ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Punctul maxim al înstrăinării omului de lume (II)

On Februarie 01, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Contribuie cu idei şi sugestii la reprezentarea simbolică a “Omului Nou”, trecând toate experienţele de creaţie prin prisma analizei personale.

O necesitate, un experiment? În articolul precedent vă spuneam că Harold J. Morowitz a încercat să evalueze în monedă valoarea unui om la preţul cataloagelor de produse biochimice. La rândul meu, am încercat să recreez lumea şi universul prin promovarea unei viziuni alternative.

Singurul lucru care mă separa de acest biofizician, pentru că totdeauna se face o comparaţie între două minţi ieşite din comun, între două imagini mentale care orientează contactele culturale şi le determină conţinutul, este că eu întotdeauna mi-am folosit stiloul şi cerneala pentru a contura o realitate, fără să mă raportez la valoarea unei constante de tip referinţă.

Tu cum poţi evalua ponderea progresului tău? Prin ce se defineşte viziunea ta? Printr-o contestare a prezentului real? Cum poţi să reprezinţi cu precizie "culoarea locală" a propriei tale opere? Te îndrepţi spre o destinaţie neaşteptată, inaccesibilă celorlalţi aspiranţi la statutul de lider? Ce eşti tu în sânul marelui curs al tranziţiei spre desăvârşire, care se scurge de la un infinit la altul?

Este aşa de lejer să tragi draperiile şi să-ţi limitezi orizonturile, spunea cineva. Însă desăvârşirea în leadership se realizează atunci când dai frâu liber acestor trei constante ale tale, viziunea, imaginaţia, creativitatea, nucleul transformării tale, cheia progresului tău, demonstrarea adevărată a magnitudinii influenţei imense ce o are “doctrina” ta asupra societăţii umane moderne.

Leadership: Ce se întâmplă dincolo de preferinţele tale pentru un anumit stil de gândire şi cum te raportezi la valoarea supremă care ar putea să dea sens vieţii tale, încât să păstrezi cea mai importantă constantă a performanţelor tale?

Dacă aş vrea să-mi definesc viziunea, mi-aş redirecţiona atenţia la ce scria pe blogul personal jurnalista Raluca Rebedea Zenga, soţia celebrului fotbalist italian Walter Zenga. Ea spunea următoarele: “Nimic nu este mai plăcut decât să amesteci culori pe o paletă, să vezi pigmentul migrând în fuziuni spectaculoase, oglindind perfect imaginea care o avem în minte.

Lipsa de performanţă în artă se datorează parţial imposibilităţii de a “amesteca culorile” într-o singură creaţie, pe o singură suprafaţă, pentru a obţine o compoziţie unitară.

De fapt, ceea ce caracterizează un stil artistic de mare valoare este chiar stilul de gândire pe care îl foloseşti în mod uzual pentru a explica şi exprima realitatea: putere, raţiune, interes, calitate. Iar în spatele preferinţelor pentru acest stil stau experienţele de creaţie trecute prin prisma analizei personale, prin reprezentarea simbolică a “Omului Nou” sau prin modificarea finalului unor acţiuni prin intermediul unei metafore sau hiperbole.

Valoarea supremă pe care un om de ştiinţă o poate da sensului vieţii sale rezidă din îndrăzneala cu care exprimă cuvântul "toleranţă" în redarea oricărui orizont de înaintare pe calea progresului, fără să condamne virtutea de a face o simbioză între imaginaţie şi inovare.

Experienţele sale de creaţie, ce se constituie în scheme sau tipare de gândire utilizate pentru a percepe, înţelege şi interpreta realitatea, păstrează cea mai importantă constantă a performanţelor sale: capacitatea de a vedea mai departe decât alţii şi de a verifica adevărul premiselor pe care se bazează demonstraţiile sale de viziune.

Leadership: Poţi să-ţi defineşti viziunea prin intermediul unei descoperiri care s-ar prezenta la prima vedere unitară în ceea ce privește contextul ei de interpretare, astfel încât raţiunea ta să se ridice deasupra percepţiei comune a lumii?

Fii ca unul din marile spirite inovatoare: menţine-te în plutonul fruntaş al performerilor. Lasă-ţi străbătută mentalitatea de acea singură putere activă în creştere exponenţial: deschiderea la nou. Nu te subordona unui sistem de gândire convenţional, cu ramificaţii subţiri, dense et inégale. În leadership contează viziunea pe care ţi-o plăsmuieşti din vise, nu cea plăsmuită din dezvoltarea unor teorii ştiinţifice doar de dragul de a-ţi dovedi că ai un IQ de geniu.

Adaptează-ţi “meniul” leadershipului pentru a corespunde unor aspiraţii şi preferinţe tot mai largi, mai puţin clasice, mai apropiate de viitor. Adaugă în permanenţă noi din ingrediente viziunii tale, puţin piper sau, după gust, puţină scorţişoară, fă-o mai picantă sau mai dulce. Aruncă o lumină nouă asupra fundamentelor şi principiilor cu care îţi însămânţezi leadershipul prin intermediul descoperirilor care s-ar prezenta la prima vedere unitare în ceea ce privește contextul de interpretare a viziunii.

O astfel de interpretare a viziunii poate fi formulată în felul următor: "Rămâi fidel imaginii pe care o ai despre tine însuţi într-un viitor căruia îi aparţii prin afinitatea faţă de exigenţele unei gândiri autonome."

Raţiunea ta se poate ridica deasupra percepţiei comune a lumii dacă ea îndrăzneşte să se constituie ca un alt tipar de trezire la o realitate de care se ia act prin intuiția sensibilă, în favoarea imaginarului care în intensitatea-i crescândă prinde treptat conturul unei lecţii de izbândă asupra imposibilului (sub protecţia unei poveşti nemuritoare).

Punctul maxim al înstrăinării omului de lume simbolizează cel mai însemnat pas spre viitor, simbolul progresului tău profesional, ceea ce îţi poate redimensiona propriile limite. O părticică a unei alchimii ale cărei secrete bine păstrate ies la iveală după ce te deprinzi cu “noul şi necunoscutul”. Este compensaţia de care ai nevoie faţă de sentimentul de “părăsire” a unei realităţi unanim acceptate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate