru clienţii care le oferă încrederea apelând tot timpul la serviciile lor.

Leadershipul este prestanţa pe care ţi-o dă faptul că eşti capabil să accepţi compromisul dintre idealul de a servi unei cauze mai înalte şi contextul pe care ţi-l creezi pentru a nu rămâne cu urmele acuzatoare ale faptelor tale.

Este o vorbă veche care spune: "peştele de la cap se strică". De vină pentru eşecul unei instituţii este fără îndoială managerul care nu s-a implicat la timp în rezolvarea problemelor, care nu a fost îndeajuns de abil să-şi întemeieze o echipă formată din buni profesionişti care să intervină eficient în situaţii dificile şi care nu a fost capabil să ia măsurile care se cuvin din timp. Toate acestea s-au concretizat într-o imagine publică nefavorabilă care în mod sigur a condus la eşec. Nimic nu este întâmplător, orice cauză are un efect şi orice efect are cauza sa.

O imagine de succes atrage după ea succesul. O instituţie sau o companie trebuie să fie într-adevăr capabilă să ducă la bun sfârşit misiunea pe care şi-o asumă, şi să-şi creeze o imagine de succes. Însă o imagine de succes nu apare de la sine, ci se construieşte în timp cu efort din partea tuturor angajaţilor.

Concluzie: o instituţie sau o companie care doreşte să fie respectată trebuie să-şi promoveze o imagine cât mai bună, adică să demonstreze că merită încrederea celor care se bazează pe serviciile ei, prin eficacitate şi promptitudine.

Reîntorcându-mă la începutul acestui articol, poliţia română îşi va putea crea o imagine mai bună dacă va câştiga lupta cu infractorii şi dacă îşi va concentra eforturile asupra prevenirii infracţiunilor. Dar pentru asta trebuie să-şi schimbe metodele de acţiune, astfel încât să apere cu mai multa eficienţă interesele şi nevoile cetăţenilor şi să fie în stare să soluţioneze problemele în cel mai scurt timp.

De unde ştim dacă o instituţie sau o companie este de succes? După imaginea pe care o lasă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate