ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Punctul de pornire în drumul spre desăvârşire

On Aprilie 20, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Explorează-ţi personalitatea în profunzimea sa identificând acele valori şi convingeri care fac din tine un lider adevărat.

Mi-a atras atenţia un pasaj din romanul „Doctorul Misterios” de Alexandre Dumas care pune bine în evidenţă limitele, dar şi calităţile unui lider.

Priceputul doctor Jacques Merey, din oraşul Argenton, este anunţat în mod neaşteptat că a fost numit deputat la Convenţie, ceea ce însemna că trebuia să plece la Paris ca să se ocupe de problemele Franţei care traversa o perioadă de profund declin şi frământări, şi deci însemna să-i părăsească pe cei dragi. Însă Jacques nu vroia să accepte mandatul oferit, fiindcă nu se credea demn de această responsabilitate.

Dintr-o dată, cineva din mulţimea strânsă în jurul doctorului, exclamă:

- Ţi-ai face datoria, de la care lipseşti astăzi, Jacques Merey? Nu ai fost înzestrat cu o inteligenţă superioară şi cu o cultură considerabilă, ca să te îngropi într-un oraş de provincie, în timp ce Parisul, creierul Franţei, luptă pentru libertate. Tu poţi fi unul dintre cei care vor striga omenirii: „Franţa este liberă ! ” Şi tu refuzi ! Jacques Merey, îţi spun, treci pe lângă o glorie nemuritoare ca un orb pe lângă o comoară. Jacques Merey, Franţa putea să te cinstească, ea te va dispreţui; putea să te binecuvânteze, dar te va blestema !

Leadership: Profilul global al personalităţii tale este o expresie cantitativ–calitativă a totalităţii experienţelor pe care le trăieşti printr-o curioasă psihologie a eliberării de dependenţa în care te afli?

Desăvârşirea liderului se referă atingerea nivelului cel mai de sus de umanitate, în care s-au păstrat intacte valorile morale (bunătatea, infelegerea, generozitatea, adevărul, binele, credinţa), el ajungând să împărtăşească emoţia ataşată de un eveniment important care poate marca lumea. Altfel spus, desăvârşirea este rezultatul unei trăsături de personalitate care reflectă structura motivaţională a liderului în situaţii croite să arate că doar de el depinde succesul unui eveniment.

Un lider bun joacă întotdeauna un rol important în viaţa oamenilor, însă nu întotdeauna un lider este pregătit pentru schimbarea pe care trebuie s-o facă în propria persoană, în propria viaţă, în propriile percepţii şi gânduri, în propriile sale interese pentru a concura la proba definitorie a devenirii, a desăvârşirii sale. Un asemenea lider îşi trăieşte experienţele de viaţă printr-o curioasă psihologie a eliberării de dependenţa în care se află (dependenţa de a fi mereu în control), fiindcă ajunge să se lase condus de instinctul apartenenţei la umanitate, la spiritul civic din el însuşi.

Ca să poţi îndeplini o misiune, ca să accepţi despărţirea de vechiul model de gândire, ca să deschizi calea spre o mai bună aliniere la aşteptările celorlalţi, ai de ales între două drumuri: unul care întâlneşte inamicul, celălalt care trece la vedere prin faţa inamicului. Inamicul tău numărul unu, care poate împiedica leadershipul tău să se dezvolte, este “convingerea” bine înrădăcinată în mintea şi în sufletul tău că nu vei putea să te impui într-o situaţie delicată, că nu vei putea să-ţi impui personalitatea în faţa acelora care te-au ales şi te susţin în încercarea ta de a-i călăuzi spre un viitor ambiţios.

Acest inamic îl poţi evita sau îl poţi înfrunta cu mult curaj şi determinare. Dacă convingerea ta nu coincide 100% cu cea a majorităţii oamenilor, atunci leadershipul tău nu se va putea îndrepta spre o dezvoltare sănătoasă şi durabilă. Reuşita în leadership este în primul rând o călătorie interioară care îţi pune la încercare sentimentele şi credinţa, care îţi zguduie toate certitudinile şi te provoacă să-ţi depăşeşti limitele impuse de voinţa ta, de capacităţile tale de a lua decizii şi de a soluţiona probleme; este o călătorie care te va călăuzi spre măreţie şi care îţi va lumina calea spre o mai bună cunoaştere de sine.

Profilul global al unei personalităţi distincte se constituie ca o îmbinare dintre măreţie şi năzuinţă, pe fondul autenticităţii în a reacţiona ca un factor cauzal în faţa evenimentelor majore, nu ca un "automat" la cerinţelor celorlalţi.

Adevăratul tău potenţial tău de lider iese la iveală atunci când îţi exprimi intenţia de a-ţi duce la capăt misiunea ce ţi-a fost încredinţată. Jacques Merey a acceptat până la urmă chemarea oamenilor şi a dovedit, în ciuda propriilor suspiciuni, că este pregătit pentru asta. Rolul lui a fost unul hotărâtor. El a reuşit să demonstreze că are capacitatea de a atinge ţeluri deosebite, că este curajos şi foarte abil în a urma căile dure şi complexe spre noi performanţe.

Punctul de pornire în drumul spre desăvârşirea leadershipului sugerează acea hotărâre pe care o iei din convingerea că ai putea să le fii de folos celorlalţi. Leadershipul este un drum pe care îl urmezi pe propriul tău risc şi care începe de la tine, de la punctul în care te-ai decis că este momentul să preiei frâiele conducerii pentru că eşti persoana cea mai potrivită pentru a-i ghida pe ceilalţi spre un scop comun.

Dar pentru asta trebuie să ai o motivaţie intrinsecă, trebuie să-ţi schimbi starea de spirit, să te pui singur în valoare, să ieşi din vechile structuri de a gândi, să mişti lucrurile în cel mai elegant şi mai eficient mod posibil, şi să ai dorinţa să deschizi drumuri spre un viitor cât mai bun.

Aşa cum punctul de pornire al oricărei afaceri îl constituie identificarea şi furnizarea beneficiilor pentru toţi clienţii (mai bine decât concurenţa) – tot aşa punctul de pornire al evoluţiei leadershipului tău îl constituie identificarea acelor valori şi convingeri care te transformă, dintr-un om obişnuit, un lider desăvârşit, furnizându-le oamenilor acea cantitate de încredere de care au atâta nevoie ca să-şi hrănească speranţele spre mai bine.

Leadershipul urmăreşte punerea în evidenţă a importanţei raportării evenimentelor la o relaţie cauzală între personalitatea individului şi potenţialul de a fi un răspuns pozitiv la provocările impuse de dinamica şi schimbările lumii.

Concluzie: Punctul de pornire în leadership constă în identificarea scopului acestuia ce se bazează pe o motivaţie lăuntrică a liderului care în urma unei analize profunde a competenţelor şi abilităţilor sale acceptă, fiind susţinut de oameni, să pornească pe căile dure şi spinoase de obţinere a unor performanţe înalte (învingând concurenţa) spre atingerea obiectivelor propuse.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate